Prisvinner fra 50-tallet

Tekst: Maren Nordbø. Foto: Marius Vervik og Stian Dirdal.
Etterkrigstidens klassiske Stavanger-rekkehus er tilbakeført til sin originale drakt på Tjensvoll. – Vi flytter ikke herfra, sier Tore Wick, beboer og styreleder i borettslaget.
– Egentlig flyttet vi inn hit som en midlertidig løsning, men vi trives for godt til å flytte, sier Tore Wick, som har bodd her i 12 år nå og vært styreleder i borettslaget de siste seks årene.


Prisvinner: Borettslaget fikk Stavanger kommunes vernepris i 2013.


I en spesialbygd inngangsdør med hvite sprosser står han og hilser velkommen til Borettslaget Tjensvold 2. Ingenting er tilfeldig på de gule rekkene med småhus fra 1950-tallet. I en omfattende prosess i byens vernede småhusbebyggelse, har borettslaget tilbakeført boligene etter originale tegninger. Trehusbebyggelsen ble vernet i 2007. I 2013 mottok borettslaget Stavanger kommunes vernepris for den gjennomførte rehabiliteringen.

– All planleggingen er gjort på dugnad. Det har vært en spennende prosess. Vi er veldig fornøyde med resultatet, sier Wick.

Godt bomiljø

Dette er klassiske Stavanger-rekkehus. Tette, lave småhus rundt felles grøntområde. Arkitektene bak, Eyvind Retzius og Svein Bjoland, var banebrytende og satte sitt preg på Stavanger i etterkrigstiden. De skapte moderne boligområder med høy arkitektonisk kvalitet og gode bokvaliteter. I borettslaget Tjensvold 2 er fortsatt bomiljøet levende.
– Det er et fantastisk godt miljø her. Vi er en god blanding av unge og eldre, med flere barnefamilier. Lekeplassen i midten er samlingspunktet, forteller styrelederen.

– Hun som har bodd her lengst har vært her i 45 år. Det er et sted folk trives, sier Wick.

Moderne klassiker

– Borettslaget har gjort en formidabel innsats med rehabiliteringen. Det var stor spenning knyttet til prosjektet, sier eiendomsmeglerfullmektig Tone Ween Fredriksen i Eiendomsmegler 1.

Borettslaget består av 12 boenheter fordelt på tre rekker. Rehabiliteringen startet i 2011 og er gjort i samråd med byantikvaren. Boligene er tilbakeført til originalen med høvlet kledning og topphengslede vinduer. I tillegg har rekkehusene fått ny drenering og strøm- og vannforsyning. Moderne standard, med 50-tallets rette linjer og modernistiske utforming.

– Arkitektene vekket internasjonal oppmerksomhet på sin tid. Husene er genialt løst med felles park mellom småhusene. Det er ikke fortetting på samme måte som det bygges i dag, sier styrelederen.

Borettslaget Tjensvold 2 ligger sentralt plassert, med Sørmarka og Mosvannet like i nærheten. Gamlingen ligger et steinkast unna.– Det er også veldig fint å ha Brustadbua som nærmeste nabo. Det er en sentral, men rolig del av byen, sier Wick.

Nå er styrelederen klar for å finne frem julepynten. Første helgen i advent inviterer borettslaget til tenning av julelys i gaten som strekker seg langs boligrekkene, med varm gløgg og besøk av nissen.

– Vi inviterer alle borettslagene rundt til en sosial samling før jul. Det har blitt en årlig tradisjon, sier Wick.