Byttet ut leilighet med hus og hage

Hvitt hus med sort tak, grønn plen i forgrunnen. Bilde.

– Vi har aldri angret på at vi flyttet ut av byen. Å bo tett på naturen gir en helt egen ro, sier Kathrine. I 2018 flyttet hun fra leilighet i Lillestrøm til hage og hus på Løken sammen med samboeren og datteren.

– Jeg hadde en trygg og fin barndom i en veldig liten bygd. Det var så fint å vokse opp med skogen og naturen som nærmeste nabo, og det hadde jeg lyst til å gi videre til mine egne barn, sier Kathrine Høyheim Sunde. Hun er oppvokst på et lite småbruk i Oldedalen på Vestlandet, men reiste fra den lille bygda for å gå på folkehøgskole i Molde da hun var 18 år. Et år senere flyttet hun til Lillestrøm for å fullføre dramalinjen på Lillestrøm videregående skole.

Tolv år i Lillestrøm

– Da jeg jeg var ferdig på skolen ble jeg boende i Lillestrøm. Det var så sosialt, jeg fikk et stort nettverk av venner og jeg bodde sentralt og hadde alt jeg trengte i nærheten, forteller Kathrine. Etter hvert flyttet hun sammen med kjæresten, Kim Roger Bredvold Berg, som opprinnelig er fra Kongsvinger, og i 2017 fikk de datteren Emmy Sofie.

– Da endret plutselig behovene seg. Vi begynte å tenke på vår egen barndom begge to, og på hvor fint og trygt det var å vokse opp i litt mer landlige omgivelser med mindre trafikk, istedenfor å bo midt i sentrum av en by, sier hun.

Flyttet fra Lillestrøm til Løken

Kathrine og Kim Roger dro på visninger, og i desember 2018 falt de pladask for et hus på Løken, et lite tettsted i Aurskog-Høland kommune med omlag 1500 innbyggere.

– Det var budrunde mens vi satt i bilen på vei til juleferie på Stryn. Jeg husker det snødde så mye at fjellovergangen var stengt. Det var en ganske intens tur, forteller hun. Paret vant budrunden og i mars flyttet familien på tre fra Lillestrøm til landlige Løken.

– Det var litt skummelt, for etter tolv år i Lillestrøm hadde jeg blitt veldig glad i byen, men vi har aldri angret på at vi ga fra oss bylivet til fordel for roen her på landet, sier Kathrine.

Etter å ha jobbet tretten år i butikk har Kathrine nå valgt å begynne på helsefagarbeiderutdanning og jobber samtidig som vikar på Bjørkelangen sykehjem og som assistent i miljøarbeidertjenesten i Aurskog-Høland kommune. Samboeren pendler til Oslo hver dag.

– Hverdagen fungerer veldig fint. Jeg bruker bare et kvarter til jobb og vi har kort og trygg vei til barnehagen uten mye trafikk, og det er deilig.

Doblet boarealet

I Lillestrøm bodde den lille familien på 56 kvadratmeter, mens de i Løken har et hus på mer enn det dobbelte, i tillegg til stor hage.

– Du får så mye mer for pengene hvis du er villig til å flytte litt utenfor bykjernen, sier Kathrine. Hun tror mange vegrer seg for å flytte ut av byen fordi de frykter at det blir mindre sosialt.

– Vi bruker jo bare 35 minutter inn til Lillestrøm, så vi bor jo ikke helt øde. Vi er absolutt ikke blitt mindre sosiale etter at vi flyttet, vi er bare flinkere til å planlegge. Og når vi får besøk blir de ofte lenger, og det er en hyggelig bonus, sier hun.

Familien har blitt godt kjent med alle naboer, og Kathrine skryter av det lokale samholdet og det koselige nærmiljøet i Løken.

– Alle hilser på hverandre her og miljøet er veldig godt. Det arrangeres aktiviteter og markeder, vi har en fin barnehage, en skole rett i nærheten og et bredt fritidstilbud til Emmy Sofie når hun blir større, med både idrettslag, teatergruppe og dans. Vi har egentlig alt vi trenger her, sier Kathrine. Hun tror nærheten til naturen gir familien litt ekstra lave skuldre og mer kvalitetstid sammen.

– Kanskje blir man mer lykkelig på landet? Vi har i hvert fall en ro rundt oss, og vi trenger ikke å planlegge hvis vi vil ut en tur. Vi kan bare stikke ut i hagen og grille noen pølser på bålpanna, sier Kathrine, som ikke kan se for seg å bo noe annet sted.

– Hvis vi en dag våkner opp og savner byen for mye så flytter vi jo bare tilbake, men det skjer nok ikke med det første, sier Kathrine.