Fra gammel beitemark til den perfekte familieboligen

Tekst: Karianne Munch-Ellingsen. Foto: Eivind Dirdal.
Ragnhildsgate 10 ligger lunt og usjenert til i en privat gate. Her ligger alt til rette for et godt familieliv – med fantastisk utsikt over Hafrsfjord.
Tidlig på 60-tallet satt en familie på fire i en vertikaldelt bolig på Stokka og ønsket seg større plass. Tilfeldigheter gjorde at de fikk kjøpe tomt på landet av Øgreid. “Skal dere til landet?” undret folk. For Madla var faktisk på landet i denne tiden. Her var åkre og mark og huset var blant de første som ble bygget i gata som den gang het Asserveien. Litt etter litt poppet eneboligene opp rundt dem. Alle ble bygget med hensyn til hverandre, slik at man aldri skulle miste utsikten. Da de fikk sine nærmeste naboer ble de sammen enige om hvordan hekken skulle plantes. Godt naboskap kjennetegner fortsatt gata, og man kutter med glede av voksende trær for at naboen skal få beholde utsikten.
De fantastiske trespilene er fra byggeår, og er slik mange får laget i moderne hus i dag.

Hage med mange muligheter

Huset ligger godt planta på jorda. Det var sånn eierne ville arkitekt Ingbjerg Jacobsen skulle tegne det. Ikke noe prangende og stort, men et lavt hus med halve etasjer, som var litt i ett med den lune hagen. Dagens eier håper de nye beboerne får like mye glede av hagen som den har gitt dem. For der har det vært mye aktivitet, med både ballspill og turning. Her plukkes det pærer, epler, solbær og rabarbara, og i den overbygde terrassen henger det druer, som blir til deilig druesaft og -gelé. Bak huset er det per i dag ikke annet enn beplantning, men ønsker man en ekstra krok er det perfekt sted for platting med bålpanne eller lysthus.

Huset i Ragnhildsgate 10 ligger i en privat gate, på populære Madlamark.


I stua er det god takhøyde, som gir en god følelse av rom og plass. Å ha det høyt under taket var bra for familien som etter noen år var totalt fire barn og to voksne. De fantastiske trespilene Byggmester Sagen laget i taket da huset ble bygget er slik mange får laget i moderne hus i dag. Kjøkkenet er akkurat passe stort med det du trenger og et lite spisebord til frokosten. Også herfra kan du følge livet på Hafrsfjord. Soveromsfløyen har mulighet for fire soverom. I kjelleren er det rom som kan benyttes til soverom, kjellerstue, treningsrom, hobbyrom – det familien har behov for. Her er også et bad med badstu.

Populære Madla

I dag er Madla en av byens mest populære bydeler. Stadig flytter nye barnefamilier inn i husene fra 60- og 70-tallet. Nærhet til sjø og turområder gir fortsatt følelsen av å være landlig, men samtidig er man ikke langt unna verken Sola, Forus, Stavanger eller resten av regionen. Selv om nabolaget ikke er i nærheten av så tomt som det var for omtrent 60 år siden, ligger Ragnhildsgate 10 likevel litt for seg selv. Utenfor er en privat gate som deles med nærmeste naboer, og her er fred og ro. Ingen innsyn, men masse utsyn, og bedre enn det blir det vel ikke?