Bydelen i sjøkanten vokser fram

Tekst: Karianne Munch-Ellingsen. Foto: Ensign og Hilde Myre Dalman.
Nærhet til sjø og sentrum sammen med en miljøvennlig profil gjør leilighetene i Byfjordparken populære. Nå starter snart salg av neste byggetrinn.
– Det er så kjekt å se folk i gatene! Siv Merethe Berge Røsland, markedsansvarlig og eiendomsforvalter i GMC Eiendom, peker på BI-studenter på vei hjem fra endt skoledag. Det er ikke mange ukene siden BI åpnet med splitter ny campus, og med omtrent 700 studenter har det blitt ekstra liv i den framvoksende bydelen Stavanger Nord. Berge Røsland forteller at nærheten til skolen gjør Byfjordparken til et attraktivt sted for utleie.

– Leilighetene er i ulike størrelser, og her kan man kjøpe og leie ut et soverom til en studiekompis. Som førstegangskjøper er det en gyllen mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet og at andre er med på å betjene lånet, sier hun.

De første beboerne flyttet inn i Byfjordparken i oktober 2017. Totalt skal Byfjordparken-prosjektet bestå av 243 leiligheter fordelt på 11 bygg i en høyde på fem-sju etasjer. Området skal også inneholde ni næringsbygg på totalt 56.000 kvadratmeter. Bygningenes plassering og leilig-hetenes utforming er nøye gjennomtenkt. Boligbyggene bygges i tegl med fritthengende balkonger.

– Teglstein er ikke bare estetisk fint å se på, men høy kvalitet gir lang levetid, minimalt vedlikehold, godt inneklima og bærekraftige bygg, forteller Berge Røsland.
Snart starter salget av neste trinn i dette populære prosjektet.

Viktige uteområder

Alle leilighetene er åpne og luftige med god standard, flotte inngangspartier i glass, minst to yttervegger og store vinduer som slipper lyset inn. I tillegg er det teppe i alle oppgangene, som gir en hjemmekoselig følelse og demper lyd. Alle balkongene har en dybde på to og en halv meter.

– Vi har lagt mye vekt på uteområdene, og alle balkongene er såpass gode i størrelse at her skal man kunne ha utemøbler og nyte fine sommerdager. Noen av leilighetene har to balkonger, slik at man får både morgen- og kveldssol.

Byfjordparken er med i et pilotprosjekt i samarbeid med Grønn by, et studie i hva som er gode utearealer.

– En ting er at vi må følge standarder, som at det skal være sandkasser, men vi ønsker å utfordre standardene og heller finne ut hva folk faktisk ønsker. Er det en felles kjøkkenhage eller mer plass til å kunne grille på fellesområder? Hva er det folk vil ha? Vi ønsker å lage gode uteområder som blir brukt av de som bor her, sier Berge Røsland.


Godt bomiljø

For i Byfjordparken er det et godt og spennende bomiljø, med god variasjon i alder.

– Her bor det like mange under 30 år som over 60. Og et par barnefamilier. Det som også er gøy å se er at folk kommer fra veldig forskjellige steder, fra nordfylket, Ryfylke og sørover forbi Sandnes. Berge Røsland håper på sikt at flere med barn finner veien hit.

– Barnehagen vi har bygd er superpopulær, og faktisk er alle barna her på førstevalget sitt, som jo er et veldig godt tegn. Har man barn og skal studere på BI må jo dette være den perfekte plass å bo, smiler Berge Røsland.

Hun forteller at de generelt får veldig gode tilbake-meldinger fra beboerne.

– Et ektepar jeg har snakket med er veldig fornøyde med nærheten til byen og sjøen, at det er luftig rundt dem, og at det er et stille og rolig område. For selv om man bor nært sentrum, er man likevel litt utenfor, som jeg tror appellerer til mange.
Siv Merethe Berge Røsland hos GMC forteller om gode tilbakemeldinger fra beboerne i Byfjordparken.

Ønsker promenade

Byfjordparken bygges rett ved godt etablerte boligområder. En oppgradering av idrettsanlegget Stemmen utvider mulighetene for aktivitet og skaper et samlingspunkt i bydelen. Det er kort vei til sentrum, og målet er å bygge promenade langs sjøen.

– Tenk så deilig for beboerne å kunne gå langs fjorden til sentrum, helt ut til østre bydel og tilbake igjen.

Miljøprofilen har også vært viktig for kjøperne, og utbyggerne har fått over ti millioner kroner i støtte fra ENOVA for bruk av energivennlig oppvarming og miljøvennlige materialvalg. Det Grønne skiftet er i full gang i Byfjordparken.

– Alle leilighetene bygges som miljøboliger i form av passivhus. At dette trekkes fram fra kjøperne som en grunn til at de ønsker å bo her bekrefter den generelle oppfatningen at vi blir mer miljøbevisste og ønsker å gjøre det vi kan for å bo miljøvennlig.

Sjø, natur, bolig, skole, utdanning og næringsliv skal forenes i Byfjordparken, og litt etter litt vil det danne framtidens Stavanger sentrum.