Hvordan få frem det beste med boligen?

Tekst: Ingrid Milde. Foto: Jon Arne Tjelta.
– Vi eiendomsmeglere har lang erfaring i å skaffe de rette kjøperne til visningen din. Men likevel er sannhetens øyeblikk når visningen skal skje og du skal invitere fremmede inn i din private sfære. Her bør du som selger gjøre ditt beste for å skape den rette stemningen.
Gjør det hjemmekoselig på visningen, men ta i betraktning årstidene. Tenn gjerne i peisen om vinteren, men om sommeren er åpen dør til hagen på sin plass, sier Anne Havsø ved EiendomsMegler 1 i Egersund.

Gjør boligen fin

– Det må være rent og ryddig i alle rom. Dårlig lukt er ikke noe godt salgstriks, og skremmer ofte kjøperen. Derfor bør du lufte godt ut i alle rom. Begrens hva du viser fram. Familiebilder og mange personlige pyntegjenstander, trenger ikke stå framme. Fjern gjerne overflødige møbler.

– Kjøkkenet og badet er rom som blir lagt godt merke til. Rydd skikkelig, og ha så få ting som mulig på kjøkkenbenk, i skuffer og skap. Vask benkeplatene godt, husk overflater og dører. Stort sett går interessentene ganske overfladisk til verks på visning, men kanskje de som er mest interessert er nøyere med inspeksjonen. Derfor kan det være lurt å rydde litt ekstra i skuffer og skap.

På badet bør alt av såper og kosmetikk fjernes. Her kan det ikke blir duftende rent nok, så vask til det skinner. Du kan gjerne investere i nye håndklær, vaskekluter og tilbehør som passer sammen. På soverommet er det smart med pent sengetøy, eller å legge på et pent sengeteppe. Barnerommene må være ryddige.


Fiks småting

Har du en vegg som trenger et strøk maling, en dryppende kran, en sliten sofa eller et knust kjellervindu? Fiks småtingene før du viser frem boligen, det lønner seg. De store oppussingsjobbene lønner seg sjelden, sier Anne Havsø.

Ikke glem uteområdene. Vask vinduer ute og inne. Hvis kledningen er ekstra skitten, kan du ta en runde med høytrykksspyleren. Fei og vask trappen. Ved inngangspartiet og i hagen skapes førsteinntrykket.

– Når dagen for visningen er der, sørg for at søppelbøttene ikke flommer over og at lyspærene virker i utelampene. Sjekk at husnummeret er godt synlig, rydd fortauet utenfor huset. Tenk over parkering ved boligen. Hos megleren kan du få brosjyre med sjekkliste før visning, og vil du ha profesjonell hjelp, har megleren gode boligstylister som kan anbefales.

Dokumentasjon

– De som har interesse av å kjøpe, har behov for å motta opplysninger om både boligens tilstand, naboforhold, skoler og bussforbindelser. Gjør klart for visningen før megleren kommer. Kjøp inn ferske blomster og litt godt i skålene på bordet. La megleren være ansvarlig for visningen, men vær tilgjengelig ved behov.

Anne Havsø. Tlf: 481 12 584