Megler gir gode råd til boligselger

10 tips til deg som skal
selge bolig

 

1. Hvor begynner jeg?

De aller fleste som skal selge boligen sin skal også kjøpe noe nytt. Derfor begynner mange med å kontakte banken for å høre hvilke muligheter de har rent økonomisk. Det er også naturlig å snakke med kjentfolk som har solgt boligen sin.

Vår anbefaling er å kontakte en megler så tidlig som mulig, da ingen salgsprosesser er like. I en samtale med megler får du svar på alle spørsmål du måtte ha, samtidig som du kjapt og enkelt kan få en verdivurdering som legger premissene for hvilke muligheter du har for et eventuelt høyere boliglån. 

2. Hva er det viktigste jeg bør tenke på?

En av de viktigste avgjørelsene du tar i et boligsalg, er valg av megler. Sørg for å velge en megler du har kjemi med, da salgsprosessen krever et tett samarbeid mellom selger og megler. Sørg også for å sette deg inn i hvordan en salgsprosess foregår, og spør megleren din om alt du lurer på. Megleren er sparringspartneren din, en fagperson som vet hva som skal til for å få til godt salg – det bør du bruke for alt det er verdt.

3. Bør jeg selge før jeg kjøper?

Det kommer helt an på hvordan boligmarkedet er akkurat når du skal selge, i tillegg til at banken selvfølgelig alltid er involvert. Skal du selge en enebolig i et ettertraktet område, kan det kanskje være helt uproblematisk å kjøpe noe nytt før du selger, men det kan variere fra sted til sted. Når boligmarkedet for eksempel har vært glohett i hovedstaden, er det mange som har kjøpt først – rett og slett fordi etterspørselen på bolig har vært så stor at det har vært svært lett å få solgt på kort tid.

Andre ganger kan salgsprosessen vare mye lenger, noe som krever en mye lengre periode med mellomfinansiering. Kort oppsummert, banken er den viktigste medspilleren her, og det er det som regel din egen økonomi som avgjør hva banken anbefaler.

4. Når på året bør jeg selge?

En ting er årstider, en annen ting er hvilke planer du har etter boligsalget. Hvis du allerede har kjøpt en bolig du skal overta om tre måneder, er du avhengig av å få solgt i løpet av kort tid. Har du mer tid til rådighet, anbefaler vi å ha en god dialog med megler om når det lønner seg å selge.

Skal du for eksempel selge en liten leilighet i et byområde, kan det være gunstig å selge i juni og juli fordi pågangen av studenter er stor i denne perioden. Eneboligmarkedet med hage og terrasse egner seg kanskje bedre å selge om våren og høsten utenom skoleferier.

Det er mange faktorer som spiller inn her, men det kan være greit å ha i bakhodet at noen steder kan det ta 2-30 dager å få solgt, andre steder kan det ta 80-100 dager. Som oftest anbefaler aldri megler å selge hvis det er mer enn 6 måneder til noen kan overta boligen din.

5. Hva er mitt ansvar i salgsprosessen?

Det viktigste du selv har ansvar for, er å opplyse om eventuelle feil og mangler ved boligen. Meld fra til megler om de opplysningene kjøper har krav på. En grei tommelfingerregel er å tenke på hva du selv ville ha visst dersom du skulle kjøpt boligen din.

Megler har ansvar for å stille deg de riktige spørsmålene og hente inn relevant dokumentasjon, men du har også en meldeplikt etter opplysningsloven om å si fra om mangler du kjenner til. I tillegg til dette vil megler også be deg om å godkjenne bilder og salgsoppgaven før boligannonsen din legges ut på nett.

6. Hva er meglers ansvar i salgsprosessen?

Megler har ansvar for at alt av dokumentasjon er på plass. Det er viktig at all relevant informasjon kommer frem i salgsoppgaven, slik at bolighandelen blir trygg for både selger og kjøper. Megler har også ansvar for at handelen blir inngått på riktige premisser, som for eksempel kontrollere at budgiver har finansiering på plass. I tillegg har selvfølgelig megler ansvar for å svare deg på alle spørsmål du måtte ha, veilede deg gjennom hele salgsprosessen, samt være ansiktet utad og veilede folk som er interessert i boligen din.

Fordi en bolighandel ofte handler om følelser, er det meglers oppgave å sørge for at alt går ryddig og riktig for seg. Det er svært sjelden en bolighandel går galt, da meglere kan jobben sin og vet hva som må til for få til et trygt og godt salg.

7. Hvordan bør jeg forberede boligen til visning?

I et boligsalg handler det om å danne et godt førsteinntrykk. Det kan derfor lønne seg å fikse enkle ting i boligen, slik at du viser at dette er en bolig du har tatt godt vare på. Dette kan for eksempel være å fikse ødelagte lister, stikkontakter og lignende. Det kan også være en fordel å male det lilla soverommet i mer nøytrale farger. Målet er jo at folk skal kunne se for seg hvordan de selv vil ha det i leiligheten, og da lønner det seg med lyse farger, riktig mengde møbler og lite personlige ting.

I konkurranse med mange andre boligselgere, er det dumt hvis overfladiske ting skal trekke ned førsteinntrykket. Større ting som koster mer, som oppussing av bad, anbefaler vi sjeldent å gjøre før et salg. Da er det bedre å være ærlig om badets tilstand, og heller vise til mulighetene for oppussing.

8. Hvordan fungerer privatvisninger?

Fordi oppgitte visningsdatoer ikke alltid passer for alle som er interessert i boligen din, spør folk ofte om privatvisning. Dette kan foregå både med og uten megler. Dersom du holder privatvisning uten megler, viser du rett og slett den interesserte rundt om i boligen din. Du kan gjerne svare på enkle spørsmål, men alt du er usikker på, samt juridiske spørsmål, bør du overlate til megler. Vær bevisst på å ikke overselge boligen din – da lover du noe du ikke kan holde.

For eksempel bør du ikke skryte av hvor lenge solen skinner på balkongen, dersom du kun har formiddagssol. Kommer det inn et bud på privatvisningen, bør du henvise budgiveren til megleren. Du betaler for en trygg og ryddig salgsprosess, og da er det viktig at du overlater selve salget til megleren.

9. Hvordan fungerer budrunden?

I forkant av budrunden vil megler kontakte alle som har vist interesse for boligen din. Kanskje er det noen som har noen spørsmål, eller er usikker på om de skal legge inn bud eller ikke. Meglers jobb er å sørge for at alle vet når budrunden begynner, samt at alle har fått all den informasjonen de trenger. Megler er også ansvarlig for å sjekke at de som deltar i budrunden har finansiering på plass, i tillegg til at alt det praktiske er avklart, som overtagelsesdato og hva som følger med på kjøpet (hvitevarer osv).

Før budrunden vil megleren din i tillegg prate om hvilke forventninger du bør ha. I perioder hvor boligmarkedet noen steder har vært svært hett, har boligselgere opplevd å få inn bud langt over prisantydning. Dette er dog unntaket, og det er viktig at megler informerer selger om hva han eller hun kan forvente. Dersom du ikke er fornøyd med det høyeste budet som kommer inn, vil megler hjelpe deg med å legge en strategi for en eventuell ny visningsrunde.

10. Hva skjer etter at boligen er solgt?

Megleren din er ansvarlig for selve oppgjøret, det vil si alt av dokumentasjonsarbeid. Megler vil også kalle inn til et kontraktsmøte, der du og kjøper skriver under på en kontrakt som er en skriftlig versjon av avtalen som allerede er inngått ved akseptert bud i budrunden.

På selve overtakelsen er det valgfritt å ha med megler eller ikke. Sammen går dere gjennom boligen, samt leser av strømmen og overleverer nøkler.

Illustrasjonsbilde

Søk etter bolig

Akkurat nå har vi flere tusen boliger til salgs over hele Norge.
Finn ditt nye hjem
Illustrasjonsbilde

Hva er boligen verdt?

Bestill en uforpliktende verdivurdering.
Bestill verdivurdering
Illustrasjonsbilde

Finn megler

Med meglere over hele landet, er vi aldri langt unna.
Finn megler eller kontor