Mat fra egen hage? Enkelt!

Tekst: Karianne Munch-Ellingsen. Foto: Hilde Myre Dalman og Margunn Ueland.
Når Margunn Ueland kokkelerer, er ingrediensene så kortreiste som de kan bli. Her er triksene for å lykkes med din egen kjøkkenhage.

– Poteter, bondebønner, løk og hvitløk er kjempelett! Det er bare å stappe nedi jorda og vente på at det vokser!

Blogger, foredragsholder, forfatter og helsecoach, Margunn Ueland, forteller entusiastisk at nabojenta på fire år har plantet poteter her og løk der. For det første tipset når man skal lage sin egen kjøkkenhage er å begynne med det enkle. Noe som er enkelt å dyrke, og som ikke krever så mye arbeid.
– Smak så mye mer det smaker enn det dere kjøper i butikken! Ueland tar et jafs av grønnkålen og deler til undertegnede og fotograf.

… Og ja, myyye bedre. Mer knask, mer smak og mer … ferskt!

Kortreist er i vinden og mange har lyst til å dyrke selv. Men så var det de grønne fingrene, eller mangelen på dem. For det er vel det første man trenger for å lykkes med egen kjøkkenhage?

– Nei, det stemmer ikke. Det som trengs er interesse. Jeg kunne ingenting da jeg begynte, og det er mye learning by doing.

Etter 38 år som journalist i Stavanger Aftenblad har hobbyen blitt til levebrød. Gjennom bloggen “Margunns kjøkkenhage” deler hun daglig tips om hvordan du kan lykkes i hagen, og oppskrifter på alt fra urteolje til smoothie og gryteretter. Alt med ingredienser like utenfor sin egen dørstokk.

Begynn med urter

Hos Ueland står urtene på rekke og rad på terrassen og bare venter på å sette på smak på matretter, juicer og smoothies. De er enkle å dyrke.
– Kjøp ferdige urteplanter på et bra gartneri eller hagesenter. Ta dem ut av plasten og plant dem i egne krukker. Når en plante har vokst seg ut av potten tar du den opp og deler den i to. Deretter planter du dem i hver sin krukke. Slik kan du holde på. For en billig penge har du plutselig uendelig med urter, tipser hun, og viser frem en nydelig timian.

Timian, oregano, mynte, estragon, dill, koriander og salvie er enkle urter som kan vokse ute. Mynte er den enkleste, men også den eneste som må plantes alene da den får kraftige røtter og vil ta over for de andre. De andre kan samplantes. Ueland anbefaler å ikke begynne med basilikum.

– Den er så nøben på lys og temperatur, så det er bedre å begynne med en av de andre. Urtene må vannes dersom de blir tørre, men ellers trenger de lite pleie, forteller hun.Du trenger ikke stor plass for å dyrke. Enten du har balkong, en liten hageflekk eller en god størrelse på hagen, er ingen plass for liten.

Hagearbeid fjerner bekymringer

Det er i hagen Ueland trives aller best, og smilet sitter løst når hun forteller hva hverdagen ute gir henne.

– Å holde på i hagen er det kjekkeste jeg vet: alt fra gleden og spenningen når jeg har sådd noe til å kunne plukke god mat rett fra hagen. Ueland og familien spiser mye mer frukt, grønt og bær nå enn tidligere.

– Jeg holder meg i fysisk aktivitet i tillegg til at det er avslappende. Det er deilig å være ute i frisk luft og putle i hagen. Det gir meg så mye glede. Noen timer i hagen fjerner bekymringer og gir meg massevis av energi.

Selv bruker hun mye tid på å lese om planter og grønnsaker. Jo mer hun leser, jo mer skeptisk blir hun til sprøytemidlene som er i maten vi kjøper på butikken.

– Foruten å vite at det er bra for meg og kroppen min, er det også godt å vite at jeg bidrar til miljøet, både ved at det er sprøytefritt og kortreist.
Margunn Ueland er selvforsynt med grønnsaker året rundt.


Urter er enkle å dyrke, ifølge Margunn Ueland.

Fra kompost til næringsrik jord


Du trenger ikke stor plass for å dyrke. Enten du har balkong, en liten hageflekk eller en god størrelse på hagen, er ingen plass for liten. I en stor hage har du mange muligheter med pallekarmer og bed, og på en mindre balkong kan du bruke krukker. Men det er noe Ueland mener mange gjør feil når de planter.– Folk bruker mye penger på frø og planter, men setter det i billig jord. Sunn, næringsrik jord er viktig for å lykkes med grønnsaker, frukt og blomster. Kompostering tar tid i begynnelsen, men så snart man er i gang går det av seg selv. Samle på alt fra kvister og kvaster, plenklipp, matavfall, tang og tare, hestemøkk og ugress – bare husk å ikke ta med frø og røtter, råder hun.

I pallekarmer og bed har Ueland utarbeida sin egen teknikk hvor hun planter i uferdig kompostert jord. Nederst legger hun avfallet som ikke er blitt til jord, for så å legge ferdig jord oppå som hun planter i. Naturens gang gjør at alt omdannes til jord, og det hun planter gror i den gode, næringsrike jorden. Planter og blomster blir også jord.

– Grønnsaker kan vokse i jord som ikke er helt omdanna, blant annet klarer poteter, gresskar og squash seg helt i uferdig jord, sier hun.


Fra kompost til næringsrik jord.
Blomster og grønnsaker kan plantes sammen


Har du en liten hageflekk og ikke vet om du skal plante blomster eller grønnsaker? Du trenger ikke å velge den ene over den andre, mener Ueland.

– Lek deg med komposisjonen! Blomster og grønnsaker går godt i lag!

Det er tretti år siden Ueland begynte å interessere seg for hage. Hagen i huset på Eiganes var da bare busker, ugress og plen. Her var det bare å begynne i den ene enden og jobbe seg gjennom. I dag vokser blomster og grønnsaker i skjønn harmoni. Alle blomstrer på ulike tidspunkt. Det gjør at fargespillet endres gjennom sesongen.

Ueland har flere tips for å lykkes med stauder – og for å unngå manges største skrekk: luking.
– Ser du ugress her? Trikset er å plante staudene tett i tett – så tett at det ikke er noe særlig med bar jord for ugresset til å vokse opp. Jeg tar en skikkelig luke-runde på våren, men resten av året luker jeg bare nå og da.

Når staudene vokser seg høye, støtter hun dem opp med staudestøtter og når blomstene er avblomstra tar Ueland en runde med saksen og klipper av blomstene. Ulike blomster har ulike behov. Noen trives best i sola, mens andre må ha skygge. Også hvilken jord de lever best i, varierer.

Når staudene har vokst seg for tett, deler hun dem, spar opp og planter et nytt sted, eller gir vekk.

– Dette må gjøres tidlig på våren eller høsten, men ikke når de har begynt å blomstre.


Gjenbruk og formering

Ueland er glad i staudene sine. Ikke bare setter de farge på hverdagen, men det er også mye historie i blomstene. Derfor tar hun godt vare på dem. Blomster som blomstrer år etter år. Som hun har fått av venninne, eller sneket til seg på en ferietur til Italia. Eller som hun har arva.

– Denne har stått i hagen til bestemor og denne i fars hage. Når de blomstrer tenker jeg på de jeg har fått dem fra. Ueland smiler. Det er ingen tvil om at det er her hun trives aller best, blant blomster og grønt.