Bilde av dame

Pensjonsparing - smart å starte allerede nå

Tekst: Ingrid Milde. Foto: Minna Suojoki.
Det er ikke til å komme forbi: Vi tenker på eldre mennesker når vi hører ordet pensjon og pensjonssparing. Derfor skyver de fleste på det så lenge de kan. Gi oss én god grunn til at en 25 åring skal begynne å planlegge pensjonisttilværelsen?

– Jeg kan gi flere gode grunner, sier pensjonsansvarlig Ingrid Veen Skjæveland, leder for sparing og pensjon i SpareBank 1 SR-Bank, før hun fyrer løs om pensjon.

Samfunn i endring

Samfunnet har endret seg på flere måter, og vi lever stadig lenger. Det betyr at det blir flere pensjonister og pensjonisttilværelsen varer stadig lengre. Samtidig føder vi færre barn, noe som betyr at det blir færre folk i arbeid som skal dekke inn pensjonen til stadig flere eldre. Vi har også et kortere arbeidsliv; vi studerer mer og begynner senere i jobb enn før, og så vil vi gjerne pensjonere oss tidligere enn før.

– Det regnestykket går ikke opp, og derfor må vi bidra i større grad selv til å trygge pensjonisttilværelsen, konkluderer Veen Skjæveland.

– Vi ønsker absolutt ikke å drive med skremselspropaganda, men vil sette fokus på temaet ved å lære kundene egne grep, sier hun.

Et av grepene hun foreslår, er å gå inn på nettstedet norskpensjon.no. Der kan du få en samlet oversikt og prognose over dine antatte pensjonsrettigheter både i folketrygden, fra private tjenestepensjonsordninger og individuelle avtaler. (krever bankID for innlogging)

"Unngå sjokk og smell, få pensjonshjelp av noen som vil deg vel."
SpareBank 1 SR-Bank

Hva får vi i pensjon?

Det er det store spørsmålet vi bør stille oss. Vi får alle en pensjon fra staten (folketrygden), så får vi pensjon fra jobben, (obligatorisk tjenestepensjon), som arbeidsgiver er pliktig til å spare på ansattes vegne.

– Men disse to beløpene til sammen er ikke nok til å opprettholde det vi trenger for å leve det samme, gode livet vi har i dag, sier Veen Skjæveland. Så derfor må vi spare selv.

Og jo tidligere du begynner, jo mindre trenger du å spare.

Tre veier til målet

Det er tre veier å gå, forklarer Veen Skjæveland. Den ene er å avtale kundemøte med banken og få gode råd om hva man skal gjøre. Det andre er å delta på et av våre mange pensjonsseminar og det tredje er å lære seg selv ved å gå inn på relevante nettsider som norskpensjon.no og planlegge på egen hånd.

Kom i gang tidlig

– Det er veldig smart å be om en time med en bankrådgiver, og få en oversikt over situasjonen. De unge i dag er de som blir mest berørt av at levealderen stadig øker. Forventet levealder i 2060 er 95 år, og hvis du da pensjonerer deg når du er 65, vil en som er rundt 20 år i dag få 30 års pensjonisttilværelse. Da er det surt hvis du må gå kraftig ned i inntekt.

– Men har de unge råd til å spare?

– Ja, jeg vil si det slik at evnen til å spare er stor, men det er viljen det kommer an på. Derfor råder jeg alle til å delta på et pensjonsseminar, det er mange unge som deltar på seminarene, og får riktig god informasjon om hvordan en lettest kan nå sparemålet.

Det eneste vi vil, er å fortsette det gode livet som vi har, ser Ingrid Veen Skjæveland, og da må vi ta grep nå.