Det e godt ka så e gjort!

Tekst: Ingrid Milde . Foto: Eirik Lund .
Jevnlig vedlikehold vil lønne seg i det lange løp. Fra en eiendomsmeglers synspunkt er det lett å bli glad i de som bruker tid, krefter og penger på huset. Både fordi muligheten for skjulte mangler reduseres, og fordi potensielle kjøpere fort vil se at her er «ting på stell».
Det kan være nok å ta fatt i for den som vil. Du bør jevnlig rense og kontrollere takrenner og sluker slik at vannet renner dit det skal. Smør låser og hengsler, spyl huset, sjekk ventilene og se til at alt er ok på taket. – For den som er glad i orden og struktur kan jo en egen sjekkliste være en idé, sier megler Håkon Brandtzæg hos EiendomsMegler 1 i Haugesund.

Flere forslag til jevnlig vedlikehold?

– Beis terrassen, mal en vegg eller to, skru fast løse dørhåndtak, rydd opp i ledninger, fest løse lister, rydd i boder og garasje. Fyll ny sand mellom belegningssteinene utendørs. Alt er dessverre ikke gjort på en dag, smiler Brandtzæg. – Men det lønner seg på sikt!

Gjør det skikkelig

Når du selger boligen skal det gis inntrykk av at den er verd de pengene kjøperen betaler. Delvis ferdig oppussing som viser seg å være dårlig utført, er en dårlig løsning. Overflatearbeider som viser seg å være en dårlig jobb, kan føre til klager i etterkant. Det du gjør av oppussing må gjøres skikkelig.

Enkelte ting må man ha fagfolk til å fikse. Vær veldig forsiktig med å gjøre rør- eller elektrisk arbeid på egenhånd. Her kan feil bli kostbare og det er krav til dokumentasjon i etterkant, og da skal det være fagmessig utført. – Jeg liker når ting er skikkelig, presiserer Håkon Brandtzæg.

God eiendomsmegling er også et håndverk. Det skal gjøres skikkelig. Meglere skal være gode selgere når boligen selges, men de skal også gi gode råd både seint og tidlig i salgsprosessen.

Håkon Brandtzæg, tlf. 938 16 627