Mann undersøker sikringsskap.

Det elektriske – fikse selv eller leie fagfolk?

Tekst: Liv Ragnhild Holdhus Sjursen. Foto: Henrik Norem.
Det kan være fristende å leke hobbyelektriker når du står med en bunt kabler i hånden, og vet at instruksjonsvideoer bare er et googlesøk unna. Men det kan bli et dyrt gjør-det-selv-prosjekt.

Elektrisk utstyr som lamper, panelovner og varmekabler får man kjøpt i nesten hvert eneste velutstyrte varehus. Men det betyr ikke nødvendigvis at du kan eller har lov til å montere det selv.

Har du uflaks, får du Det lokale elektrisitetstilsyn (DLE) på besøk. Dersom du ikke kan bevise at de elektriske installasjonene i boligen din er utført eller godkjent av fagpersoner, får du heller ikke DLEs godkjenning. Om de finner elektriske innretninger som du (eller en nevenyttig pappa) har fikset selv, blir du pålagt å få det godkjent av elektriker.

Avkappede ledninger

Ikke gjør halvveis arbeid med elektriske innretninger
Noen forhandlere vil si at du bare kan montere utstyret selv, og så få en elektriker til å se over og godkjenne arbeidet etterpå. Men det kan bli en dyr affære.

Mange har «brent» seg på varmekabler

– Varmekabler støpt ned i betong, for eksempel, kan vi ikke godkjenne når vi ikke vet hvordan arbeidet er utført. Det kan se greit ut på overflaten, men om man ikke legger varmekabler riktig, for eksempel for nært et treunderlag, kan det bli for varmt og ta fyr. 

Det forteller Jan Kjelmo, elektroinstallatør i elektrikerbedriften Vintervoll. I verste fall risikerer du å måtte rive opp hele badegulvet og renovere store deler av badet – bare for å få sjekket varmekabler.

– Mange har brent seg på dette, bokstavelig talt, sier Kjelmo.

Vann + elektrisitet = farlig

Da er det bedre å heller koste på seg noen tusenlapper for å få fagpersoner til å gjøre jobben fra start av. Det kan bli billigere på sikt, og ikke minst tryggere for deg og de du deler husrom med. Elektriske installasjoner som ikke er riktig installerte, kan nemlig være farlige.

Baderom i bolig

Arbeidet innenfor denne døra bør du overlate til fagpersoner.
– Du er spesielt utsatt på badet. Der er det vått og fuktig, og du er ofte naken. Da er du veldig sårbar om du skulle få strøm gjennom kroppen. Det hender dessverre litt for ofte at vi kommer over bad med koblinger som er støpt inn bak fliser og under betong. Da er det umulig å sjekke om de er forsvarlig montert, forklarer Kjelmo

Han advarer mot å kjøpe tjenester fra «multikunstnere» som kan gjøre alt på en gang: Både mure flis, montere det elektriske og snekre litt i tillegg. Sjekk i så fall om de står i elvirksomhetsregisteret til DBS (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) som er en oversikt over virksomheter som har lov til å utføre og vedlikeholde elektriske anlegg.

Mye du kan gjøre selv

Om du nå er ganske handy, er det likevel mange småting du kan gjøre selv. Du kan for eksempel reparere bordlamper, montere taklamper og varmeovner som ikke er del av den fast, tilkoblede installasjonen. Du kan også skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser.

Mann monterer lamper på vegg

Du kan fint gjøre småting, som å henge opp lamper, på egen hånd.
I tillegg kan du montere elektriske anlegg under 50 volt, men følg bruksanvisningen nøye og vær sikker på at anlegget er lett tilgjengelig for inspeksjoner og kontroll.

En fullstendig liste over hva du selv har lov til å gjøre med det elektriske anlegget, finner du på nettsidene til DSB.