– Svettetokter eller sommerfugler i magen?

Tekst: EiendomsMegler 1 . Foto: Jon Arne Tjelta .
Spenningen er alltid stor etter visning. Kommer det inn bud? Hvor høyt vil budet være? Uansett hvor mange eller få interesserte det er, har megleren en jobb å gjøre når budgiverne begynner å røre på seg.
– All budgivning foregår skriftlig. Det er lovens krav. Hovedsakelig brukes SMS, e-post og ulike app-løsninger. Vi må sjekke finansiering til budgiver, avklare overtagelsesdato, kontrollere legitimasjon og ta kontakt med andre som er interesserte i boligen, sier Dag Erik Fotland ved EiendomsMegler 1 Askøy. Det gjelder å ha et kaldt hode og jobbe strukturert når budene kommer, spesielt hvis det er mange om beinet.

Det skriftlige har likevel ikke erstattet viktigheten av å bruke telefonen. Er SMS-ene mottatt? Er det noe med boligen du lurer på? Vil du se boligen en gang til før du gir bud? Er du interessert i å gi bud, men venter på finansieringsbekreftelse?


Gode råd


Meglerens oppgave er å avklare alle formaliteter og sjekke at ingen tilfeldigheter eller misforståelser er
i veien for å få inn et høyere bud. All informasjon er god informasjon. Først når denne jobben er gjort
kan megler gi selgeren gode råd.

Det er ikke megler som bestemmer om et bud skal aksepteres, men megleren skal ha en oversikt over interessen og markedet som gjør at gode råd kan gis. Har de andre interessentene takket nei til
å by høyere? Er dette en pris som ser fornuftig ut sammenlignet med lignende boliger?

Spørsmålene kommer strømmende når det nærmer seg en avgjørelse. Bør budet aksepteres? Skal vi vente på andre som fortsatt er i tenkeboksen? Skal vi forhandle med budgiver om å få inn et høyere bud, eller satse på at en ny visning får flere på banen?

Spennende? Ja! Komplisert? Til tider. Viktig med en dyktig megler? Ja!

Dag Erik Fotland, tlf.: 920 67 600.