Arkitektur som forandrer liv

Tekst: Karianne Munch-Ellingsen. Foto: Hilde Myre Dalman og Anne Rakel Almås.
Anne Rakel Almås (28) skulle bli arkitekten som tegnet luksusvillaer i betong, storslåtte kunstmuseer og konserthus i verdens storbyer. Men en tur til Zimbabwe i 2015 ble vendepunktet. I dag bruker hun kompetansen sin til å gjøre verden til et litt bedre sted
– Jeg var midt i arkitektstudiene i København da jeg tok en pause for å gjøre noe jeg hadde drømt om lenge; jobbe med dyr i Afrika. Det å komme så tett på et fattig samfunn hvor mange ikke har råd til et par sko gjorde sterke inntrykk. Drømmen om luksuriøse bygg ga ikke lenger mening, forteller Anne Rakel Almås fra Sandnes.

– Jeg måtte endre kurs i mitt karrierevalg, men hvordan kunne jeg som arkitekt bidra til å gjøre verden til et bedre sted?

Hun var i ferd med å hoppe av studiene, men fant heller ut at hun kunne bruke yrket til å hjelpe gjennom å bygge opp mindre privilegerte samfunn. Første prosjekt var å bygge en skole i Zimbabwe. Det skulle vise seg å ikke bare være enkelt. For det å bygge i Afrika viste seg å bli utfordrende gjennom utallige hindere. Politiske, kulturelle, ressursmessige, økonomiske, klimatiske og ikke minst tidsmessige.270 elever som hittil hadde fått undervisning i et gammelt, falleferdig hus, får nå gå på en ordentlig skole – takket være Anne Rakel Almås.


African time

– I Afrika forholder de seg til et tidsbegrep som heter "African time", som betyr at hvis noe skal ta en dag, så tar det en uke. Og hvis de har en avtale klokka sju, møter de opp elleve ... dagen etter! Noen ganger føltes det håpløst at prosjektet skulle lykkes, men å gi opp var aldri et alternativ.

I august 2017 åpnet den nye skolebygningen, ett år etter byggestart, og to år etter prosjektets opprinnelse. 270 elever som hittil hadde fått undervisning i et gammelt, falleferdig hus, får nå gå på en ordentlig skole – takket være arkitekten fra Sandnes.

– Hvis jeg skal sette ett ord på denne erfaringen, er det viljestyrke. Fra idé til ferdig produkt var prosjektet avhengig av min drivkraft og mitt sterke ønske om å få det til og for at det skulle lykkes, sier hun.

Sandnes-arkitekten Anne Rakel Almås bruker utdanningen sin til å hjelpe i land hvor man ikke er privilegerte som oss.


Bygger helsestasjoner i Rwanda

Men Almås sitt engasjement fortsetter, og hun er nå i gang med sitt nye hjertebarn: for å nå FNs bærekraftsmål om god helse trenger Rwanda over 1000 flere helsestasjoner innen 2050. Sammen med et arkitektbyrå i Rwanda, ASA Reacts, jobber hun med å lage en prototype av en helsestasjon som skal bli brukt som standard for alle fremtidige helsestasjoner i landet. Men for å få bygget prototyper er hun avhengig av økonomisk støtte, og finansieringen er den vanskeligste fasen av prosjektet.

– Alt arbeidet jeg har gjort med prosjektet fram til nå har jeg gjort på frivillig basis. De siste årene har jeg vekslet mellom å oppholde meg i Afrika, og å bo i Norge og jobbe hos Sjo Fasting i Sandnes. Jeg har selv finansiert alle mine turer til Afrika med pengene jeg har tjent mens jeg har jobbet på arkitektkontoret her hjemme, sier hun.

Mange lurer på hvordan Almås orker og hva det er som driver henne.

– Menneskene jeg har møtt har lært meg mye om det å ikke ta ting for gitt, og å alltid hjelpe andre, selv om man ikke har mye å gi. Har man et godt nettverk rundt seg og mulighet for å gå på skole og bygge sin egen framtid har man alt man trenger. Den positive kraften av å bidra til en positiv endring, – det er det som driver meg, avslutter idealisten.