To eiendomsmeglere utenfor kontor

Dette kan du forvente av megler

Når du selger boligen din, selger du det dyreste du eier. Da kan det være greit å vite hva du kan forvente av megleren din, som skal være ansvarlig for hele salgsprosessen. 

 

I et boligsalg skal megleren din alltid prioritere deg. De aller fleste meglere er alltid tilgjengelig for kundene sine, og forsøker å gjøre sitt beste for at du skal få en så behagelig salgsprosess som mulig – fra verdivurdering til oppgjør. Det er ikke alltid megler kan svare deg på minuttet, men de skal selvsagt gi deg svar på alt du måtte lure på underveis.

Husk å starte prosessen tidlig

Det kan ofte ta tid å selge bolig. Hvor lang tid det faktisk tar er ikke opp til megleren, men hvilket marked du selger i. Eksempelvis kan det ta to uker fra du kontakter megler til boligen ligger ute for salg, 30-50 dager til boligen faktisk er solgt, og selve overtagelsen kan ta 2-4 måneder. Dette kan selvfølgelig variere ettersom hvor i landet du selger, men det er uansett viktig at du kontakter en megler så fort du har bestemt deg for å selge, da gjerne en god stund før du ser for deg at du faktisk vil flytte.

Svingninger i boligmarkedet

Det er mye som påvirker boligmarkedet – alt fra populariteten til det bestemte nabolaget, til innsyn og trafikk utenfor boligen. Megleren kan ikke påvirke noen av disse faktorene. Om dere blir enige om å legge ut eiendommen din for 4 millioner, og markedet sier den er verdt 3 millioner, er det dessverre slik at den per i dag ikke er verdt mer enn 3 millioner. Derimot kan det vise seg at markedet for din type bolig er fullt av interesserte, noe som fort kan føre til at boligen din blir solgt for mer enn prisantydning.

Av hensyn til svingningene i boligmarkedet, er det viktig å vurdere om du skal selge eller kjøpe ny bolig først. Dersom du tåler risikoen ved å mellomfinansiere, kan det godt være du bør kjøpe først. Det er imidlertid ikke alle som er komfortable med dette, men ha boligmarkedet i bakhodet når du vurderer alternativene dine.

Husk å informere megler

Fordi megleren din har ansvar for å informere potensielle kjøpere om alt som omhandler boligen din, er det viktig at du fremlegger alle relevante brukstillatelser og dokumentasjon. Sørg for eksempel for å vise frem brukstillatelse på garasjen, eller dokumentasjon på nyoppusset bad. Megleren kan ikke overselge boligen din, så det er viktig at alle formaliteter er på plass.

Megler er alltid ansvarlig for salg

Dersom salgsstrategien ikke fungerer, og visningsdagen går forbi uten at det har vært stort med folk innom, er det meglerens ansvar å finne en ny plan for boligsalget. Det kan være mange årsaker til at det må arrangeres flere visninger, men uansett årsak, er det alltid meglerens ansvar å iverksette en ny salgsprosess.

Det er du som godtar budet

Som boligselger er det du som bestemmer hvilket bud du ønsker å godta. Du er ikke pålagt å godta det høyeste budet – verken megler eller noen andre kan bestemme dette for deg. Kanskje ønsker du for eksempel å godta det nest høyeste budet på grunn av passende overtagelsesdato. Det eneste du ikke har lov til, er å diskriminere i valg av kjøper. Utover dette avgjør du helt selv hvilket bud som er riktig valg.

En ryddig salgsprosess

Det er meglers ansvar å gi både kjøper og selger en ryddig salgsprosess. Megleren skal sørge for at alle potensielle kjøpere har fått all den informasjonen de trenger, samtidig som at megleren jobber for at du som boligselger skal få høyest mulig pris. Når du bruker en eiendomsmegler, kan du være trygg på at salget av boligen din blir utført på riktig måte, og at alle papirer og tinglysninger blir sendt inn til riktige instanser. Prosessen skal gå så sømløst som mulig, slik at begge parter er fornøyde ved overtagelsen.

Illustrasjonsbilde

Søk etter bolig

Akkurat nå har vi flere tusen boliger til salgs over hele Norge.
Finn ditt nye hjem
Illustrasjonsbilde

Hva er boligen verdt?

Bestill en uforpliktende verdivurdering.
Bestill verdivurdering
Illustrasjonsbilde

Finn megler

Med meglere over hele landet, er vi aldri langt unna.
Finn megler eller kontor