– Ikke lenger trappevask og vaktmester

Tekst: Tonje Pedersen . Foto: Jon Arne Tjelta .
Du er på leilighetsjakt, leter i annonsene og finner noe du liker. Men vent, selveier eller borettslag? Hva er forskjellen?
Tidligere var borettslag forbundet med trappevask, en vaktmester som fikset ting på bygget og mye dugnad på fellesen. Nå er driften modernisert og effektivisert – i praksis er det nå små forskjeller mellom de ulike boformene. Borettslag og selveier er ulikt organisert med tanke på finansiering, drift og hva som inngår i de månedlige utgiftene. Men du sover nok like godt om natta, uansett hvilken eierform du velger.

Når du kjøper i et borettslag, betyr det at du eier en andel i hele borettslaget med rett til å disponere en spesifikk boenhet. Eieformen er veldig populær hos de som ønsker ordnede forhold rundt økonomi, vedlikehold, gode innkjøpsavtaler på strøm, TV og internett, forteller Petter Heldal i EiendomsMegler 1 -Bergen borettslag.

Vedlikehold

De fleste borettslag har en vedlikeholdsplan, og du kan bo nokså bekymringsfritt og vite at bygningsmassene blir ivaretatt. Men, du må bli med på spleiselaget for oppgradering. – Når du kjøper en bolig i et eldre borettslag, er det en fordel å sjekke økonomien. Når ble taket skiftet sist, skal terrassene glasses inn, hvilke ekstra utgifter kan komme framover?

– Det er styret, ofte sammen med en forretningsfører som for eksempel Obos og BOB, som ivaretar dette. Normalt blir det foretatt jevnlig vedlikehold. Noen ganger trengs det likevel større oppgraderinger, som heldigvis påvirker verdien positivt. En sjelden gang ser vi at noen slurver med vedlikehold, og må ta skippertak som kan påvirke både fellesgjeld og husleie i mer vesentlig grad, sier Heldal.

Fellesgjeld er den gjelden som beboerne deler, normalt fordelt etter boligens størrelse. De månedlige fellesutgiftene dekker renter og avdrag på denne, i tillegg til eksempelvis kostnader for kommunale avgifter, kabel-tv, internett, drift, byggforsikring, vedlikehold og eventuelt styre- og revisjonshonorar.

Høy trivsel

Mange borettslag er kjent for godt miljø. Naboer blir ofte godt kjent, barna leker sammen på fellesområdene og de voksne har det sosialt. Ifølge Heldal er det et bredt lag av folket som velger en slik boform – både unge, barnefamilier og eldre trives godt.

– Det er lavere omkostninger ved kjøp av bolig i borettslag enn selveier. Omkostningene ved kjøp av andel i borettslag ligger rundt 7 000 kroner. Til sammenligning betaler du 2,5 prosent av kjøpesummen i dokumentavgift ved kjøp av en selveierbolig. Mange unge finner sin første bolig i et borettslag, som også kan være gunstig økonomisk.

EiendomsMegler 1 selger rundt 400 boliger i borettslag i Bergen med omegn, og har dermed en betydelig andel av dette markedet.
– EiendomsMegler 1 har en egen avdeling med spesialister på borettslag som er samlokalisert med BOB i Bergen sentrum. Vi er også en del av BOBs fordelsprogram der BOB-medlemmer får 4 000 kroner i medlemsrabatt på salgstilretteleggingen, sier Heldal videre.

I tillegg til lang erfaring med å selge borettslagsboliger og god kompetanse på det juridiske har borettslagsavdelingene i EiendomsMegler 1 mye kunnskap om de ulike borettslagene i regionen.
– Vi kjenner godt borettslagene, vet hvilke som er mest populære, hva de ønsker og planlegger framover.

Forkjøpsrett

Det kanskje mest særegne med borettslag er reglene for forkjøpsrett. Medlemmer har forkjøpsrett og går foran de som ikke er medlem. Tidligere betydde dette at enkelte med lang ansiennitet satt og ventet på at andre skulle gjøre seg ferdig med budrunden. De siste årene har praksis blitt endret slik at man i forkant utlyser bolig på forkjøpsrett. Dermed vet man bedre hvem som kan ha mulighet til å benytte seg av denne retten. Ta kontakt med megler hvis noe er uklart rundt dette.

Det er alltid et godt råd å spørre en gang for mye enn for lite. For alle parter er det best å unngå misforståelser. Vi svarer gjerne på dine spørsmål, både om borettslag og alt annet du måtte lure på ved boligkjøp.

Petter Heldal, tlf. 402 41 515