Par leser boligprospekter.

Slik forstår du begrepene i boligannonsen

Tekst: Henrik Norem . Foto: EiendomsMegler 1, Henrik Norem .
Skal du kjøpe bolig er det fint å ha kontroll på betingelsene, men boligbransjen har mange begreper det kan være vanskelig å forstå. Det blir det en slutt på med denne oversikten.

Akkurat nå sitter du kanskje med en boligannonse eller en salgsoppgave i hendene, og leser opplysninger om bruksareal, energikarakter – og andre ting du ikke er helt sikker på hva betyr.

Det er viktig for oss i EiendomsMegler 1 at du vet hva du kjøper. Derfor har vi laget denne oversikten som forklarer hva de ulike begrepene betyr.

Eierformer

Det er lett å bli forvirret av ord som selveierbolig, eierseksjon eller obligasjonsbolig. Hva er egentlig forskjellen mellom de ulike eierformene, og hvilken praktisk betydning har det for deg?

En selveierbolig - en av de ulike eierformene.
  • Selveierbolig: Som navnet tilsier, er dette en bolig du eier helt selv.
  • Eierseksjon: En form for selveierbolig, hvor du eier en andel av et sameie.
  • Festet tomt: Du eier boligen, men leier tomta den står på.
  • Borettslag/andel: Et borettslag eier leiligheten, og du kjøper en andel som gir deg rett til å bo i den.
  • Aksjebolig: Et boligaksjeselskap eier leiligheten, og du kjøper en aksje som gir deg rett til å bo i den.
  • Obligasjonsbolig: Du eier ikke boligen selv, men gir eieren et lån mot retten til å leie den.

Rom og areal

En av de første tingene som møter deg i salgsoppgaven, er en omfattende liste over ulike arealformer. Bruttoarealet omfatter hele boligen, målt fra ytterste kant av ytterveggene, mens bruksarealet (BRA) er arealet innenfor ytterveggene.

Avgrenser vi arealet enda mer finner du primærrommet (P-rom) – arealet av oppholdsrom som stue, kjøkken, bad og soverom. Primærrommet er det viktigste arealet for deg når du skal kjøpe boligen, siden det er denne plassen du faktisk skal bo på.

Ser du på leilighet, rekkehus eller tomannsbolig? Da har dere gjerne noen fellesområder – blant annet parkering, hage og ganger – som utgjør fellesarealet.
Begreper KARUSELL 1.png
Begreper KARUSELL 2.png
Begreper KARUSELL 3.png
Begreper KARUSELL 4.png

Liten plass og få rom gjør det ikke umulig å trives.

Slik bor du godt, selv med lavt bruksareal

Energimerking

Alle boliger som skal selges må energimerkes med en energikarakter fra A til G, hvor A er sterkest, og G svakest. Selv om en svak energikarakter ikke betyr en dårlig bolig, må du huske at det kan bety flere tusenlapper i forskjell på strømregningen din.

Oppvarmingskarakteren forteller hvor mye av boligen som kan varmes opp med andre kilder enn fossilt brennstoff. Boligen blir gitt en farge mellom grønn og rød. Jo grønnere, jo bedre.

Tilstandsrapporten

I prospektet får du en tilstandsrapport, også kalt boligsalgsrapport. Dette er en vurdering av boligens vedlikeholdsmessige stand, som forteller hvordan det står til med grunnmur, takkonstruksjon – og alt i mellom. Tilstandsrapporten er levert av en takstmann.

Hvor mye er boligen verdt?

Vil du kjøpe boligen? Da er det greit å vite hvilke verdier som betyr hva. Prisantydningen er summen selger ønsker å selge boligen for, og kan være både høyere eller lavere enn verditaksten– takstmannens verdisetting av boligen ut fra normale priser i boligmarkedet. Du må ikke forveksle verditakst med verdivurdering, som leveres av megleren.

Totalprisen for boligkjøpet kan fort bli høyere enn prisen du betaler for boligen. Kjøper du leilighet eller rekkehus følger det ofte med en andel av fellesgjelden, som du må være med å betale ned.

Ligningsverdien er utgangspunktet for boligens verdi i formuesskatten, og beregnes til 25 % av boligens verdi.

Bud, finansiering og avgifter

For å få boligdrømmen i oppfyllelse må du gi bud på boligen. Megleren gir deg isåfall et budskjema du fyller ut og leverer. Dette skjemaet er forpliktende. Hvis selger aksepterer budet innen akseptfristen du har satt er boligen din – gratulerer!

Før du byr på boligen kan megler kreve en bekreftelse på at banken gir deg boliglån, ved at du ber banken om et finansieringsbevis

Når du søker lån regner banken ut verdien av boligen med en lånetakst. Denne er normalt 20 % lavere enn verditaksten.

Overtakelse av boligen innebærer mer enn å få nøklene i hånda og bære inn flytteeskene. Har du kjøpt en selveierbolig må du betale 2,5 % av boligverdien i dokumentavgift ved tinglysing av skjøte, i tillegg til å betale et tinglysingsgebyr på noen hundrelapper.