Førstemann til mølla

Tekst: Tonje Pedersen . Foto: Aleksander Knapskog .
– For å sikre seg de aller beste leilighetene i nye boligprosjekter, gjelder førstemann til mølla-prinsippet, opplyser Camilla Teikari Bøe, i EiendomsMegler 1 Haugesund.
Årlig selger prosjektavdelingene til EiendomsMegler 1 rundt 1 000 boliger på Sør- og Vestlandet som bare finnes på tegnebrettet. De selger en drøm, noe som kommer om et år eller to og som du kan lengte etter. For deg som kjøper må du stole på magefølelsen, utbyggeren og megleren. Det er noen ganger litt skummelt.

– I et prosjekt får du ikke sett det du kjøper. Du ser tegninger, en modell og mer moderne visuelle løsninger på hvordan det blir. De fleste synes at det er en fordel at de kan bli med og påvirke det endelige resultatet, samtidig får de også god tid til å selge egen bolig og planlegge egen flytting. Som megler anbefaler vi kundene å lese nøye gjennom alle dokumenter. Sett deg nøye inn i reguleringsbestemmelsene og planene for området. Hvilke planer er det ellers i nærområdet?

På nybygg er det bustadoppføringslova som gjelder. I praksis innebærer det at kjøperen har sterkere rettsvern enn ved vanlig boligkjøp og bedre rettigheter i forbindelse med mangler. Utbygger er lovpålagt å tegne en garanti på tre prosent av kjøpesummen. Den fungerer som en sikkerhet underveis i prosjektet.

Etter overtakelsen øker denne til fem prosent og fungerer som en reklamasjonsgaranti som varer i fem år.
– Når boligen er helt ny, kan du forvente at alt er i god stand. Dersom det er en mangel med din nye bolig vil utbygger ordne opp, ellers kan du sende kravet videre til garantistiller som ofte er en finansinstitusjon eller et forsikringsselskap.

Trygg megler

EiendomsMegler 1 har egne prosjektavdelinger i Rogaland - både i Haugesund, Sandnes, Bryne og Forus. Disse jobber utelukkende med salg av nye prosjekter. Meglerne har lang erfaring og god kompetanse på salg av nybygg, noe som kanskje forklarer hvorfor EiendomsMegler 1 er markedsledende også på dette feltet. Meglernes erfaring gir en ekstra trygghet både for utbygger og kjøper.

– Hvis du tenker for lenge, risikerer du at drømmeleiligheten forsvinner. Vi ser at de billigste leilighetene er attraktive for de yngste, mens de dyreste er aktuelle for de som gjerne selger en stor enebolig. Gode planløsninger kan også være avgjørende for salget. Alle som kjøper et prosjekt vil vite når overtakelsen er. Dette avhenger som regel av hvor lang tid det tar å få solgt nok boliger til at utbygger kan komme i gang. Ofte er dette kravet 60–70 prosent, men kan variere.

Lurer du på om du skal kjøpe nytt eller brukt? I nybygg får du det som du ønsker, alt er nytt, boligen har bedre teknisk standard enn en brukt, du slipper reparasjon og vedlikehold og boligen er bedre isolert og energibesparende. Dette vil du spare store penger på sett i forhold til hva det vil koste med en brukt bolig. I tillegg kjøper du til en fast pris og vet hva du har å forholde deg til. Dokumentavgiften er også mye lavere enn ved en brukt bolig.

– Følelsen av at alt er nytt har en verdi i seg selv. Vi opplever at folk gleder seg til å overta og er spente på det nye livet, avslutter Camilla Teikari Bøe.

Camilla Teikari Bøe, tlf. 970 14 524.