Juletradisjonen starter i Egersund

Tekst: Tonje Pedersen. Foto: Frode Aakre og Fotografen AS.
Når Julebyen Egersund åpner torsdag, er både hus, gater og butikker pyntet til jul. Med ekstratog, god parkering, boder, gløgg, lokal mat og nisser, kan du glede deg til ekte julestemning i okka by.
Det er travle dager for julebygeneral Henrik Einar Seglem i Julebyen Egersund. Om en god uke kommer tusenvis av besøkende strømmende for å oppleve ekte julestemning.

– Vi er veldig heldige. Folk kommer år etter år og har julebyen som fast innslag i sine tradisjoner. Det gleder oss at hele Egersund ønsker velkommen til juleby. Folk pynter opp hjemmene sine, og gater og bedrifter skinner til åpningen. Hele byen er med, og det blir bare bedre og bedre, skryter Seglem.


Åpning på torsdag

Julebyen har åpent de to førstkommende langhelgene, 5.-8. og 12.-15. desember. Fra bodene blir det salg av julegaver, som skinnfeller, klær, hjemmestrikk, antikviteter og moderne interiør. Du får også kjøpt ulike typer sild, fisk, ost og bakervarer og alt du trenger til julefrokosten i romjulen. Lukten av pepperkaker, gløgg og julegrøt blandet med munker som synger julesanger, glade barn og nissetog, er for mange en del av juletradisjonen.

– Det er mange som sier at det faktisk ikke blir skikkelig jul før de som har vært i Egersund, sier Seglem, som er ansvarlig for Julebyen arrangeres for 16.gang. Han gleder seg over å løfte fram mindre produsenter med egne produkter.

– Vi har alltid noen nye utstillere med. Det er veldig kjekt at vi i år får oppleve Ollestad kjøtt, som er et ungt selskap startet av to brødre fra Helleland. Litt av hensikten med dette julemarkedet er nettopp å vise fram mindre, lokale produsenter.

Munkene i Egersund Mandssangforening er som vanlig på plass ved kobbergryta i lysthuset.

Nissetog og opplevelser

Også i år blir det nissetog for hele familien. Toget ledes av selveste julenissen og kona, som ankommer med hest og slede. Bak følger korps og julemusikk og tilslutt barn og voksne med nisseluer og fakler.

Det blir forestillinger med dukketeater, rock og tradisjonell jul på programmet i globen, med gratis inngang på alle forestillingene. I tillegg kan du nynne med syngende munker fra Egersunds Mandssangforening rundt kobbergryta i lysthuset, Nortura- selgerne blir som vanlig røde i øynene av røyken fra pølsegrillen, mens foreningen Zonta selger grøt til inntekt for kvinner og barn i u-land.

– For min del gleder jeg meg til de tjukke kjøttpølsene, som er helt nydelige.Gå ikke glipp av det koselige nissetoget gjennom byen lørdag 7.desember. Nissefar og nissemor leder an.

Historie og trehus

Seglem har vært med i juleby-komiteen fra starten. Ideen om å lage juleby kom i 2003 etter at Johan Aakre så en liten notis i avisen om at en by i England som hadde stor suksess med sitt julemarked. Deretter sendte han Seglem og flere andre til Frankfurt for å se hva de kunne ta med tilbake til sin egen by. De kom hjem med mange tanker og ideer om at dette måtte være mulig å få til i okka by.

Omkranset av små trehus skulle en kanskje tro at husene i Egersund var satt opp i anledning julebyen. Faktisk så har byen en av de best bevarte trehusbebyggelsene i Norge, med trehus som er opptil 160 år gamle. Også de nesten 90 bodene i tre passer godt inn på julemarkedet. Også i år er det bygglinjen ved Dalane videregående skole som lager bodene, mens elektrolinjen sørger for lys og strøm.

Som vanlig setter VY opp ekstra tog til de rundt 50.000 besøkende. Noen kommer også langveisfra, som bussene med blide sørlendinger fra Kristiansand. Det er kanskje ikke så rart når byen har blitt kåret til Norges beste juleby.


Åpningstider julemarked 2019

5. desember 16:00 – 20:00

6. desember 16:00 – 20:00

7. desember 10:00 – 18:00

8. desember 12:00 – 18:00

12. desember 16:00 – 20:00

13. desember 16:00 – 20:00

14. desember 10:00 – 18:00

15. desember 12:00 – 18:00

Julebytoget (shuttle fra togstasjonen) kjører i Julebyens åpningstider.

Ekstra tog

Også i år setter Vy opp ekstra tog til Julebyen Egersund. Nå kan du starte turen behagelig bakoverlent i godt selskap av andre besøkende til Julebyen mens fagfolk får deg trygt til og fra Egersund. Og ikke minst: Julenissen er om bord!