To damer

Ny giv i gammelt drivhus

Tekst: Ingrid Milde. Foto: Jon Arne Tjelta.
Noen får det til å vokse blomster i sporene sine hvor enn de går. I et tomt drivhus på 1 000 kvadratmeter satser Elin Rydningen, gründer og eier av Blomen hage og landskap. Hva hun satser på? Mye kjekt, og ved hjelp av gode samarbeidspartnere og sitt eget pågangsmot, får hun det nok til å svinge!

Det begynte slik: Elin Rydningen er gründeren bak Blomen hage & landskap, som hun har drevet i noen år. Hun flyttet til Rennesøy i 2008. I 2013 tok hun videreutdanning med eksamen i samfunnsentreprenørskap ved HLB, høgskolen for landbruk og bygdeutvikling og Ryfylke næringshage. Oppgave: Bruk av tomme drivhus. Resultatet for de to som laget oppgaven ble topp karakter, og førte til en oppgave fra Rogaland fylkeskommune om å kartlegge og intervjue eierne av alle tomme drivhus på Rennesøy. Det drivhuset vi er i nå, falt Elin for da de jobbet med oppgaven.

– Vi tar i bruk eksisterende teknologi fordi vi mener det er til det beste for våre boligselgere.

Trenger du en hvil i det lune lokalet, er hengekøyen det perfekte stedet!

Gode idéer

– Jeg har startet et nytt firma her, Alchemilla, som er det latinske navnet på Marikåpe, kvinneblomst nr. 1, forklarer Elin. I firmaet er det viktig å få mye aktivitet, jeg vil skaffe arbeidsplasser og har allerede hatt mitt første møte med NAV. Vi snakker om språkopplæring for asylsøkere, god arbeidstrening for de som skal ut i arbeidslivet. Kanskje dyrke ting fra andres hjemland som vi tidligere ikke har dyrket her, sier hun.

– Ja, det er viktig å bygge gradvis og få god økonomi i prosjektet, sier Cathrine Hærem.

Vi går litt tilbake i tid: Cathrine Hærem fra Ledaal Teppeveveri, kom en dag til å tenke på Elin Rydningen som hun hadde blitt kjent med over et teppekjøp. Lurer på hva den engasjerte kvinnen er opptatt av nå? Hun tok en telefon.

– Vi tar i bruk eksisterende teknologi fordi vi mener det er til det beste for våre boligselgere.

Cathrine Hærem henger opp snurrene, et hundre prosent naturprodukt som selges i kilovis og i mange vakre fargevarianter.

– Det var ikke lite jeg fikk høre om, sier Cathrine. Spesielt interessant var det at Elin hadde leid seg et stort drivhus som var nedlagt, og som hun ikke visste helt hva hun skulle bruke til. Dermed gikk turen til Rennesøy, og idédugnad over en felles lunsj.

Positivt med ny aktivitet

– Drivhuset skal fylles med det som folk brenner for, forklarer Elin. Det har vært stor interesse for drivhuset som står på gården til Bjørg og Olav Bø, og som nå skal få nytt liv. Både eierne og mange andre har savnet livet rundt drivhusene som var før. Nå er mange veldig positive til ny og spennende aktivitet.

– Vi tar i bruk eksisterende teknologi fordi vi mener det er til det beste for våre boligselgere.

Leie av parseller på månedsbasis er en av forretningsidéene som allerede er satt i gang.

– Her skal det være alle mulige aktiviteter: Konserter, revyer, foredrag, danseplatting – kurs i hageplanlegging og andre kurs og foredrag. Vårfester, julebord, kundekvelder. I tillegg til at folk kan leie sin egen parsell på månedsbasis, og dyrke urter og grønnsaker.

Nå er duket for første arrangement, en privat feiring av Elin Rydningen sin 50-års dag. De inviterte får en privat presentasjon av lokalene og alle bruksmulighetene. Det blir starten på et nytt, spennende liv i det gamle drivhuset.

5-blomen-740x460.jpg
6-blomen-740x460.jpg
7-blomen-740x460.jpg
8-blomen-740x460.jpg