Gi huset en skikkelig vårpuss

Tekst: Ingrid Milde. Foto: Hilde Myre Dalman.
Vi pusser båten, og gjør hagen klar for sommeren. Men hva gjør vi med huset vårt? Daglig leder Magnor Kolnes i H&M Malerservice, gir gode råd om vask, maling og vedlikehold av husets ytre.

Vi blir med Magnor Kolnes til et ærverdig hus fra 1852, i Rikard Nordraaks vei på Stokka. Vi blir hensatt til fordums tider når vi kommer inn bak hekken og møter en stor og frodig hage, med rødmalt bolighus, stabbur og en ombygd låve. Gamle, store trær har vokst langt over huset, fine blomster i bed og krukker, og nydelige rosa og hvite Magnolia blomstrer på bare greiner.


Fargerik inngangsdør ønsker velkommen.


Foruten hovedhuset står det et staselig stabbur og en liten låve som er bygget om til atelier.

Begynner med vask

– Det er et utrolig fint hus, som er bygget på i forskjellige perioder, sier Magnor Kolnes. Men det er kostbart å holde huset opp til god standard, og derfor er det viktig med regelmessig vedlikehold. Vår oppgave er å male huset, men siden noen vegger har nye materialer, og andre har varierende grad av påvirkning fra sol, vind og regn – må vi ta hver del for seg.


Magnor Kolnes, daglig leder i H&M Malerservice.

 

– Det umalte treverket må grunnes. Hvis det kommer i solen uten grunning, kan materialene sprekke. Derfor må vi erstatte fettstoffene med god grunning som trekker inn i treet, for å få stabilt treverk. Grunningen minsker spenningen, og lager vedheft for malingen. Det stilles også større krav til grunning på gamle hus som har høvlede bord, og rundt vinduene.

Systembehandling

– Godt forarbeide er viktig. Da begynner vi med å gi de flatene som ikke er nytt treverk, en god vask. Men vær forsiktig, sier han. Ikke bruk høyttrykksspyler og en stiv børste, men hageslangen og en myk børste. En skarp børste lager riper og ødelegger malingen. Få vekk rester av edderkoppnett, støv, sopp og algevekst, salter og skitt. Dette kaller vi systembehandling, sier han.

De fleste bør vaske huset et par ganger i året, enten det skal males eller ei.

– Vårt firma vasker alltid husene når det er dårlig vær, da vasker vi gjerne ere hus samtidig. Når vaskingen er ferdig, er det på tide å se etter spenninger (blærer eller sprekker), det skrapes vekk. Før huset males, må det grunnes en eller flere ganger, dette er viktig.

Forskjellige malingstyper

I dag har vi tre hovedtyper maling: Oljemaling, en malingsblanding av olje og vann som kalles hybrid, eller rene vann- og akrylmalinger. De aller este leverandørene samler seg i dag om hybrider.

– Når det gjelder utsmykninger, som på dette – og mange andre eldre hus i Stavanger, blir oljemaling best for å få fram det fine uttrykket. Det skal lukte nymalt, og man forsterker glansen i dekoren.

8-va__rpuss-740x460.jpg
7-va__rpuss-740x460.jpg
6-va__rpuss-740x460.jpg

Må tørke før maling

Mellom de forskjellige operasjonene, er det viktig å overholde tidsvinduet. For å sjekke om det er tørt nok til å males, bruker vi en fuktmåler, en såkalt indikator. Det er ofte varierende fuktighet i materialene etter hvilken vegg som ligger mot sol og vind, og hvilken som ligger i skyggen.

– Se etter en værhorisont med en fin periode før du starter å male. Dekk godt til på bakken, så du ikke søler maling på belegningsstein eller annet. Med vannbasert maling kan du male to strøk hver dag. Med oljemaling går det ett døgn før malingen er tørr, og hybridmalinger som består av olje og vann, tørker på ca. fire timer.


Idylliske bygninger i en vakker hage.

 

Det aller beste er å male to strøk. Når du ha malt det første strøket, så ser du dagen etter at det danner seg mange bitte små ringer eller hull i malingen. Der kan det lett sette seg mye skitt og smuss. Maler du to strøk, tettes disse hullene og vedlikeholdet holder mye lenger. Det siste strøket tar også bare 25 prosent av tiden som det første strøket tar.

Unngå kveldsdugg

Har du mulighet til å sette opp stillas, og aller helst med netting, er det mye lettere og mer fleksibelt å bevege seg rundt huset. Nettingen hindrer også en del fuktighet hvis det begynner å regne.


I stillaset står maler Ole Johnny Carlsen.

 

– Det er viktig å ikke holde på for lenge om kveldene når du maler, da kan du risikere at huset blir ”duggmatt”. Det med kveldsdugg skjer helst i juli måned. I den perioden kan det også komme svartsopp på grunn av fuktigheten som oppstår om kveldene, sier Kolnes. Dette med kveldsdugg i juli har jeg lært av en gammel Jotun-arbeider, smiler Kolnes, og gir følgende råd: – Den ideelle maleperioden er fra midten av april til slutten av juni, forklarer han.

Fargen har betydning

Sol er det som sliter aller mest på malingen, og jo mørkere farge jo mer slitasje. I hus med mørk farge kan det bli 70–80 varmegrader på veggen, så varmt at du ikke klarer å ta på det en gang. Du ser det på nordveggen, den trenger kanskje ikke males, mens de andre sidene som hva vært mer i solen for oftere problemer med sprekker som igjen førere til hyppigere vedlikeholds-intervall.