Bygge på huset?

Reisverk av hus i tre. Bilde.

Har familien vokst ut av drømmehuset og trenger mer plass? Å bygge på boligen er en fin løsning hvis du helst vil slippe å flytte. Tømrermester Torbjørn Lauritsen guider deg gjennom hvordan du går frem når du ønsker deg et påbygg.


– Mange drømmer om mer plass, kanskje et ekstra soverom eller et bad til, sier tømrermester Torbjørn Lauritsen. Han er daglig leder i tømrermesterfirmaet Lauritsen AS som holder til i Oppegård utenfor Oslo. Med tretti års fartstid i byggebransjen har han bred erfaring med både utbygging, renovering og nybygg.

– Har du plass tilgjengelig på tomten, og bakken er noenlunde flat, ligger mye til rette for at du kan bygge på. Er det derimot bratt og ulendt rundt huset ditt er det mer utfordrende, og det fører ofte til høye kostnader til grunnarbeid, sier Lauritsen, og legger til at den tekniske verdien på boligen din, samt i hvilket området du bor i, også har innvirkning på lønnsomheten til et eventuelt tilbygg.

– Må du rehabilitere hele boligen for å få samme standard på huset, kan det være vel så lønnsomt å se seg om etter et nytt hus, sier han.

Kontakt arkitekt

Når du har bestemt deg for å bygge på huset må du som regel kontakte en arkitekt, vel og merke etter at du har sjekket med banken at du har mulighet til å låne penger til å gjennomføre planene. Arkitekten fører dialogen med kommunen, lager et tegningsgrunnlag og leder hele søknadsprosessen.

– Når du skal søke kommunen om å få lov til å bygg på holder det ikke med en enkel håndskisse på en serviett lenger, så en arkitekt er et fint sted å begynne, sier tømrermesteren.

Når tegningene foreligger anbefaler han å kontakte Byggmesterforbundet for å finne et seriøst firma som kan utføre jobben.

– De sender forespørselen rundt til sine medlemmer i din landsdel, slik at du er sikker på at du får tilbud fra en sentralt godkjent og seriøs mesterbedrift. Hvis du synes en dyktig håndverker er dyr så kan du jo prøve en dårlig og se hvor dyrt det blir da, advarer Lauritsen.

Befaring og tilbud

Når Lauritsen AS blir kontaktet av potensielle kunder som ønsker et påbygg foretar de alltid en befaring for å se på jobben som skal gjøres, og ikke minst for å møte deg som utbygger. – Det aller viktigste for oss er å få god kontakt med kunden, og å bygge opp en fin relasjon. Jeg tar også gjerne med en elektriker eller en rørlegger, slik at de er med fra start, sier Torbjørn Lauritsen.

Kunden får tilsendt et overslag på mail, deretter går mesterbedrift og kunden gjennom tilbudet sammen slik at alle hensyn og ønsker er tatt høyde for.

– Jeg vil at alt skal være avklart før vi setter i gang, så når toget først begynner å gå stopper det ikke før på endestasjonen, når utbygget er ferdig. Da blir det lite rom for feil og mangler, og både kunden og vi sparer tid og penger, sier Lauritsen.

Komplisert lovverk

– Det er en jungel av lovverk, men heldigvis kjenner arkitekter godt til disse, slik at man som både utbygger og håndverker slipper å sette seg inn i alt, sier tømrermesteren. Kravene og standardene endres hele tiden, nå er det TEK17 som gjelder, som er den byggtekniske forskriften du må forholde deg til ved nybygg.

– Det betyr at selv om den resterende boligen din er fra 70-tallet må allikevel tilbygget ditt følge forskriftene i TEK17, sier Lauritsen.

Må du flytte ut?

Som regel trenger du ikke å flytte ut når du skal bygge på, men hvis alt skal renoveres, eller soverom eller bad berøres, må du som oftest planlegge for noen måneder i en leid leilighet eller hos familie eller venner.

– Alle aktører skal inn og gjøre sitt, slik som elektriker, rørlegger, flislegger, maler og tømrer, så tar det sin tilmålte tid. Hvor lang tid kommer an på omfanget av oppdraget og beliggenheten. Om det er et tilbygg på tjue eller tretti kvadratmeter spiller mindre rolle, men skal du for eksempel lage kjeller må du ta høyde for at vi støter på fjell, og da kan prosessen både forsinkes og fordyres, sier Lauritsen, som understreker at det er viktig å skynde seg langsom underveis.

– Det er en stor investering å bygge på huset, og da er det viktig å sette av tid til å ta fornuftige valg. Dette er tross alt løsninger du skal leve med i flere år, sier Lauritsen.