Finn lykken i en leilighet om gleden med huset blir borte

Dame og mann sitter på gulvet ved tre flytteesker. Bilde.

Det å flytte fra et hus til en leilighet er en stor avgjørelse å ta. For noen er den lett – for andre vanskeligere. Grunnene til å flytte kan være mange.
Noen ganger kan det handle om noe så enkelt som at barna som en gang bodde der har flyttet ut, og huset har blitt unødvendig stort for de som blir igjen.

For andre er det kanskje økonomiske grunner, som ønsket om å frigjøre kapital. Eller de ønsker å bruke tid på andre ting enn vedlikehold av hus og hage. Uansett hva din grunn måtte være, har du sikkert mange tanker rundt dette. Er det en avgjørelse du vil angre på? Vil du angre hvis du velger å vente?

Vi kan ikke ta avgjørelsen for deg. Det ville blitt rart. Det vi derimot kan gjøre, er å dele noen tanker rundt nettopp det å flytte fra hus til leilighet, basert på vår lange erfaring i boligbyttebransjen. På den måten kan du muligens bli litt sikrere på at du tar den rette avgjørelsen når du omsider bestemmer deg.

For deg som flytter fordi huset har blitt for stort

Det er en tid og et sted for alt. Har man barn, trenger man mer plass enn om man er to eller en. Men når barna har flyttet ut, er det gjerne ikke behov for like stor plass lenger. Noen velger å gjøre barnerommet om til hobbyrommet de alltid har ønsket seg. Andre vil investere i et treningsrom. Og noen liker å la barnerommene stå slik de var da barna flyttet ut, slik at de alltid kan komme «hjem» igjen. Men huset kan bli stort og tomt. Og selv om det er god trening å gå i trapper, kan det være upraktisk med flere etasjer og plass man ikke bruker til noe fornuftig. Likevel velger mange å bli boende fordi de har mange minner knyttet til huset gjennom flere år, og kanskje barna også synes det er trist at barndomshjemmet selges.

En løsning kan være at et av barna overtar barndomshjemmet. På den måten blandes de gamle minnene automatisk sammen med nye opplevelser i huset. Og barnet kan videreføre sine barndomsminner og opplevelser til sine egne barn. Selv kan dere finne en leilighet med riktig størrelse for deres nåværende behov. Kanskje ender dere opp i nærheten, slik at dere fortsatt har kort vei til barna, og eventuelle fremtidige barnebarn.

For deg som flytter av økonomiske årsaker.

Det koster å være huseier. Huslånet i seg selv er naturligvis en stor kostnad, men det å varme opp et helt hus om vinteren kan også være en kostbar affære. For ikke å glemme når man ønsker å pusse opp eller trenger å vedlikeholde huset.

En leilighet, derimot, betyr færre vegger å male. Penger til maling og malerutstyr, samt mengde tid til jobben, blir raskt mindre. Som regel er leiligheten også en del av et borettslag som tar kostnaden for utendørs vedlikehold, eller dersom dører og vinduer og tilsvarende må byttes ut. Velger du leiligheten fremfor huset, kan du kvitte deg med gjeld og økonomiske bekymringer. Eller du kan få bedre råd til å kjøpe noe du trenger, om det er en ny bil eller en velfortjent ferie.

En av utfordringene som derimot melder seg, er å finne ut hva man skal gjøre med alt som ikke får plass i leiligheten. Men hvorfor ikke benytte anledningen til å rydde opp i ting man likevel ikke bruker lenger?

En smart løsning kan være å selge så mye som mulig. Sjansen er stor for at møblene likevel ikke passer like godt i den nye leiligheten som de gjorde i huset. Legg ting ut på Finn.no eller inviter til et stort garasjesalg. For pengene du tjener, kan du kjøpe nye møbler som tar seg bedre ut i det nye bostedet. Og kjøper du brukt, har du gjerne enda mer penger å bruke.

For deg som flytter for å få tid til andre ting

Et hus krever som tidligere nevnt en del vedlikehold, og det koster ikke bare penger. Med mindre man velger å la andre gjøre jobben for seg, tar det også en del tid. Og tiden er kostbar. Har man først fri, ønsker man kanskje ikke å bruke fritiden på å jobbe med huset eller hagen som gjerne følger med.

Velger du å selge huset og flytte til en mindre leilighet, vil det kunne være en god løsning på tidstyven som hus og hage kan være. All tiden du sparer, kan du i stedet bruke på hobbyen din. Eller partneren, naturligvis.

I tillegg er selve flyttingen en gylden mulighet til å gi seg selv kortere pendlevei, som igjen tillater å sove lenger om morgenen og være lengre oppe om kvelden.

Uten hage å passe på, kan du også tillate deg å ta lengre ferier, uten å måtte komme hjem til en jungel. På den måten unngår du kanskje også innbrudd, ettersom en ustelt hage kan gi innbruddstyver en idé om at folk er på ferie. Selv om det naturligvis også kan bety at de som bor der bare ikke er så glad i hagearbeid.

Skulle du derimot være en av de som elsker hagearbeid, kan man gjøre mye ut av blomsterkasser på terrassen eller potteplanter i huset også.

Dersom du fortsatt er i tvil om du skal selge huset og flytte til leilighet, har vi listet opp noen flere argumenter her:

Jeg kommer til å savne turmulighetene der jeg bor nå.

- Det finnes massevis av leiligheter som også ligger innen kort avstand til turstier. Et annet alternativ kan være å begynne å trene på et treningssenter. Forandring fryder.

Det blir trist å reise fra venner og kjente i nabolaget.

- Noen venner ser man oftere om de bor et stykke unna, for da må man sette av tid for å treffes. Og finner du en leilighet med et ekstra soverom, har du plass til overnattingsgjester. Det er alltid koselig. Eller ta ferieturer sammen.

Jeg har ikke lyst til å slutte med aktiviteter jeg driver med i nærområdet.

- Kanskje du finner en leilighet som ikke er så langt unna, så du kan fortsette med aktivitetene? Hva slags andre ting liker du å drive med? Kan nye fritidssysler ta over for gamle hobbyer?

Om du ikke allerede nå har bestemt deg for om du vil selge huset eller bli boende, håper vi i alle fall at du har fått noe å tenke på.

Og husk, dersom du ender opp med å selge, kan det være lurt å ta noen enkle grep først, slik at du får best mulig pris for huset ditt.