Føre var, eller mellomlanding hos svigers?

Tekst: Ingrid Milde. Foto: Jon Arne Tjelta.
– I vår region planlegger seks av ti å selge først og kjøpe etterpå. Den viktigste grunnen er at man da vet nøyaktig hvor mye man har å rutte med når ny bolig skal kjøpes, sier Sverre C. Bertelsen, EiendomsMegler 1 i Egersund.

Planlegg mellomlanding

Den praktiske utfordringen er å finne den rette boligen før fristen for å flytte løper ut. Noen må ut på leiemarkedet, andre bor hos familie eller venner.

– Hvis boligen du har kjøpt ikke er innflytningsklar før om tre–fire måneder, kan det by på problemer hvis du selv har avtalt å flytte tidligere ut. Derfor kan det være en idé å planlegge mellomlanding tidlig i salgsprosessen. Pass også på at tidspress ikke fører til at du kjøper en bolig som du angrer på etterpå. Bruk føre var-prinsippet!

Noen av våre kunder prøver seg også på smarte trekk. De følger godt med i det markedet de skal kjøpe og er klare for å få boligen raskt ut for salg. Ser de en bolig de vil kjøpe, legger de samtidig ut sin egen til salgs.

I et marked med lang omsetningstid har det faktisk fungert ved flere anledninger, men er ikke å anbefale
for den som lett blir stresset.

Budsjetter godt

Mellomlandinger av denne typen kan også bety noe for kostnadene ved å bytte bolig. Du bør budsjettere med eventuell husleie, oppbevaring av møbler og andre utgifter du får ved to flyttinger.

Når man selger først, vil man gjerne sette overtagelsesdato langt frem i tid for å slippe unna to flyttinger.
Men husk at budgivere kan falle fra hvis utflyttingsdato innen rimelig tid ikke er mulig. Grensen for mange går ved tre–fire måneder.

Markedet har likevel vært mer positivt innstilt den siste tiden her i Dalane. De som bestemmer seg for å kjøpe først har ofte god kontroll på økonomien, har rådført seg med bank og megler og har dermed planlagt salgsprosessen smart.

Snakk med banken

Skal du kjøpe før du selger, bør du legge inn en økonomisk margin. Salgsprisen for boligen din kan bli lavere enn prisantydning. I tillegg er det lurt å regne på hvor mye det vil koste å sitte med to boliger i en periode. Husk å avtale mellomfinansiering med banken.

– Banken er en viktig rådgiver når det gjelder finansiering ved kjøp og salg av bolig. Megleren er en viktig rådgiver når du gjennomfører salget. Det er ikke dumt med en megler som gir deg en realistisk prisvurdering og som også kan gi deg de gode rådene.

Sverre C. Bertelsen, tlf. 917 39 421