Høy byggkvalitet, gir høy livskvalitet – Furet, værbitt og bærekraftig

Tekst: Karianne Munch-Ellingsen. Foto: Stian Dirdal.
På veggen innenfor entreen i Folkvordveien 157 henger et lyssatt stumtjenertre, og allerede her får man følelsen av å komme inn i et hjem hvor det meste har blitt gitt omtanke. Bærekraftige materialer og praktiske løsninger – det legger grunnlaget for et godt hjem for den moderne familien.
Sykler du langs sykkelstamveien på Stangeland kan det hende at du passerer hagen til Folkvordveien 157. Boligen ligger luftig til på et stille tun med flere store eneboliger. Huset fremstår som et signalbygg, der tre, stein og aluminium er elementer som går igjen. Byggverket er en videreføring av den tradisjonelle byggeskikken på Nord-Jæren. Her krysses moderne byggeskikk og teknologi med lokale tradisjoner.

Eierne drømte om en moderne og funksjonell bolig, som samtidig var bærekraftig og energieffektiv. De fikk ved hjelp av arkitekten realisert boligdrømmen som omfavnet alle disse elementene i boligen som var innflytningsklar våren 2011. De ønsket seg en mest mulig vedlikeholdsfri eiendom hvor fine feriedager ikke brukes på maling; Kebony-kledningen blir bare finere med årene, og endres med naturkreftene. Tomtestørrelsen på omtrent 763 kvadratmeter er en sjeldenhet i et så sentrumsnært område, og her kan grønne fingre få utfolde seg, eller man kan la robotklipperen gjøre jobben og nøye seg med å høste eplene fra eplehekken.Tapeten på gjestetoalettet med skogsmotiv er norsk design, og underbygger boligens bærekraftige verdier på en leken måte.


Midt i blinken

Huset består av en hoveddel som går over tre etasjer, i tillegg til en sokkelleilighet, som sammen med uteområdet er utarbeidet slik at både eier og leietaker opplever privatliv.

Hoveddelen har fire romslige soverom hvor hovedsoverommet har egen walk-in-garderobe og bad. Bad med separat WC i andre etasje er særlig valgt med tanke på familiens ene gutt og to tenåringsjenter. Fra stuen i første etasje og fra loftsstuen kan man se kyr som gresser på sommerstid, samtidig som man har kort avstand fra Sandnes sentrum. Stangeland er kjent som Nord-Jærens knutepunkt, med kort vei til det meste, både til Forus, Stavanger og Bryne.


Huset fremstår som et signalbygg, der tre, stein og aluminium er elementer som går igjen.

Minimalt vedlikehold og minimal miljøbelastning

Bærekraft og miljøvennlighet gjenspeiler seg også i materialvalgene; Kebony-kledningen og passiv-vinduene fra NorDan er svanemerkede, Cembrit-platene og aluminiumen er også miljøvennlige og sikrer at miljøbelastningen til huset er holdt på et minimum gjennom hele levetiden. Med varmestyringen i smarthus-løsningen kan man holde strømkostnadene langt nede selv på kalde vinterdager.

I Folkvordveien 157 kan det meste styres via mobiltelefonen, både varme, lys, musikk - ja til og med kjøleskapet. Kjøleskapet med integrert skjerm inneholder familiekalender som synkroniserer med smarttelefon. Her kan man legge utløpsdato på matvarer og se hva som finnes i kjøleskapet når en står på butikken.
Takhøyttalerne i kjøkken/stue, hovedbad, hovedsoverom og loftstue gjør at ulike familiemedlemmer kan høre på den musikken de ønsker i ulike rom. Hjemmekinorommet er lydisolert og gir familien et rom for utallige kvelder med film og spilleglede med Dolby Atmos-lyd uten å forstyrre hverken leilighet eller de som er oppe.Fra hovedsoverommet går du gjennom walk-in-garderoben til badet.

Husets tekniske kvaliteter, livsløpstandard og mange finesser gjør dette til et hus det er enkelt å bo og trives i for de fleste familier, og best av alt? Man kan flytte rett inn uten å gjøre noe som helst!