Drømmer du om å bygge ditt eget hus?

Moderne hus med trefasade og store vindu. Balkong med møbler i forkant av huset. Bilde.

Et vakkert, smilende par, i en vakker stue, i et vakkert nybygget hus. Det kan høres ut som sluttscenen i en romantisk komedie. Eller et bilde i en boligkatalog. Men bildet sier ingenting om månedene med arbeid som er gjort i forkant. La oss ta deg gjennom handlingsforløpet frem til bildet ble tatt.

Den spennende starten

Det starter gjerne med at noen har lyst til å flytte. La oss anta at det er deg. Du har et ønske eller et behov for større plass, bedre beliggenhet, mer sol, osv. Årsakene kan være mange. Kanskje har du kikket etter hus lenge uten å finne det du virkelig ønsker deg, eller kanskje tanken nettopp har slått deg. På et eller annet tidspunkt innser du at det du egentlig har lyst til, er å bygge ditt eget hus. Og med mindre du er veldig spontan, tenker du gjennom mulighetene, veier argumenter for og imot og snakker med eventuell partner om felles ønsker og behov. Så bestemmer du deg. Du skal bygge hus!

"Det er litt som å få barn første gang, man er glad man ikke helt vet hva man går til"

 - Marianne, tomtkjøper og husbygger.

Den perfekte tomten

De færreste er helt likegyldige til hvor man vil bo. Man ønsker å være innen rekkevidde til jobb, familie og venner, selv om det naturligvis er dem som løsriver seg helt, og så å si begynner helt på nytt om den rette tomten dukker opp.

Men dersom man har et ønske om sted, må man nødvendigvis vente til en tomt blir tilgjengelig. Og det er med tomter som med hus og leiligheter, man ønsker å finne den rette. En som har riktig mengde sol og ikke så mye vind. Den må ikke være for liten, for da har man ingen hage og man får naboene helt innpå seg. Men den må heller ikke være for stor, for da må man bruke all fritid på hagestell.

Det kan ta lang tid før den rette tomten endelig dukker opp, men så en vakker dag finner du den. Og om du har råd til den, kan du kjøpe den. Hvis ikke må du vente enda lenger. Eller ta til takke med en tomt som er grei nok.

Men husk å sjekke ut reguleringsplanene for området der tomten ligger. Er du riktig uheldig, kan det være planer om å bygge boligblokker eller andre ting i nærheten, som gjør at tomten ikke lenger er interessant for deg. Sånt er det lurt å finne ut av før man handler. I tillegg har enkelte kommuner byggeplikt innen en viss tid, noe du i så fall også bør være klar over. Hvis ikke kan du fort få det veldig travelt med å ta de beslutninger som må til før byggeprosessen kan begynne.

Flere ganger underveis i planlegging og byggeprosessen, tenkte jeg at dersom man skal bygge et hus og komme helskinnet igjennom, må man VIRKELIG ville det.

Endelig skal du få drømmehuset

Når tomten er på plass, begynner den morsomme biten. Du skal finne huset du vil bo i. Så da er spørsmålet: Skal du designe huset selv, slik at du får det akkurat slik du ønsker, eller skal du kjøpe ferdighus?

Velger du å designe huset selv, kan du i teorien få det akkurat slik du vil. Du kan få biblioteket du alltid har ønsket deg, treningsrom, kinorom, gjesterom, innendørs svømmebasseng... Mulighetene er uendelige. Eller nesten, da. Det er nemlig sånn at kommunen kan ha reguleringsplaner for tomten, slik at du har visse regler å holde deg innenfor i forhold til hvordan huset kan se ut og hvor stort det kan være. Reguleringsplanen kan du hente ut hos kommunen. Akkurat det burde kanskje stått i avsnittet om tomten, men noen detaljer oppdager man for sent.

Men når du vet hvilke begrensninger du har å forholde deg til, kan du fortsette planleggingen.

Et egendesignet hus koster gjerne en del mer enn et ferdighus, men da kan du velge alt fra form og fasong og materiale, til antall rom og størrelse på rom, hvordan hvert rom skal innredes og med hva. At det er omfattende, er en underdrivelse. Her trengs det planer, lister, gjennomføringsevne og ikke minst øye for detaljer.

Full frihet krever evne til å fatte og favne alt det innebærer. Og den friheten du har tatt deg, vil påvirke fritiden din de neste månedene. Prosessen er så omfattende og altoppslukende, at det er årsaken til at flere velger et ferdighus fremfor et egendesignet hus. Du kan velge å ta det som den utfordringen det er, eller du kan i stedet kaste deg over de mange mulighetene hos ferdighusleverandørene. Det vil ikke være noe nederlag. Med så mange leverandører og stilarter som eksisterer innen ferdighus, har du fortsatt veldig stor frihet til å få det slik du ønsker.

Dessuten har de som selger ferdighus gjerne også ferdige avtaler med leverandører av mye av det andre du trenger til huset. Det kan hjelpe deg til å spare penger. Når du først bruker tid, energi og penger på å bygge et hus, ønsker du gjerne å bli boende der en stund. Det skal være en investering, også for fremtiden.

Derfor er det lurt å tenke forbi ønskene og behovene dine her og nå, og også fokusere på hva du kan komme til å trenge og ønske noen år frem i tid. Men når alt det er tatt hensyn til, kan du kontakte husleverandøren og bestille huset ditt. Nå begynner selve husbyggingsprosessen. Bare husk å søke kommunen om byggetillatelse først. Det kan ta måneder før søknaden er godkjent. Byggeprosjektet må også godkjennes av naboene rundt tomten.

"Det er så mange situasjoner og hindringer som dukker opp underveis hvor utholdenheten og viljen blir satt på prøve. Det krever en enorm hard prioritering av tid og økonomi, utholdenhet og viljestyrke for å få gjennomført drømmen. Samt en deilig raus porsjon med naivitet."

Det er klart for å iverksette byggeprosessen

Før selve byggingen starter, må tomten klargjøres. Det innebærer gjerne graving og/eller sprenging. Så må det gjøres klart for vann og kloakk til huset, før dekket og eventuell grunnmur må på plass.

"Vi hadde en litt naiv hypotese om økonomien da vi startet prosessen, og et smalt budsjett. Underveis i byggeprosessen refinansierte vi to ganger, og prisen nesten fordoblet seg underveis. For eksempel da graverne oppdaget at fjellet vi trodde vi kunne pigge bort var en massiv kalk-åre som måtte sprenges, ble både sprengingen og lastebil-lassene med løsmasse mye dyrere enn tidligere estimert."

Dersom du har ferdighetene til det, er det ofte rom for å gjøre noe arbeid selv. Det vil kunne gjøre byggeprosessen rimeligere for deg, så lenge tegningene følges og arbeidet utføres nøyaktig. Du må også være klar over at du ikke kan reklamere på arbeid som er utført av noen uten fagbrev.

Bruker du fagfolk som vet hva de driver med, kan du i større grad lene deg tilbake og nyte utviklingen av huset fra dag til dag. Da frigjør du også mer tid til å vurdere og ta avgjørelser om innredninger og ellers alt du skal ha i huset. Sjansen er sikkert stor for at du har lyst til å kjøpe noen nye møbler til ditt nye hjem.

Og sakte men sikkert blir huset ferdig, før du en dag står overfor den store overtagelsen, og du får nøkkelen til huset ditt.

"Ting vi trodde vi kunne ta litt på langen, ble rushet frem i køen. Som for eksempel kravet om fastmonterte lamper i alle rom, ellers fikk vi ikke flytte inn. Det tar tid å finne lamper vi har både lyst på og råd til, og plutselig var vi nødt til å kjøpe inn 19 taklamper på én og samme dag. Det gjorde et uforutsett innhogg i en ganske tynnslitt økonomi. Og planen om innkjøp og montering av peis måtte utsettes. Tre år."

Den lykkelige avslutningen

Når du står glad og fornøyd midt i stuen i ditt nye hjem sammen med din eventuelle partner og eventuelle barn, kommer rulleteksten over skjermen. Det er i alle fall sånn det ville vært dersom dette var en film med lykkelig slutt. Men det er ingen rulletekst i virkeligheten. Og historien tar ikke slutt. I stedet flytter du inn i huset, og opplever forhåpentligvis at alle dine avgjørelser har vært gode og veloverveide. Hagen er akkurat passe stor, sol- og vindforhold er som du trodde, og alle elementer i huset passer sammen i skjønn harmoni – akkurat slik du så for deg.

"Vi trodde vi kunne ha gammeldagse ventiler i alle rom, og at det holdt. Det gjorde det altså ikke. De byggetekniske forskriftene som setter krav til nybygg sa at vi var programforpliktet til å montere et eget ventilasjonsaggregat. Det dro på store utgifter vi ikke hadde regnet med."

Vær klar over at et nytt hus bruker tid på å gå seg til, og at du antagelig vil oppleve å få noen sprekker i hjørner og på veggene her og der. Det er ikke så pent, men det er derfor byggmesterne foretar en garantibefaring ett år etter at du har flyttet inn. Når alle uønskede endringer er gjort rede for, blir dette utbedret for deg. Det koster ingenting, annet enn at det kan være litt sjenerende før jobben blir gjort og under selve arbeidet. Men i mellomtiden kan du gi deg selv et velfortjent klapp på skulderen for deg og prestasjonen du har vært gjennom. Bra jobbet!

En byggeprosess er virkelig et maraton – om ikke flere – men nå kan du nyte fruktene av månedsvis med hard jobbing og utallige små og store avgjørelser.

"Det vi først trodde ble fordelt på tre byggetrinn, har i realiteten vist seg å bli 15. Minst. Det var ganske mange byggetrinn som gjenstod da vi flyttet inn, siden ting tok lengre tid og var dyrere enn vi hadde estimert. For eksempel tok det ett år før vi hadde økonomi til å kjøpe inn og montere kjøkken."

Et godt alternativ til å kjøpe tomt og bygge selv, er naturligvis å gå på en vanlig visning og kjøpe et hus der jobben allerede er gjort. Men skulle det klø litt i fingrene etter å ha lest dette, bare ikke nok til at du er klar for et fullendt byggeprosjekt, finnes det nok av oppussingsobjekter der ute. Noen malingsstrøk er også en fin og effektiv måte for å sette ditt personlige preg på boligen. Og for de aller fleste av oss er det en mer enn stor nok utfordring i forkant av en ellers krevende flytteprosess.

"Kommer man seg helskinnet igjennom, uten å gå konkurs eller å bli skilt, er det en enorm berikelse som ikke kan måle seg med noe annet. Vi er veldig glad vi klarte å stå i det, og er veldig fornøyd med resultatet i dag. Men en dans på roser, det har det definitivt ikke vært."