Husets smykke

Tekst: Tonje Pedersen. Foto: Creolight.
Lys er mer enn bare lys. Tenk gjennom hva lyset skal gjøre for boligen og planlegg for at det skal vare. Lysplanlegger Johnny Tungesvik gir tips og råd.

– Det som bestemmer lyset til boligen, er formen og funksjonen lyset skal ha. Tenk på kjøkkenet som et verksted. Vi må ha godt lys der vi jobber. Da hjelper det ikke å ha lyset i ryggen, eller at vi skygger for det når vi arbeider. Når vi forflytter oss til spisebordet, derimot, vil vi ikke ha et sterkt arbeidslys. Nei, der må lyset være i kafémodus over bordet.


Huset mest spesielle og hotteste lampe, finner man gjerne i stua eller over spisebordet. De gjør mye ut av seg, og blir nesten som kunst å regne, som denne Dome i eikefiner, design av Benedetta Tagliabue for Bover.es.

Hva skal lyssettes?

Lysplanlegger Johnny Tungesvik sitter ved et bord på Creolight i Hillevåg. Men når han snakker om det faget han er brennende engasjert i, reiser han seg opp, går rundt i lokalet fekter og forklarer. Siden 1997 har han lyssatt hus, hytter, kirker og kafeer. Lys er viktig, mener han, og irriterer seg grønn over manglende kunnskap.

– Jeg ønsker meg bort fra stykk- og meterprinsippet som byggebransjen driver med. For en vanlig elektriker er belysning det samme som antall spotter per meter. Slik må vi for all del ikke tenke. Vi må tenke at lyset har sin funksjon, som alt annet i boligen. Vi må heller ikke overdrive. Når arkitekten har gjort sine spesifikke valg, må vi ikke gå utenpå han. Da må vi belyse slik at hans materialvalg og detaljer kommer godt fram.


Chouchin, design: Ionna Vautrin, for foscarini.com.

Selv er han utdannet elektriker og har alltid jobbet med lys. Videreutdanningen er i teknisk retning, men han har alltid vært mest interessert i tegning, kunst og arkitektur. På kundeturer til London, gikk han på museum mens de andre så fotballkamper.

– Jeg er opptatt av form og farge, lyssetting og vakre ting.

Tar rom for rom

I 1997 startet han opp som lysplanlegger og har hatt oppdrag siden. Han holder til i Hillevåg, i et lokale som fremstår som en flott utstilling. Her mangler det verken på inspirasjon eller kompetanse for den som stikker innom.

– Jeg jobber prosjektbasert med mine kunder. Det betyr at jeg leverer lamper og lys som passer til boligen. Jeg representerer et eget fag og et sted der du får hjelp til å lyssette huset ditt, sier han.


Spoke, design: Garcia Cumini for foscarini.com.

For lysplanleggeren starter jobben med at kunden viser tegninger over bygget som skal belyses. Han spør og graver for å finne ut hva rommene skal brukes til og hva som skal være hvor. Jo mer han vet på forhånd, jo lettere er det å tenke lyssetting.


Oviso lamper i tak.

– Jeg spaserer gjennom boligen på tegningen, ser på materialvalg og romløsninger. Jeg spør og graver og prøver å tilpasse meg arkitekturen. Det er viktig å vite hva rommene skal brukes til.

– Gangen mellom soverom og stue, er en slags transportetappe. Der skal lyset være effektivt og vedlikeholdsfritt. Trappeoppgangen skal belyses på en så praktisk måte, at man ikke kommer på at det er lys der. Når vi kommer inn i stua, da først ser vi den store lampen som gjerne blir kalt boligens smykke.

På det viktigste rommet, som ofte er kjøkkenet, må lyset fungere optimalt, mener han.

– Kjøkkenet blir ofte boligens senter. Her samles familien, her blir det gjort lekser, her spiser vi og ser på tv. Det stilles et annet krav til allrommet enn til gangen.

Selve smykket

Huset mest spesielle og flotteste lampe, finner man gjerne i stua eller over spisebordet. De gjør mye ut av seg, og blir nesten som kunst å regne.


Move Around, design: Tobias Grau, for tobias-grau.com.

– Designlampen skal ha sin plass, men det er viktig å se hvor den blir plassert. Dette blir selve utsmykningen, og det noen gjerne kaller for boligens smykke. Man må passe på at man ikke lager en lampebutikk hjemme, men noen lamper skaper stilen i hjemmet. Hvis samme type lamper, men av mindre størrelse, går igjen i andre rom, så henger det hele sammen. Og når belysningen stemmer i rommet, da kan man si: her var det kos. Vi må ikke glemme at noen ganger er ting vakre i sin enkelthet også.

Uteområdet

De siste årene har utelamper- og lykter blitt mer og mer vanlig for å pynte opp uteområdene til eneboliger. Ifølge Tungesvik bommer mange på dette og setter opp altfor mange lamper.

Vær nøktern i valg av antall lamper, både inne og ute, mener lysplanleggeren. Denne vakre utelampen fra Solar er designet av Jean Marie Massaud, for foscarini.com.


Vær nøktern i valg av antall lamper, både inne og ute, mener lysplanleggeren. Denne vakre utelampen fra Solar er designet av Jean Marie Massaud, for foscarini.com.


Utelampen fra Solar kan også brukes som bord!

– Jeg mener at vi ikke bør ha seks utelamper når det er nok med tre. Plutselig skal alle ha spotter utendørs som lyser både over og under lampen. Hva er det egentlig de lyssetter? Kledningen? Jeg tror folk glemmer litt hva slike spotter skal brukes til. Utendørs er det nok med lamper som lyser opp hovedinngangen, kjelleren og garasjen.


Quarto galv fra Focus Lighting på hyttevegg.

Ingenting kan ødelegge et inntrykk så mye som feil belysning, mener lysplanleggeren. – Hvis vi skal bo i huset over tid, er lys noe av det viktigste for å skape trivsel. Veldig mange har feil belysning uten å være klar over det. De irriterer seg over dårlig lys her eller for sterkt lys der, men skjønner ikke at det handler om helheten, sier han.

Lysplanleggerens egne lystips:

  • Tenk form, funksjon, bærekraft og enkel bruk
  • Vær bevisst på antall formater eller typer
  • Handler du lamper på nett:
    – Pass på hva du handler.
    – Sjekk kvalitet på led, dimbarhet og lyskvalitet
  • Vær nøktern. Tenk gjennom behovet for din bolig og planlegg for at du skal ha det lenge