Borettslag er ikke lenger trappevask og vaktmester

Tekst: Tonje Pedersen . Foto: Jon Arne Tjelta .
Du er på leilighetsjakt, leter i annonsene og finner noe du liker, men skal du kjøpe selveier eller borettslag? Borettslagsmegleren forteller om forskjellen.
– Når du kjøper i et borettslag, betyr det at du eier en andel i hele borettslaget med rett til å disponere en spesifikk boenhet. Eierformen er veldig populær hos de som ønsker ordnede forhold rundt økonomi, vedlikehold, samt gode innkjøpsavtaler på strøm, TV og Internett, forteller Petter Heldal i EiendomsMegler 1 Bergen borettslag - BOB.

Tidligere var borettslag forbundet med trappevask, vaktmester og dugnad på fellesen. Nå er driften modernisert og effektivisert – i praksis er det nå små forskjeller mellom de ulike boformene. Borettslag og selveier er ulikt organisert med tanke på finansiering, drift og hva som inngår i de månedlige utgiftene. Men du kan sove like godt om natta, uansett hvilken eierform du velger.


Vedlikehold


De fleste borettslag har en vedlikeholdsplan. Du kan dermed bo nokså bekymringsfritt og vite at bygningsmassene blir ivaretatt. Men, du må bli med på spleiselaget for oppgradering. – Når du kjøper en bolig i et eldre borettslag, er det en fordel å sjekke økonomien. Når ble taket skiftet sist, skal terrassene glasses inn, hvilke ekstra utgifter kan komme framover? Det er styret, ofte i samråd med et boligbyggelag som for eksempel BOB eller Obos, som ivaretar dette. Normalt blir det foretatt jevnlig vedlikehold. Noen ganger trengs det likevel større oppgraderinger, som heldigvis påvirker verdien positivt. En sjelden gang ser vi at noen slurver med vedlikehold, og da må det tas noen skippertak som kan påvirke både fellesgjeld og husleie i mer vesentlig grad, sier Petter.

Fellesgjeld er den gjelden som beboerne deler, normalt fordelt etter boligens størrelse. De månedlige fellesutgiftene dekker renter og avdrag på denne, i tillegg til eksempelvis kostnader for kommunale avgifter, kabel-tv, Internett, drift, bygningsforsikring, vedlikehold og eventuelt styre- og revisjonshonorar.


Høy trivsel


– Noen ganger er det vanskeligere å sette pris på en bolig. Det skjer når markedet er veldig hett, eller veldig tregt, forklarer Petter.

Med mange boliger på markedet og tøffe tider i næringslivet, tar det lenger tid å selge boligen. I slike tilfeller må lavere pris aksepteres. Med få boliger i markedet og lyse framtidsutsikter, blir budrundene mer hektiske. – Akkurat nå er vi inne i en spennende fase med mange boliger i markedet og en stigende optimisme i regionen. Vi ønsker å sette en prisantydning som markedet er villig til å betale, en pris selgeren må være beredt til å selge for. Alle bud over prisantydning bør være bonus. Overdrevne forventninger og for høy prisantydning kan føre til at du mister folk på visning og budene uteblir.

En forutsetning for godt samarbeid mellom megler og selger, er en felles oppfatning av hva boligen kan selges for. Hva sier magefølelsen kombinert med de harde fakta? En god megler er den som treffer godt med prisantydningen.

Borettslagsmegleren


EiendomsMegler 1 selger rundt 500 boliger i borettslag i Bergen, og har dermed en betydelig andel av dette markedet. – I Bergen har vi en egen avdeling med spesialister på borettslag. Vi er også en del av BOB fordelsprogram der BOB-medlemmer får 4 000 kroner i medlemsrabatt, sier Petter videre.

I tillegg til lang erfaring med å selge borettslagsboliger og god kompetanse på det juridiske har borettslagsavdelingene i EiendomsMegler 1 mye kunnskap om de ulike borettslagene i regionene. – Vi kjenner godt borettslagene, vet hvilke som er mest populære, hva de ønsker og hva de planlegger framover.

Forkjøpsrett


Det kanskje mest særegne med borettslag er reglene om forkjøpsrett. Medlemmer har forkjøpsrett og går foran de som ikke er medlem. Tidligere betydde dette at enkelte med lang ansiennitet satt og ventet på at andre skulle gjøre seg ferdig med budrunden. De siste årene har praksis blitt endret slik at man i forkant også kan utlyse boligen på forkjøpsrett. Dermed vet man bedre hvem som kan ha mulighet til å benytte seg av denne retten. Ta kontakt med megler hvis noe er uklart rundt dette.

Det er alltid et godt råd å spørre en gang for mye enn for lite. For alle parter er det best å unngå misforståelser. Vi svarer gjerne på dine spørsmål, både om borettslag og alt annet du måtte lure på ved boligkjøp.

Petter Heldal: Tlf 40 24 15 15