Gode bilder får fart på boligsalget

Tekst: Karianne Munch-Ellingsen. Foto: Kristine Tofte.
Skal du selge bolig er bildene det viktigste virkemiddelet for å få folk på visning. Her er fotograf Kristine Tofte sine beste tips til hva du kan gjøre før fotografen kommer.
– Klargjøringen av boligen kan være en krevende prosess. Sett av godt med tid for et best mulig resultat. Jeg hører ofte at man aldri hadde trodd at det skulle ta så lang tid. Jeg opplever også at noen velger å ikke bruke så mye tid på klargjøringen. I dag er standarden såpass høy, så om du ikke har gjort en god jobb før fotografen kommer blir ofte bildene også deretter. Det forteller boligfotograf Kristine Tofte.

Når valget er tatt om at boligen din skal selges, er det flere ting du selv kan gjøre for å få best mulig pris for boligen din. Du kan skru fast dørhåndtak og ta det malingsstrøket du lenge har tenkt på. Men ingen av disse tipsene får folk til visning, som jo er vesentlig for at boligen blir solgt. Tofte forteller at hun noen ganger kommer til boliger hvor selger ikke har brukt mye tid på verken rydding eller vasking.

– Da er det ofte jeg som må brette opp ermene og rydde bort de mest kritiske tingene. Da bruker jeg mye tid på å rydde og flytte ting, og igjen mindre på selve fotograferingen. Mer tid på foto innebærer bedre vinkling, mer tid til å være kreativ og virkelig få tatt best mulig bilder, sier hun.

Husk å klargjøre boligen før fotografen kommer.

Realistiske bilder

Noe mange ikke tenker er så viktig før fotografering er å vaske alle vinduer. Plutselig står sola rett på og skitten blir veldig synlig på bildene.

Men gulvet bør helst ikke være nyvaska.

– Nei, ikke vask gulvet like før fotograferingen. Gjenskinnet i gulvet synes ekstra godt på bildene. Ta heller en rask runde med støvsugeren eller tørrmopp, tipser Tofte.

Gjennom bildene danner potensielle kjøpere seg et inntrykk av boligen, og mange begynner nok raskt å drømme og forestille seg sitt liv i den. Derfor mener fotografen at det også er viktig at bildene gjenspeiler virkeligheten.

– Uansett om utsikten er at man ser rett inn i nabohuset må det komme fram på bilder. Slik unngår man at folk blir skuffa når de kommer på visning og ser utsikten med egne øyne. Det samme gjelder at man skal forstå planløsningen gjennom bildene.

Boligfotograf Kristine Tofte gir deg tipsene som får folk på visning!


Ikke plasser rot i synsfeltet

Det sier seg selv at boligen må være ryddet før fotografering, men det er ikke bare å stue rotet vekk.

– Man har kanskje lett for å prøve å skjule ting under sofaen eller oppå skapet, men dette er forstyrrende elementer som kan stjele fokus. Kamera står lavere enn øyehøyde og rotet kommer derfor lettere med på bilder, sier Tofte.

Hun anbefaler også at man tenker litt på forhånd hva som er unikt med sin bolig; er det den deilige balkongen som er det perfekte stedet i solnedganger, eller er det kanskje den koselige lesekroken?

– Jeg prøver alltid å finne særpreget med boligen og presentere den fra sin beste side, om det er nærheten til lekeplassen eller den fantastiske utsikten. Mitt mål er å vise boligen fram fra sin beste side, for et best mulig salg, avslutter Tofte.