Kongsvinger tredje billigst i Norge

Tekst: Øystein Krogsrud. Foto: .
Januar 2019: Kongsvinger har hatt landets tredje høyeste vekst i boligpriser siste fem år, men er likevel tredje billigst blant større kommuner i Norge. Kun Steinkjer og Notodden hadde lavere kvadratmeterpriser for solgte eneboliger i fjor.

For første gang viser Eiendom Norges boligprisstatistikk kvadratmeterpriser for ulike boligtyper i de største kommunene i Innlandet. Statistikken baserer seg på salg av bruktboliger formidlet av meglere og annonsert gjennom Finn.no i 2018.

Tallene for kvadratmeterpriser viser at det ikke er noen grunn til å fortvile over høye boligpriser i Kongsvinger.

 

 

- Med den ekstremt høye prisveksten vi har hatt i Kongsvinger over flere år, kan man lett tro at det nå har blitt veldig dyrt å kjøpe bolig i Kongsvinger. Derfor er det viktig å sette ting i perspektiv, for å forstå at det faktisk fortsatt er svært billig å kjøpe bolig i Kongsvinger, sammenlignet med resten av landet, sier salgsleder Raymond Øverby i EiendomsMegler 1 Kongsvinger.

Blant annet viser de nye tallene at det var billigere å kjøpe bolig i Kongsvinger enn i Elverum i fjor. Riktignok er ikke de framlagte tallene en endelig fasit, fordi kvadratmeterprisene kan være påvirket av hvilke typer boliger som ble solgt i fjor, såkalte sammensetningseffekter. Men Kongsvinger var billigere enn Elverum for både eneboliger, leiligheter og rekkehus, og det er gir en sterk indikasjon.

 

For leiligheter var fjorårets kvadratmeterpriser i Kongsvinger endog lavere enn distriktene i Hedmark, det vil her si alle kommuner i Hedmark utenom Kongsvinger, Elverum, Hamar, Stange og Ringsaker. For eneboliger og rekkehus var Kongsvinger dyrere enn distriktene i Hedmark.

 

- Vi mener likevel at Kongsvinger må være dyrere enn distriktene for sammenlignbare leiligheter. Statistikken er trolig påvirket av hvilke typer leiligheter som ble solgt. Det er 97 leiligheter som inngår i statistikken for distriktene, mot 156 for Kongsvinger. Det kan være at de få leilighetene som selges i distriktene, er spesielt attraktive for en lokal kjøpesterk gruppe, som for eksempel eldre som flytter fra enebolig. Mens Kongsvinger kanskje har større innslag av leiligheter som opprinnelig ble bygget for en mindre kjøpesterk målgruppe, som for eksempel aleneforeldre, sier Øverby.