Bo deg til bedre helse

Helse har vært i fokus i mange år, og overalt kan du finne produkter og tjenester som skal gjøre den fysiske og mentale helsen din bedre. Men har du tenkt over at stedet der du bor også kan ha sitt å si for at helsen skal være på topp?

Dame jogger nedover tre-allé på høsten. Bilde.

Home is where the health is?

Det er veldig individuelt hva folk legger i det å ha god helse. Noen føler at de må trene flere ganger i uka for å holde helsen ved like. Andre mener de er i god nok form om de ikke har noen plager som tyder på det motsatte. Uansett hvilken av kategoriene du tilhører, eller om du hører hjemme i den store kategorien i mellom, kan stedet du bor på i stor grad hjelpe deg til bedre helse, både fysisk og mentalt.

Men det er ikke så mange som tenker i de baner. Det er naturligvis noen som velger å flytte til varmere strøk for å få en bedret helseeffekt. Og mørketiden i nord kan sende folk sørover for å få noen timer naturlig sollys i løpet av dagen. Det er likevel andre ting, som det å komme nærmere familie, jobb eller skole, som i hovedsak påvirker hvor vi flytter. Men med tanke på både voksne og barn blir mer og mer stillesittende, er det kanskje ikke så dumt å velge å bo et sted der forholdene i større grad er lagt til rette for trening og mosjon.

Trening og mosjon i byen

Hvor det er best lagt til rette for trening og mosjon, er en smakssak. Om du er en av dem som trives med å trene på et treningssenter, er det gjerne flere av dem og derfor kortere vei til dem om du bor i byen.

Og hvis du noen gang har bodd litt høyt oppe i en bygård uten heis, vet du at det å gå opp trappene kan være en gratis, liten treningsøkt i seg selv. Nå er det vel likevel de færreste som setter av en halvtime eller time noen ganger i uka for å gå opp og ned trappen sin, med planer om å komme i bedre form. Men mulighetene er der, om du ønsker å benytte deg av dem.

Trening og mosjon på landet

Bor du på landet, derimot, kan du gjerne velge mellom helt andre former for trening, mosjon og ikke minst friluftsliv. Det er kanskje lenger vei til nærmeste treningssenter, men om du går ut av døren, står du så å si midt i naturens eget treningssenter – med alle de mulighetene det innebærer. Du slipper å holde pusten i de svette garderobene, og du trenger ikke måtte være inne og kjempe om plassen på spinningssykler, romaskiner og tredemøller. Det er bare deg og de målene du selv setter deg, med mindre du ønsker å dele opplevelsen med andre, selvfølgelig.

Nå er det så absolutt muligheter for trening og mosjon utendørs i byen også, men det er mange store og viktige forskjeller på å være utendørs i byen og å være utendørs på landet.

Sjelefred og tankefullhet

Skog og naturskjønne omgivelser virker beroligende på oss. Det reduserer stress og gjør det lettere å kople av fra skjermene og de digitale hjelpemidlene vi er logget på store deler av dagen. Og selv om du skulle føle at du ikke har tid til å ta pause fra tanker og arbeid, kan skiftet av omgivelser være med på å øke konsentrasjonen og gi energi. På den måten vil du kunne yte mer og bedre når du etterpå vender tilbake til oppgavene dine.

Når du beveger deg i et stort, åpent landskap, åpner du samtidig sinnet ditt på en helt annen måte enn om du sitter foran en skjerm. Og husker du det vi nevnte lenger opp på siden om at enkelte i nord velger å flytte sørover for å oppleve flere timer sol i løpet av døgnet? Det er lettere å få tilgang på D-vitamin på landet enn i byen, rett og slett fordi solen slipper lettere til. Og D-vitamin kan også bearbeide angst og depresjon.

Muligheter for alle

Nå er det heldigvis sånn her til lands, at man sjelden bor langt unna frisk natur og gode turmuligheter. Selv om man bor i byen, er gode tur- og friluftsområder relativt kort vei unna. Så skulle du ønske å bruke mer tid på friluftsliv enn du allerede gjør, bør det være relativt enkelt å få til.