Hva følger med boligen du kjøper?

Lamper, hvitevarer, speil og busker – når du kjøper bolig, hva er egentlig inkludert?

Med mindre dere har avtalt noe annet, skal det som står på denne listen alltid følge eiendommen. Hvis selger ønsker at noe av dette ikke skal være inkludert, må det enten stå tydelig i salgsoppgaven – eller kjøper må få tydelig beskjed før dere inngår en bindene avtale.

Dette skal følge med boligen:

 1. Dersom hvite- eller brunevarer medfølger i handelen vil dette fremgå av salgsoppgaven. Dette er unntak fra den generelle tilbehørslisten.
 2. Heldekkende tepper, uansett hvordan de er festet.
 3. Varmekilder, ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, uansett hvordan de er festet. Unntaket her er frittstående biopeiser og varmeovner på hjul. Hvis beboelsesrom ikke har fastmonterte eller veggmonterte varmekilder under visningen, følger det heller ikke med.
 4. TV-antenner og fellesanlegg for TV, som parabolantenner. (Hvis tuneren ikke følger med, må det stå spesifikt i salgsoppgaven). Veggmontert TV eller flatskjerm, med tilhørende festeordning følger ikke med, og heller ikke musikkanlegg. 
 5. Baderomsinnredning som badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, og fastmonterte glass- og håndkleholdere, som håndklevarmere og baderomsinnredning med overskap.
 6. Speilfliser, uansett hvordan de er festet.
 7. Garderobeskap, selv om de er løse, og fastmonterte hyller og knagger.
 8. Kjøkkeninnredning, inkludert overskap, åpne hyller og kjøkkenøy, hvis det finnes.
 9. Markiser, persienner og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner.
 10. Alle typer avtrekksvifter og fastmonterte aircondition-anlegg.
 11. Sentralstøvsuger med komplett anlegg, inkludert slange.
 12. Lyskilder som kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte «spotlights», oppheng og skinner med spotlights, og utelys og hagebelysning. Unntaket er vegglamper, krokhengte lamper, som lysekroner, prismelamper og lignende.
 13. Boligalarm. Om den er tilknyttet en avtale, forutsetter det at kjøperen kan overta avtalen.
 14. Utvendige søppelkasser og holder/hus til disse, hvis det finnes.
 15. Postkasse.
 16. Planter, busker og trær som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende.
 17. Flaggstang og fastmontert tørkestativ, og andre faste utearrangementer som badestamp, lekestue, utepeis og lignende.
 18. Olje-/parafinfat: Er det olje eller parafin igjen ved overtakelsesdatoen, avregnes dette mellom kjøper og selger.
 19. Gassbeholder til gasskomfyr og gasspeis.
 20. Brannstige, branntau, feiestige og lignende der det er påbudt.
 21. Brannslukningsapparat, brannslange og røykvarsler der dette er påbudt. Den som eier boligen har plikt til å se til at utstyret finnes på eiendommen.  Med mindre noe annet er avtalt spesielt, skal dette derfor følge med eiendommen når den selges.

Er du i tvil, spør megleren din.