Hvordan hjelpe barna med boligkjøp?

Tekst: Tonje Pedersen. Foto: Jon Arne Tjelta.
Med krav om hele 15 prosent egenkapital av boligkjøp, ønsker mange foreldre å hjelpe barna inn i boligmarkedet. Fire av ti unge får hjelp av foreldre til boligkjøp.

Det er tidlig ettermiddag i det nye Jåsund-feltet i Tananger. Rekkehus og leiligheter ligger på rekke og rad, store og små gater slynger seg rundt radene av boliger og antall lekeplasser vitner om at det er mange førstegangsetablerere og småbarnsforeldre som bosetter seg her.

For noen måneder siden kjøpte 26 år gamle Efssona Tesfai sin aller første bolig nettopp her, og for en måned siden kunne hun flytte inn i rekkehuset hun hadde drømt om og spart til i mange år. – Det er en helt fantastisk frihetsfølelse. Drømmen min var å kjøpe rekkehus, men jeg fant ingenting som var billig nok. Plutselig dukket dette huset opp.


Efssona Tesfa la inn et bud og fikk huset samme dag!

Sparing

Å eie sin egen bolig var noe hun hadde drømt om i mange år. Hun jobber som bioingeniør på Stavanger universitetssjukehus og sparte store deler hver måned av lønna for å kjøpe bolig.

– Jeg sjekket finn.no i hver eneste pause på jobb og tenkte på det hele tiden. Da jeg fant dette huset, ringte jeg til pappa med en gang: vi må gå på visning! Samme dag gikk vi og så boligen og jeg falt for den med en gang. Jeg la inn et bud og fikk huset samme dag!


Efssona Tesfai drømte om egen bolig i mange år. Nå har hun sitt eget hjem.

Sparing er årsaken til at 26-åringen klarte å kjøpe sin egen bolig, med et ganske høyt lån, alene. Hun har busskort og reiser kollektivt til jobb, regner ut hva hun kan bruke hver måned og er veldig forsiktig med forbruket. I tillegg har hun fått god støtte hjemmefra.

– Jeg har alltid vært flink til å spare. Jeg har spart konfirmasjonspengene og alltid holdt økonomien på plass. Til og med da jeg studerte og levde på studielån, klarte jeg å spare litt. Da jeg kom hjem etter studiene, valgte jeg å flytte hjem til foreldrene mine for å spare enda mer til bolig.


På Jåsund-feltet på Tananger har flere unge etablert seg.

Hjelp av foreldre

Selv om hun var flink å spare, mente banken i fjor sommer at hun måtte vente enda litt til på å få boliglån.
– Rådgiveren i banken spurte om det var aktuelt at foreldrene mine hjalp meg litt. Jeg visste jo at det gikk an og spurte pappa.

Dermed ble hun eier av sitt eget rekkehus, malte veggene lyse, innredet i en klassisk og tidløs stil og flyttet inn akkurat som hun drømte om. – Det er veldig kjekt å bestemme alt selv. Både foreldre og venner er veldig glade på mine vegne. Venninnene mine er faktisk litt misunnelige, ler hun.


Etter lang tid med sparing og litt hjelp fra foreldrene, kunne Efssona Tesfai innrede sitt eget rekkehus i Stavanger.

Spar med barna

Skippertaksparing, kausjon eller forskudd på arv? Det er noen av de ulike måtene foreldre kan hjelpe barna sine på, mener Oddvar Rettedal, privatøkonom i Sparebank 1 SR-Bank. – Den aller beste måten for de unge å få hjelp på, er å få forskudd på arv. Det vil si et beløp som gjør at de kan låne mindre og dermed både få hjelp til egenkapitalen, samtidig som lånekostnadene per måned blir lavere, mener Rettedal.


Oddvar Rettedal, privatøkonom i Sparebank 1 SR-Bank.

Skippertakssparing er også et virkemiddel de unge selv kan bidra med. Sett av 12-18 måneder og spar så mye du klarer. De unges egen sparing, kombinert med støtte fra foreldre, gjør at de kommer langt, fortsetter han.

– Mange unge som skal kjøpe bolig, tjener nok til å leve på sparebluss og sette av 10.000 kroner eller mer i
måneden i en periode. Dette gjøres ved å droppe ferie det året, ikke spise ute og holde seg unna dyre klær og annet forbruk. Prioriter sparing, enkelt og greit. Før de vet ordet av det, har de tjent inn over 100 000 kroner. Med litt hjelp av foreldre i tillegg, så er egenkapitalen på plass.

Kausjon

Et alternativ til forskudd på arv, er at foreldrene stiller kausjonister og gir sikkerhet for deler av lånet til de unge. – Det var den mest vanlige måten å gjøre det på tidligere, men i dag stiger ikke boligprisene like mye. Derfor må foreldre tenke på hva de selv har å gå på, hvilke investeringer de vil gjøre med boligen framover og hvor mye egenkapital de faktisk har i egen bolig, sier Rettedal.

Med foreldre og lillesøster i Kvernevik, har Efssona familien like i nærheten. Både mor og lillesøster har vært på overnattingsbesøk flere ganger. – Det er kjempekoselig å få besøk av familien i mitt eget hus. Da har vi jentekvelder og ser på film. I dag kommer en venninne på middag. Det gleder jeg meg til. For meg har dette vært verd det.

Har barnet ditt planer om å flytte med kjæledyr? Vi gir deg de beste tipsene for enklest mulig overgang.

Les artikkelen her