Par på visning

Ikke kjøp bolig uten å ha sjekket dette

Tekst: Camilla Hager. Foto: Henrik Norem.
Når du endelig har funnet drømmeboligen er et lett å overse ting som kan få konsekvenser. Unngå ubehagelige overraskelser i ettertid, og sjekk grundig når du er på visning.

Det sies at kjærlighet gjør blind - dette gjelder ofte også for boliger. Når man er på visning er det lett å bli sjarmert av både beliggenhet, romløsninger og mange andre ting. Da kan det være lurt å tenke på følgende punkter i forkant:

1) Hva følger med på kjøpet?

Faller du for atmosfæren og møblene i en bolig, kan det være grenseløst skuffende å overta et ribbet sted. Det er klare regler for hva som følger med salg. Hvitevarer og brunevarer følger bare med hvis dette står spesifikt i salgsoppgaven, mens varmekilder, garderobeskap og kjøkkeninnredning følger med. Se hele oversikten her.

Når det er sagt, så er det også mulig å forhandle med selger om å få kjøpe ting som egentlig ikke er inkludert. Men dette må spesifiseres skriftlig.

2) Sjekk bad og vaskerom nøye

De dyreste feilene skjuler seg som oftest på våtrom. Pust dypt inn når du går inn i rommet. Lukter det rå og fuktig kjeller er det fare for fuktskader. Ser du tegn på fuktskader, som buler, sorte prikker eller misfarging på vegg, fliser, silikon eller fuging? I så fall bør du være på vakt. Det kan bli dyrt å utbedre.

Å ha med seg en fuktmåler er ikke så dumt. Et vanlig sjekkpunkt er om gulvet heller mot dusjsluket, slik at vannet renner dit det skal. Et vater eller klinkekule gjør susen, men du kan også ganske enkelt sette på dusjen.

Mann sjekker dusj

3) Uteområdet og boligen utendørs

Passer uteområdene til det du vil bruke dem til, og hvordan er det med skjerming fra naboer, sol og eventuell støy? Hvordan er det med parkering, og er adkomsten privat eller offentlig? Snømåking, strøing, søppel og post er kanskje ikke det første du tenker på, men spør likevel. Det er også smart å forhøre deg om naboene – de er jo en del av pakken du kjøper. Er det noe spesielt du bør vite om, som tomtegrenser, sameie og fellesområde? 

4) Se alt!

På visning har du undersøkelsesplikt, så selv om det ikke frister, undersøk også kryploft, kjeller og garasje. Skulle det vise seg at det er noe galt med boligen, kan du miste reklamasjonsrettigheter hvis det gjelder noe du burde ha lagt merke til.

Gammelt, støvete loft.

Det kan være lurt å sjekke kjeller, loft og garasje nøye. Bruk tiden du har, og vær til stede under hele visningen. Snakk med megler og selger, still spørsmål og gå gjennom alle rommene nøye. Har du mer tid, gå flere runder.

5) Ta med deg kyndig hjelp

Hvis du ikke føler deg helt på hjemmebane, ta med deg noen som har litt mer peiling. Det er alltid greit med noen som naturlig legger merke til ting som takrenner og elektrisk anlegg. Fire øyne ser uansett bedre enn to. 

6) Andre punkter du bør gjennom på visning

Boligens energiforbruk: Trenger boligen etterisolering eller utskifting av vinduer? Dette finner du ut i energirapporten.

Det elektriske anlegget: Spør når det elektriske anlegget ble kontrollert sist. Når ble det skiftet eller utbedret? Ble det gjort av godkjent håndverker? Eieren skal kunne dokumentere dette.

Både nye og gamle bad: Er badet bygget i henhold til anerkjente løsninger? Still spørsmål og les all informasjon nøye.

Alder og tilstand på røropplegget: Må rør eller varmtvannstank skiftes? Det kan bli dyrt. Sjekk hvordan det står til med rørene.

Røropplegg i bolig

Drenering og fuktsikring: Er det tegn på fukt (som saltutslag eller skjolder), eller lukter det mugg i kjelleren?

Yttervegger og tak: Hvor gammel er panelkledningen, og hvordan står det til med overflater og tak? Be om dokumentasjon.

Balkong/terrasse: Vannet må kunne renne av terassedekket, og beslag og nedløp må være solide.

Loftet: Finnes det sopp eller mugg på undertak, skorstein, vindu, vegger eller gulv?

Ventilasjon og eventuell radonmåling: Er det blitt gjort utbedringer? Radonsperre er faktisk påbudt i alle nybygg.

Les risikoopplysninger grundig: Les tilstandsrapport eller takst nøye, eller ta skriftlig forbehold om at selger dekker utbedring av eventuelle skader.

Lykke til på visning!

Vurderer du å flytte? Her er ekspertenes syv beste tips.

Slik gjør du boligen klar for salg