Mann på bakeri

Den nye «hytta» – en leilighet i byen

Foto: .
Når noen sier de skal en tur på hytta i helgen, tenker de fleste at de setter kurs mot kysten for båtliv, fiske og bading, eller til fjells for spenstige toppturer. Man kan i alle fall anta at det i de fleste tilfeller innebærer friluftsliv i en eller annen form. Men en gryende trend viser at det fremover like gjerne kan innebære at hyttefolket skal ha kinomaraton, eller at de ønsker å tilbringe store deler av helgen på en kaffebar.

Hva slags hytteperson er du?

Det å kjøpe seg en leilighet i byen for å bruke det som «hytte», er en relativt ny og utradisjonell måte å praktisere hytteliv på. Men om du gir deg selv noen minutter til å tenke på det, er tanken slett ikke dum. De som kjøper hytte på fjellet har ofte en forkjærlighet for fjellturer om sommeren og høsten, eller lange dager i skibakken om vinteren. De som velger å kjøpe hytte ved vannet, setter kanskje i større grad pris på sommeren, med bading og skjærgårdliv.

Men hyttekos er for mange også forbundet med et savn. Opplevelser man hadde som barn eller da man vokste opp, som man ikke får oppleve så ofte lenger – eller i det hele tatt. Det gir muligheter som er annerledes enn det hverdagen ellers byr på.

Om man bor i byen, er det naturlig å trekke ut av byen. Men av en eller annen grunn er det ikke like vanlig for folk som bor utenfor byen å finne seg en «hytte» i byen.

Hyttelykke uansett vær!

Når det er fint vær, er det fint nesten uansett hvor man befinner seg. Lite kan måle seg med en fargerik tur i fjellet en flott høstdag, slalåm i nypreparerte bakker om vinteren, langrennturer på fjellet i påsken, eller strandliv når sommeren er på det varmeste. Solen får frem det beste i oss. Vi kommer i bedre humør og blir lettere til sinns.

Men det er ikke alltid solen skinner. Noen ganger er det regn og surt og kaldt, og det er mørkt og utrivelig ute. Hva da? Noen mener det ikke finnes dårlig vær, og går ut uansett. Andre finner trøst i en kopp te og en god bok. Men om du ikke lar deg trøste så lett, kan det føles litt bortkastet å sitte værfast i en hytte langt oppe på fjellet eller ute i havgapet.

Med en hytte i byen, derimot, har du fortsatt alle muligheter. Joda, du kan fortsatt velge å ta turen ut og oppleve været på godt og vondt, eller velge å sitte inne med te og bok. Men i tillegg har du alt det andre.


Muligheter for alle – alltid

Restauranter, kafeer, museer, parker, kino, svømmehall og mye, mye mer. Alt sammen kan favnes i ett ord: «Byen». Det skjer alltid noe i byen. Du trenger aldri å kjede deg, med mindre du skulle ønske det.

Det er riktignok ikke alle byer som har tilgang til bademuligheter om sommeren eller skiopplevelser om vinteren, men noen byer har faktisk det også. Dessuten er byen i mye større grad lagt til rette for barnevogner, rullestoler og folk som er bevegelseshemmet. Til sammenligning er det langt mellom rulletrappene i fjellet. Du finner riktignok alltids en og annen skiheis.

Byferie for de som liker byferie

Det er naturlig å anta at de som kunne ønske seg en «hytte» i byen, er de samme som liker å dra på byferie. Det er ikke nødvendigvis avslappende, men det blir gjerne hva en gjør det til. Selv om mange vil mene det er lettere å finne sinnsro og sjelefred på fjellet eller når du ser ut over havet, er det mulig å finne det i byen også. Men i byene finner du i tillegg historie, arkitektur, kultur og opplevelser – og gjerne et mangfold av dem. For ikke å glemme muligheter for shopping!

Luksus for de som har råd til det

En hytte er en luksusting. Du kjøper ikke hytte om du har dårlig råd. Og om du ønsker deg en «hytte» i byen, må du også betale for den. Men hyttene på fjellet og ved sjøen er ikke gratis de heller. Og jo nærmere skianlegg og stranden du ønsker deg, jo dyrere blir det.

Skulle beliggenhet derimot ikke bety noe, vil en hytte på landet kunne være mye rimeligere enn en leilighet i byen. Til gjengjeld stiger prisene raskere i byen, så å kjøpe en leilighet vil kunne være en god investering uansett. Og skulle du ha lyst til å tjene en liten slant på leiligheten når du ikke bruker den selv, er det veldig populært for turister å leie gjennom Airbnb. For ikke å snakke om at det er mye mindre vedlikehold på en leilighet i byen enn på en hytte og tomt.

En god hyttetur og en god tur til hytta

En viktig ting når du skal kjøpe hytte – utover å handle i forhold til preferanser innen beliggenhet, naturligvis – er å finne en hytte som ikke er så altfor langt unna. Ingen ønsker å tilbringe hele fredagen etter jobb i bil for så å komme frem natt til lørdag. Eller å måtte bruke hele søndagen i bil på vei hjem igjen.

Du kan naturligvis skaffe deg litt mer tid ved å ta fri fredag og mandag, og gjøre helgen til en oval weekend, men da forsvinner feriedagene raskt. Det at «alle andre» også skal på hytta i helgene, gjør heller ikke den lange reiseveien noe bedre, da reisetiden fort kan bli veldig mye lenger. I de tilfellene er det en ekstra bonus å ha «hytta» i byen, for da kan du kjøre mot køen både på vei til og fra. Den tiden du sparer på bilkjøring kan utgjøre mye hyttekos i løpet av et år.

Men når alt kommer til alt, er det stas med hytte, uansett om den er på fjellet eller ved sjøen. Eller i skogen eller andre steder, for den saks skyld. Har du råd og mulighet til å kjøpe deg en hytte et sted hvor du kan nyte den og tilværelsen, er vi glad på dine vegne. Og skulle du etter å ha lest dette, for første gang vurdere å kjøpe «hytte» i en by, er vi glad vi har kunnet inspirere deg til å tenke nytt og annerledes.

En hytte skal være et fristed hvor du kan føle deg som hjemme, og gjerne med litt andre muligheter enn du har der du faktisk bor. Da vil du aldri være likegyldig til å dra dit. God tur, når du kommer så langt.

Det kan være litt av en utfordring å innrede en liten bolig, da det fort blir for trangt, for mye og … for lite. Her er noen gode råd til deg:

Slik bor du smått – men godt