Vurderer du å flytte fra enebolig til leilighet? Her er fordelene!

Tekst: Karianne Munch-Ellingsen . Foto: iStock .
Når man har bodd i enebolig hele livet, er det vanskelig å se for seg hvordan livet i leilighet blir. Noah Andersen-David i EiendomsMegler 1 mener frihet og mer tid til det man har lyst til bare er noen av fordelene.
– Jeg forstår veldig godt at det kan være vemodig å flytte når man har bodd i det samme huset i 30-40 år. I tillegg er det mange som er skeptiske til å gå fra å ha god plass i enebolig, til å skulle få plass til alt man eier i en leilighet. Men jeg får stadig tilbakemeldinger fra de som har gjort det at de ikke angrer et sekund. Og alle tingene, vel, det var kanskje ikke alt man eide man trengte likevel? Det sier megler Noah Andersen-David i EiendomsMegler 1 Østre bydel.

Megleren vil være forsiktig med å si at man må selge eneboligen og kjøpe leilighet, men han er klar på at det er mange fordeler ved å gjøre det.

Boliger med mange muligheter

Det er likevel en del bekymringer i vurderingsprosessen, og det å ha stor nok plass er en av dem. Rundt om i regionen bygges det flere leiligheter med mange av eneboligens kvaliteter, i tillegg til fellesområder som legger opp til et sosialt og aktivt liv for beboerne.

– Her kan man dyrke hageinteressen sammen med en gartner, arrangere fester i felleslokaler og innkvartere gjester som kommer langveisfra i gjesteleilighet. Dette er etterspurte fasiliteter, som også ofte er grunnen til at folk ikke ønsker å flytte. Man vil kunne ta imot gjester og ha noe å sette fingrene i, forteller Andersen-David.

Det er også lagt opp til at man skal kunne være sosial sammen med naboene dersom man ønsker det, med innbydende uteområder, fellestreninger og andre aktiviteter.

Noah Andersen-David i EiendomsMegler 1 Østre bydel

Forstår at det kan være vanskelig

Megleren har full forståelse for at det kan være vanskelig å ta den endelige beslutningen om å flytte.

– Som megler møter jeg mennesker som har blitt enke eller enkemann, som ikke så for seg å flytte inn i leilighet alene. For dem er det nok ekstra sårt og vemodig å skulle flytte, men mange ser på det som en mulighet til en ny start, sier han.

Megleren mener folk bør vurdere å flytte fra eneboligen før helsen skranter og man «må» flytte.

– Når man fortsatt har god helse og er sprek får man mye igjen for all den fritiden en leilighet gir, så jeg vil absolutt anbefale at man ser på ulike muligheter og prosjekter før man blir tvunget til det, oppmuntrer Andersen-David.

Enklere liv


– Det som går igjen hos folk som har tatt steget og flyttet inn i leilighet er at de ønsket å bruke mindre tid på vedlikehold. En stor enebolig krever sitt, med maling, oppgraderinger og i tillegg har man kanskje en stor hage med gress som skal klippes og bed som må lukes.

Det er ingen tvil om at livet blir enklere i leilighet. Og ikke minst får man tid til å gjøre mer av det man liker.

– Man kan reise på hytta uten å tenke på alt som skulle vært gjort i huset hjemme, ta opp gamle hobbyer, dra på lengre utenlandsreiser uten at noen må passe boligen og bruke tid sammen med barn, barnebarn og venner. Mer frihet og fritid, jeg er sikker på at de aller, aller fleste vil trives i leilighet, avslutter megleren.