Slik gjør du hytta klar for salg

Tekst: Karianne Munch-Ellingsen. Foto: iStock.
I jakten på hyttedrømmen leter man etter et sted å bruke helger og fridager – vekk fra byens mas og kjas. Hytta må invitere til friluft, sosialt samvær og ro. Her er tipsene til deg som skal selge hytte.
De siste årene har hyttemarkedet vært kjøpers marked, som vil si at det har vært mange hytter for salg, og ikke like mange kjøpere. Skal du selge hytte i et slikt marked er det ekstra viktig å vise den fram fra sine beste sider, både for bildene til annonsen og for visning.

– De som er på jakt etter hytte drømmer om et fristed, hvor de kan koble av, senke skuldrene og skape minner sammen med familie og venner. Dette må man ha i bakhodet når hytta gjøres klar for salg, sier eiendomsmegler Kjetil Helland.

Han har flere tips til hva selger kan gjøre for å friste potensielle hyttekjøpere.

– Det første tipset er å gjøre det fint utenfor hytta. Ta bort kratt og fjern haugen med kvister og trær som har samlet seg i løpet av de siste årene. Jeg mener selvsagt ikke at man skal rydde i naturen, for mange er en del av sjarmen med hytte det røffe og urørte naturen byr på.Få fram den gode hyttefølelsen

Har man tid og overskudd kan det også lønne seg å male hytta.

– Maling som flasser på vegger og terrasse gir nok ikke det beste førsteinntrykket. Jeg mener ikke at man må male, men vil likevel ta det med som et tips for dem som er interesserte i å legge ned litt tid før salg. Sett ut hagemøblene – både for bildene til annonsen og til visning. Fordi en hytte er mindre enn en enebolig kan man lettere se for seg å ha små prosjekter, som å bygge terrasse, male inne og ute og hugge trær for å få mer lys. Jeg anbefaler å involvere megler for å høre hva som vil lønne seg og ikke.

Megleren har også en del tips for hva man kan gjøre inne i hytta.

– Også her må man rydde. Hyttemøbler har ofte stått i mange år, og er de veldig slitte kan det lønne seg å ha så få møbler som mulig. Det viktigste å få fram er den gode, koselige hyttefølelsen, slik at potensielle kjøpere kan forestille seg at det er et sted man ønsker å bruke dyrebar fritid.

Møblene kan også få et malestrøk for å se freshere ut, og et par nye sofaputer kan gjøre mye for bildene.Litt maling og friske blomster er små ting du kan fikse før salget av hytta.

Megleren kjenner området


En hyttevisning er ikke bare noe man stikker innom, og ofte kjører folk i flere timer for å komme på visning. Dersom det er mulig anbefales det å lufte godt ut.

– Gamle hytter kan ofte oppleves som mørke, og derfor er det viktig å trekke ordentlig fra gardiner og slippe mest mulig dagslys inn.

Det som til syvende og sist er om noen faller for selve hytta og beliggenheten. Meglerne kjenner området godt og har med stor sannsynlighet solgt hytter i området tidligere.

– Å selge hytter er en takknemlig jobb. Kjøperen ser fram til sitt eget fristed, mens selgeren er glad for at noen andre kan ta over et sted de av ulike grunner ikke har mulighet til å bruke lenger. Det er fint å være med å realisere hyttedrømmer! avslutter megleren.