Liten sofakrok med hyllevegg som rominndeler.

Bo smått – men godt

Tekst: Erling Forfang. Foto: Beckers, Nordsjø, Ikea, BoConcept.
Det kan være litt av en utfordring å innrede en liten leilighet med de funksjonene man ønsker av et større hjem. Det blir fort for trangt, for mye og … for lite. Her er noen gode råd.

Liten plass og få rom, men likevel ønske om å klemme inn det som vanligvis er i leiligheter med stor plass og mange rom. Lar det seg gjøre. Og er det en god løsning? Joda, det finnes måter å optimalisere rommet på, slik at de få kvadratmetrene føles større enn de egentlig er.

Bo smått – men godt

Multifunksjonelle løsninger

Tenk i små møbler, men også på multifunksjonelle og mobile ting, sier boligstylistene. Et multimøbel kan for eksempel være et spisebord med to plater oppå hverandre og bordbukker under. På den måten kan bordplatene trekkes ut og bli dobbelt så stort – men bare når du har bruk for det. Og sofabordet kan være en kasse på hjul som det også er plass til oppbevaring i. På den måten bruker du ikke opp tiltrengt gulvplass. Det handler om å tenke i kubikkmeter. Ikke i kvadratmeter, lyder budskapet fra for eksempel IKEA. De norske designerne Lars Urheim og Eirik Høvik Helgesen står bak hyllesystemet Ope som egner seg godt på veggen, som nattbord eller til å sitte på. De avrundede hyllene er fleksible og tidløse.

Tenk soner

Finn en knaggrekke du kan henge bak en dør, så har du en garderobe. I det hele tatt er det kanskje mest effektive trikset å tenke oppdeling og soner. Lag for eksempel et lite område med et bord hvor du både kan spise og arbeide. I det området kan du male veggene i en farge. En annen sone kan være til avslapping, gjerne med en seng eller sovesofa. Bak sengen kan det kanskje passe med en mørkere farge som gir en markant bakgrunn og en hyggelig stemning.

Synsbedrag

Du kan også bruke optiske virkemidler. Det klassiske trikset er å henge opp et speil slik at rommet ser ut og føles større. Blanke ting kan gi samme effekt fordi det gir lys og luft. Glass virker også lett og luftig. Skapdører i glass er en måte å gjøre et skap mindre massivt og plasskrevende.

Gardintrikset

Gode oppbevaringsløsninger er alltid viktig, enten du bor stort eller smått. Løsninger som skaper ro og orden kan få selv et lite rom til å virke stort. Her er en løsning du kanskje aldri har tenkt på, men som du vil elske når du ser hva den gir i et lite rom: Heng et gardin opp på en gardinstang 20-30 cm fra veggen. Du kan ha enormt mange ting bak den: Hyller med tøy, et strykebrett, eller støvsugeren som ellers aldri får plass noe sted.

Gardinet gir både lunhet og hygge i tillegg til god akustikk i rommet. Det er jo ikke noe kosteskap i slike små boliger, og det er utrolig mange ting du kan få plass til bak et forheng, ikke minst av de tingene som virkelig er stygge og roter til inntrykket av leiligheten.

Belysning

Riktig belysning kan være hele forskjellen på fint og stygt. Hva med å tenke i etasjer?

Bare en lampe i taket er ikke nok. Og slett ikke en hyggelig belysning. Men en god ide som generell belysning. Så skal du ”møblere” videre med lyset, og da kan du bruke lamper i øyenhøyde på en reol eller på et skap. De er fine å tenne om kvelden.

Det finnes også mange fine vegglamper som har den fordelen at de ikke tar verken gulvplass eller hylleplass. Og så har du også lamper til å sette på et allerede eksisterende bord ellr hylle. De gir deg lys akkurat der de er når det er det du trenger.

Lær deg å si nei

Så skal vi dvele ved en liten utfordring til slutt. Noen ganger, for eksempel når vi flytter ut fra foreldreheimen og skal inn i vårt eget lille krypinn, så er det så mye man får med seg på veien. Velment, hyggelig og i ren glede forærer giverne deg alt du trenger og mer til når du nå skal stå på egne ben.

Og så er det ikke ditt, det er bare det. Og så får du et lite problem. Du sleper rundt på det du mottar, kanskje i de neste 10 årene, før du endelig føler mot og selvstendighet nok til å kvitte deg med det.

Stylistene sier det slik: Gi heller barna et gavekort enn masse møbler og ting. Gi dem plass til å finne sin egen stil. Riktignok er det én ting du skal insistere på at de skal ta imot: En støvsuger!

Kilde og inspirasjon: berlingske.dk

Når du selger boligen din, selger du det dyreste du eier. Da kan det være greit å vite hva du kan forvente av megleren din. Les vår artikkel her:

Dette kan du forvente av megler