Sømløst og komplett

Tekst: Tonje Pedersen . Foto: Hilde M. Dalman og Anita Hamremoen .
I et etablert nabolag på Stangeland i Sandnes, fant ekteparet Skadsheim drømmetomten. De ville rive det gamle huset og bygge nytt. RAMP-streken til Tor Grimstvedt ble svaret.

Midt på sentrale Stangeland ligger Liljeveien, et etablert nabolag i en etablert bydel. Som mange andre gater på Stangeland og Trones, er også Liljeveien i endring. Eldre boliger rives eller bygges om og tilfører nye, moderne uttrykk til den populære bydelen. Når Liljeveien 5 havnet i arkitekt Tor Grimstvedts hender, er resultatet blitt en opplevelse.

 


Garasjen og huset er formet som en L.


Glassfasaden fungerer som et skille mellom ute og inne.

– Kaffe? Iselinn Skadsheim serverer kaffe fra allrommet, et syn av et kjøkken, plassert midt mellom inngangspartiet og den åpne stuen. Et langbord mellom kjøkkenøy og glassdør mot hagen inviterer til lekser, mat og gjester. Mellom kjøkken og stue er det montert en skulpturvegg med peis og hyller, som fungerer som et skille mellom rommene. Både stue og kjøkken er tett knyttet til det store uterommet, med skyvedør ut mot terrasse og hage. Skadsheim har selv brukt mye tid på innredningen av huset, som familien flyttet inn i for ett år siden.

 


Arkitekten har valgt å legge hovedetasjen på bakkeplan. Her er kjøkkenet i fokus.

 


11-Lilljeveien-740x460.jpg

Prosessen


Eventyret startet for fire år siden. Iselinn og mannen Arild bodde i Smeaheia, men ønsket seg noe nytt, et hus som var mer tilpasset familiens behov og større barn. Da de kom over en eldre enebolig på Stangeland med stor tomt og sentral beliggenhet, slo de til. Hun kjente arkitekt Tor Grimstvedt fra tidligere og tok kontakt. Det ble starten på drømmeboligen. Sammen satte de seg ned for å kartlegge hva paret ønsket.

– Jeg starter alltid med å notere ned så mye jeg kan. Dette kaller vi for programmeringsfasen. Jeg vil vite hvordan de som skal bo i boligen lever og spør alltid hvordan de bruker de ulike rommene og hvordan de
ønsker at huset skal brukes. Deretter ser jeg nærmere på tomten og kartlegger utsikt, vind, sol og innsyn. Videre ser jeg konturene, syr sammen et romprogram som dekker funksjonene og begynner å skissere ved hjelp av analysen som er gjort, forteller Grimstvedt.

 


Tor Grimstvedt.

Tor Grimstvedt har tegnet boliger siden han ble utdannet i Brighton i 1995, og var tidligere partner i Ark Vest før han, som den ene av to, startet Ramp i 2001. I Ramp har han vært med på alle typer prosjekter og tegner hytter, eneboliger, byggefelt og boligområder. Ramp står blant annet bak Sørmarka Arena og Byfjordparken, og har tegnet flere eneboliger i Oslo. Da han ble spurt om å velge sitt drømmeprosjekt for Boligavisen, valgte han denne boligen på Stangeland. Han beskriver den som komplett på alle måter. Hver meter er gjennomtenkt, både ute og inne. Og eierne bruker huset akkurat som det er tenkt.

 


Hver meter er gjennomtenkt.


Nå ser han seg rundt i huset. Det er over et år siden han har vært inne og han er opptatt av detaljene. – Det er veldig kjekt å se at de som bor her bruker det slik som vi har planlagt. Jeg jobbet veldig mye med detaljeringen, talte antall mursteiner og fuger. Huset er tro mot ideene vi hadde. Vi ønsket en rød tråd gjennom huset. Samtidig hadde jeg stor frihet i prosessen med idé, analyse, plan og form, sier han.

 


Både stue og kjøkken er tett knyttet til det store uterommet.

L

Garasjen og huset er formet som en L. For å skjerme innsyn i den sørvendte hagen, har arkitekten tegnet adkomsten på nordsiden. Inngangspartiet, med parkering og garasje, ligger på husets nordside, mens sørsiden med hage og terrasse skjermes av garasjen og inngangspartiet. – Tanken er at adkomsten skal ta gjestene gjennom huset og føre dem inn i det private rom. På den måten slipper beboerne innsyn eller at folk går forbi hagen for å komme inn, sier Grimstvedt.


Materialer og farger gjør at uterommet glir sammen med huset innvendig.

Arkitekten har valgt å legge hovedetasjen på bakkeplan. Glassfasaden er det eneste som skiller ute og inne. Materialer og farger gjør at uterommet glir sammen med huset innvendig. Den svartmalte mursteinen på veggen ute, fortsetter i veggen inne. Det gjør at uterommet blir mer tilgjengelig. På samme måte går ulike materialer igjen i rom og soner. – Jeg mener at man skal ha en stor gevinst for å flytte hovedfunksjonen opp en etasje. Her er det liten utsikt. Derfor er det viktigere å utnytte utearealet og skape en helhet mellom hus og hage. For meg ble det mest logisk å plassere kjøkkenet med direkte utgang mot hagen, slik at uterommet blir mer tilgjengelig. Rommet stopper på enden av tomta. Mur er et typisk utendørsmateriale, men her tar vi muren med inn. Dermed får vi til en sømløs overgang mellom ute og inne.

 


Den svartmalte mursteinen på veggen ute, fortsetter i veggen inne.

En sømløs overgang mellom ute og inne.


Sosiale soner

Romløsningen i Liljeveien 5 er spennende. Huset er inndelt i ulike soner, slik at både barn og ungdommer har et sted for seg selv. Foreldrenes sovedel nede har eget bad og garderobe, med avlukk inn til toalett og dusj. Oppe har barna bad, tv-stuer og treningsrom.

 


Bad med avlukk inn til toalett og dusj.
 

En flott og luftig trappegang.

– Det er viktig å skape et åpent hjem som barna vil komme til. Boligen skal være et redskap som gjør hverdagen litt enklere for beboerne. Det handler om å skape et godt hjem. Her er kjøkkenet i fokus. Det er et viktig rom, kanskje husets viktigste. Her skal barna gjøre lekser, spise, se på film. Og her skal gjestene være. De siste 20 årene har kjøkkenet gått fra å være et produksjonsrom til å bli en sosial sone. De som er flinke til å produsere mat, anerkjente kokker, er nærmest blitt rockestjerner. Det har gjort noe med holdningene våre også. I dag kommer gjestene når maten produseres, tar et glass vin på kjøkkenøya og flytter seg til bordet når maten er klar, avslutter Grimstvedt.