Sov bedre med bufferkonto

Tekst: Karianne Munch-Ellingsen . Foto: iStock .
Trekker du kredittkortet hver gang det dukker opp en uforutsett utgift? Silje Vistnes Torkelsen i SR-Bank oppfordrer til å ha en bufferkonto for forutsigbarhet i privatøkonomien og for å unngå kredittkortgjeld.
– En stabil bufferkonto gir en god trygghet. Privatøkonomi er noe mange bekymrer seg for og tenker mye på, og en usikkerhet rundt den kan fort gi en klump i magen. Det sier Silje Vistnes Torkelsen, autorisert finansrådgiver i SR-Bank Domkirkeplassen.

Vistnes Torkelsen anbefaler at man til enhver tid har to månedslønner på en bufferkonto. Dersom det av ulike grunner er vanskelig å ha såpass mye, mener hun at alt ekstra uansett gir en trygghet.

– Tanken med en bufferkonto er ikke at man skal gå rundt og frykte at noe skal skje, men rett og slett at man enklere skal kunne takle en uforutsett utgift dersom den kommer.Tanken med en bufferkonto er ikke at man skal gå rundt og frykte at noe skal skje, men rett og slett for å enkelt kunne takle en uforutsett utgift dersom den kommer.


Buffer for å opprettholde vaner


En uforutsett utgift kan være at vaskemaskinen ryker eller at bilen må på verksted, men det kan også være mer kritisk, som helseutfordringer eller nedbemanninger.

– Vi har jo hatt noen vanskelige år her i regionen, og selv om det er ordninger for å gi økonomisk hjelp, er det likevel ikke sikkert man får nok til å dekke alle utgiftene eller til å opprettholde den livsstilen man er vant til. Det er klart at dersom man er arbeidsledig og sitter på en enebolig med masse utgifter, vil det være ekstra utfordrende dersom man ikke har oppsparte midler, sier Vistnes Torkelsen.

Selv om boligrenta er lav i dag, mener Vistnes Torkelsen at man bør ha i bakhodet at den kan øke. Igjen, har man oppsparte midler, vil ikke de ekstra tusenlappene i måneden som kommer med en renteøkning merkes på samme måte som hvis man ikke har noe ekstra å ta av. Man vil samtidig være vant med å forbruke mindre.Silje Vistnes Torkelsen, Autorisert finansrådgiver SpareBank 1 SR-Bank.

Bruk kredittkortet riktig


De fleste av oss har kredittkort, og kanskje opp til flere. Vistnes Torkelsen synes det er skremmende hvor enkelt noen av bankene deler ut disse, og sier at de har strenge krav for å sikre at dem som får kortene har rammer innenfor det de vil klare å betale tilbake.

– Det er mange som bruker kredittkort til uforutsette ting. Men har man først begynt å bruke kortet er det veldig enkelt å bruke det på ting som man kanskje ikke nødvendigvis må ha, som klær og reiser. Det er fort gjort å miste kontrollen, og plutselig sitter man der med kredittgjeld på 30.000 kroner, advarer hun.

Vistnes Torkelsen poengterer at det er helt greit å bruke kredittkort som et reservekort, men at problemene oppstår når man bruker det uten plan og for penger man ikke har.

Er du usikker på hvor mye du kan klare å spare i måneden, har SR-Bank mange rådgivere som kan ta en titt på økonomien din og gi råd med tanke på sparing.

– Sparer man litt i måneden skal det ikke mye til før man plutselig har en mye bedre forutsigbarhet i privatøkonomien, avslutter Vistnes Torkelsen.