Avslappet katt i ny bolig

Å flytte med hund eller katt

Foto: Yann Bougaran.
Hvordan er det egentlig å flytte for en hund eller katt? Vi tok en prat med veterinær Caroline Holtet hos AniCura Dyreklinikk for å høre litt mer om dette.

- Det å flytte er jo stressende i seg selv. Å flytte med hund eller katt kan gjøre det hele enda mer stressende. Katter er jo vanedyr, dermed er de mer sensitive til flytting enn hunder. En hund er som regel glad og fornøyd så lenge den er sammen med eieren sin, sier Caroline

Å flytte med katt

- Det viktigste man må tenke på, er å ikke utsette katten for altfor mye stress. Et godt tips er å pakke ned så stille og rolig som mulig, uten at katten merker noe. Du kan gjerne bruke spray eller luktspredere med feromoner som beroliger katten, samtidig som pakkeprosessen pågår. Dette får du kjøpt både i dyrebutikker og hos veterinær. Et eksempel er Feliway. Da kan du velge mellom spray eller en luktspreder som kan plugges i en stikkontakt. Et par dager før dere flytter inn i det nye huset, sprayer du feromoner (eller plugger inn en luktspreder) i det nye huset også, slik at overgangen blir lettere. Det hjelper også hvis du plasserer mat, vann, liggeplass(er) og toalett på steder som er enkle for katten å finne i det nye hjemmet ditt, fortsetter Caroline.

Vent med å slippe ut katten

- Man bør heller ikke slippe ut katten med gang man kommer til nytt hus. Før sa man at ofte katter burde holdes innendørs et par dager til et par uker. Nå sier vi at katten bør holdes inne i fire uker. De burde også være kastrerte, slik at de ikke vandrer rundt. Noen eiere blir med pus ut de første gangene. Da blir det ikke fullt så skummelt, og katten får hjelp til å orientere seg i det nye nærområdet.

Husk å microchippe dyrene og melde adresseendring når du flytter

- Når man flytter er det viktig at katten er microchippet. Det betyr at katten får satt inn en elektronisk ID-brikke i nakken. Skulle katten stikke av, så er det enklere å spore opp eieren. Hvis katten din allerede har en microchip, må du huske på å melde adresseendring i ID-registeret for dyr, avslutter Caroline.