Ny opptur for Gjøvik

Tekst: Øystein Krogsrud. Foto: .
Boligprisene i Gjøvik økte med 1,9 prosent i første kvartal. Mye tyder på at Gjøviks boligmarked er på vei oppover igjen.
Årsveksten i Gjøviks boligpriser gikk fra skyhøye 17,6 prosent i første kvartal i 2017 til minus 0,7 prosent i fjerde kvartal i fjor. Det vil si at boligprisene var 0,7 prosent lavere i fjerde kvartal i fjor enn samme kvartal året før. 

- Vi ser nå flere tegn til at boligprisene i Gjøvik skal over på plussiden igjen. Lageret med usolgte boliger har stabilisert seg rundt 50 de siste to kvartalene, ned fra 77 i tredje kvartal i fjor. EiendomsMegler 1 Gjøviks hurtigsalgsindikator viser at 44 prosent av våre boligsalg kom en dag etter første visning i første kvartal, opp fra henholdsvis 38 og 42 prosent i tredje og fjerde kvartal i fjor, sier salgsleder Camilla Hveem i EiendomsMegler 1 Gjøvik.

Null prisvekst i Gjøvik

Boligprisene i Gjøvik var like høye i første kvartal i år som i første kvartal i fjor. Det vil si at prisutviklingen var lik null. 

- Vi forventer at Gjøvik kommer tilbake med en årsvekst på plussiden i neste kvartal. Vår prognose er en prisutvikling omtrent på linje med lønnsutviklingen de neste par årene. Vi kommer ikke tilbake til den skyhøye prisveksten vi opplevde i 2016 og 2017, sier salgslederen.

Høyere boligbygging i Gjøvik

Lav boligbygging bidro til den skyhøye prisveksten, og høy boligbygging har bidratt til at prisveksten har flatet ut.

- Gjøvik hadde relativt lav igangsetting av nye boliger fra 2008 til 2016. Boligbyggingen har imidlertid tatt seg opp de siste to årene. Det har skapt en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel. I tillegg var nok Gjøvik litt underpriset tidligere, men har de siste årene nærmet seg både Hamar og Lillehammer, sier Hveem.

Venter balansert marked

Den gjennomsnittlige salgstiden for boliger i Gjøvik gikk opp i første kvartal i år.

- Vi tror ikke det er begynnelsen på et tregere marked i Gjøvik. Salgstiden kan svinge mye fra kvartal til kvartal. Vi forventer et balansert og velfungerende boligmarked i Gjøvik framover, sier salgslederen