Nøkkelknippe og lapp med velkomsthilsen.

Lei ut gjennom Airbnb

Tekst: Camilla Hager. Foto: Henrik Norem og Airbnb pressefoto.
Hotellbransjen skjelver når stadig flere reisende velger Airbnb-overnatting og sjekker inn i private hjem verden over. For deg som eier bolig, gir det mulighet for litt ekstra i feriekassa.

Er du vant med at sommerferien gjør sparegrisen mager? Det trenger den ikke. Leier du ut boligen mens du er borte, kan du faktisk la overnattingsgjestene finansiere turen din. 

– Vi ser en økende etterspørsel fra reisende i Norge, og antallet Airbnb-gjester i Norge øker med 147 % år etter år. Det forteller James McClure, Country Manager UK & Nordics Airbnb.

James McClure, Country Manager UK & Nordics Airbnb.

– Airbnb er en enkel måte å kapitalisere på etterspørselen, og utnytte ubrukt husrom i sommer. Ettersom mange bookinger blir gjort i siste liten, er det verdt å legge ut boligen selv om sommerseongen er godt i gang, sier han.

7 900 nordmenn har gjort det før deg

Om du fortsatt kjenner på en liten skepsis, er det også vanlig. 

– Det er naturlig at folk er litt skeptiske til å åpne hjemmet sitt for fremmede, men Airbnb er bygget på tillit. Over 80 millioner mennesker har overnattet gjennom Airbnb, og vi hadde ikke vokst så raskt hvis folk ikke hadde positive opplevelser. Bare i Norge har 7900 valgt å dele hjemmet sitt, sier McClure. 

Mer enn 40 tillits- og sikkerhetsfunksjoner er på plass for å sikre at både gjester og utleier får en trygg og god opplevelse, kan han opplyse.

Så hvilket tidspunkt er vel bedre for å sette i gang enn nå, når sommerferien står på trappene? 

Venner du ikke kjenner

Den største bøygen for mange, er tanken på å skulle rydde bort alt personlig i boligen bare for å leie den en liten stund. Men sånn er det ikke. De som låner Airbnb-bolig forventer ikke å sjekke inn på et hotell. Tenk heller at du skal låne bort boligen til venner, og rydd, rengjør og ordne i stand slik du ville ha gjort for dem. 

Folk er på jakt etter den lokale og litt mer personlige opplevelsen, så det er ingen grunn til å prøve å imitere et hotell. At du stiller med rene laken, håndklær, toalettpapir, elementært kjøkkenutstyr og internettilgang, er likevel noe de fleste tar for gitt. 

Slik kommer du i gang

Ved å verifisere ID-en din med førerkort eller pass, skaper du tilliten du trenger før du har rukket å få noen anmeldelser. Begynn også med en konkurransedyktig utleiepris.

– Et av de vanligste spørsmålene vi får fra nye utleiere, er hvilken pris de skal sette per natt. Ettersom utleier bestemmer helt selv hvor mye de vil velge at hver natt skal koste, anbefaler vi å sette en konkurransedyktig pris for å tiltrekke leietakere, uten at det undergraver inntjeningspotensialet, råder McClure,. Han tipser også om å ta en titt på prissettingsverktøyet som viser deg hva andre med tilsvarende boliger tar for dem.

En lavere pris gjør det ikke bare lettere å få de første gjestene inn, men forventningene vil heller ikke være så altfor høye. Ergo er det enklere å innfri, og du kan få flere stjerner i boka, som igjen gjør at flere velger deg. Senere kan du alltids skru prisen opp. 

Gjør gjestene fornøyde

Og apropos gode anmeldelser: Gjør det du kan for å få fornøyde gjester. Får du et dårlig rykte, blir det fort vanskeligere å tiltrekke gjester. Opptre vennlig, vær tilgjengelig for spørsmål og kom med noen lokale tips og anbefalinger. Og for all del, ikke lei ut på falske premisser. Det er kortsiktig og vil raskt slå tilbake. Igjen, lat som om det var venner som skulle bo der mens du var borte – hva ville du gjort for at de skulle trives? 

Leie ut et rom – mens du bor der?

Har du en bolig med et ekstrarom, har du en potensiell inntektskilde, også når du er hjemme. Er du sosial og liker å treffe mennesker fra andre kanter av verden, kan det være vinning på den måten også. Vær obs på at noen vil sosialisere mens andre vil være i fred, så vis respekt og se an gjesten slik at du verken blir påtrengende eller fraværende. 

Vær på den sikre siden

Airbnb er et samfunn bygget på tillit. Åpner du døren for ukjente, er det alltids en sjanse for at du kan være uheldig. Den er til gjengeld svært liten om du velger leietakere med flere gode anmeldelser. I motsetning til mange andre nettsteder, kan du være trygg på anmeldelsene er ekte og basert på faktiske leieforhold. 

Airbnb har det de kaller Vertsgaranti og Skadeforsikring for verter. Disse dekker ikke alt, som for eksempel tyveri, så sett deg inn i hva som inngår og hva innboforsikringen din vil dekke. Vær klar over at de fleste forsikringsselskapene krever at du gir beskjed om du leier ut.

Lurer du på hvilke forsikringer du bør ha?

Les mer om forsikringer og snakk med en rådgiver i SpareBank 1

Sjekk innom mellom leieforholdene

Skal du være borte en stund, og leie ut i flere perioder til ulike personer? Da er det lurt at du eller noen andre stikker innom i mellom leieforholdene, så er du trygg på at gjest nummer to og tre får en like hyggelig velkomst som den første. Opplyser du om dette, fører det også til at besøkende tar mer ansvar – og det er jo alltid positivt.