Et ekstra rom – 5 muligheter

Tenk deg at du en vakker dag oppdager en dør i boligen din som du ikke har lagt merke til tidligere. Og når du åpner den, finner du et akkurat passe stort rom som du ikke en gang visste at du hadde. Hva vil du bruke det til?

Det skjer nok ytterst sjelden at noen tilfeldigvis oppdager en dør og et rom i boligen sin som de ikke har sett før. Men det skjer faktisk fra tid til annen at noen har et ekstra rom de ikke helt vet hva de skal gjøre med. Om du er en av disse, kan du lese videre, og kanskje få noen gode ideer til hva du kan bruke rommet til:

Mulighet 1: Gjesterom

De fleste liker å få gjester på besøk. Hva er det hyggeligste man kan tilby en gjest? Et gjesterom. Joda, man kan fint tilbringe en natt eller to på en sofa eller en feltseng, om det er et alternativ. Men om gjestene kommer langveisfra, er det veldig praktisk – ikke minst for gjesten – å ha et rom å kunne trekke seg tilbake til når han, hun eller de vil. Det er også mye lettere å holde det ryddig på stuen på den måten.

Det er ikke nødvendigvis så store kostnader forbundet med et gjesterom heller. Du kommer langt med en seng og et skap, eller en kommode. Det er ting man nærmest kan få kastet etter seg, om man vet å lete på de rette stedene. Litt maling på veggene, kanskje bare noe du hadde til overs du malte stua eller gangen, og vips, så står gjesterommet klart til bruk.

Når gjesterommet ikke er i bruk, kan det være et utmerket sted å oppbevare støvsuger, strykebrett, eller også den altfor store feriekofferten som alltid havner over vektgrensen når du er ute og reiser. Så hva tror du? Blir det gjesterom? I så fall, gratulerer! Du trenger ikke å lese resten av teksten.

Mulighet 2: Bibliotek

I «gamle dager», og kanskje i hovedsak på engelske herregårder, var det veldig vanlig å ha et bibliotek. Et rom fullt av bokhyller, der en kunne ha alle bøkene man hadde lest og ønsket å lese, samt kanskje en leselampe og en god stol å nyte boken fra. Det var antagelig mindre vanlig med offentlige biblioteker på den tiden.

Siden den gang har jo nedlastbare bøker og lesebrett også blitt en realitet. Nå er det kanskje i overkant å holde av et eget rom til et lesebrett eller bøkene man låner på biblioteket i ny og ne, men det er fortsatt mange som liker å kjøpe bøker, og omgi seg med bøkene de er glad i. Og om man er en hel familie som bor sammen, kan det være hyggelig å trekke seg tilbake til et rom som i hovedsak er forbeholdt å nyte god lektyre.

Hva koster det så å investere i et bibliotek? Det kommer litt an på hvor stort rommet er, naturligvis. Du trenger selvfølgelig bokhyller, men om du nettopp nå bestemte deg for å lage et bibliotek, har du kanskje ikke kommet så langt i prosessen med å samle bøker. Da kan du starte med en liten bokhylle, og så kan du heller utvide etter hvert. Men en god stol, er et must. Du skal tross alt kunne sitte godt og evne å drømme seg litt bort. Også var det den leselampen, naturligvis. Det er viktig med nok og riktig lys. Men hva kan en leselampe koste, da? Ikke nødvendigvis så mye.

Så, blir det bibliotek? I så fall, gratulerer! Du trenger ikke å lese resten av teksten.

Mulighet 3: TV-stue/filmrom

En tv-stue, eller filmrom, er litt i samme kategori som et bibliotek. Det er et rom der man kan la seg underholde, og kanskje også lære noe, avhengig av hva man liker å se på. Her er det flere veier å gå. Noen ønsker bare et sted der de kan se på tv i fred og ro. For disse holder det med en TV i ønsket størrelse, og en sofa/stol/sacco-sekk/stress-less, eller tilsvarende en foretrekker å slappe av i under TV-tittingen.

For andre handler det kanskje mer om en lidenskap for film. Joda, i disse strømmetider, kan man naturligvis strømme seg bort så lenge man har en TV som tillater den slags. Men for andre – for de store filmentusiastene, som ikke tar til takke med det som er tilgjengelig på strømmetjenestene, og som gjerne ønsker å ha filmene fysisk tilgjengelig til enhver tid – blir filmrommet nesten som et bibliotek. Bare i stedet for bøker, har de filmer i hyllene.

Noen går også så langt som til å innrede filmrommet sitt som de gamle videoutleiebutikkene, slik at de kan gjenoppleve alt rundt de gode filmopplevelsene fra de var yngre fra A til Å.

Så hva koster det å innrede det ekstra rommet som et filmrom? En TV, er et must, og den kan koste alt fra noen hundrelapper til flere titallstusen. Så kommer det an på hvor kresen du er på god lyd. I tillegg trenger du stolen eller stolene, alt ettersom du har tenkt til å nyte filmen alene eller med andre. Også trenger du hyller, da, til filmene. Eller om du bare ønsker å strømme, naturligvis.

Så, hva tenker du? Blir det filmrom? I så fall, gratulerer! Du trenger ikke å lese resten av teksten.

Mulighet 4: Treningsrom

Alle vet at fysisk trening er viktig, så hvorfor ikke gjøre det litt enklere for en selv. Tenk om ikke dørstokkmila var noe man trengte å forholde seg til. Alle vet hvor vanskelig det er å komme seg ut på et treningssenter, uansett når på døgnet det er. Ikke er det lett å ta seg tid til det heller. Vel, med et eget treningsrom i egen bolig, ligger forholdene så veldig mye bedre til rette. Du kan trene etter hvert måltid, om du skulle ønske det. Har du en god høyttaler, kan du høre på musikk samtidig. Da slipper du å høre hvor sliten og andpusten du er.

Eller du kan sette opp en TV på treningsrommet, så du kan underholdes samtidig. Mange synes det er en utmerket måte å få tankene vekk fra de det faktisk holder på med, slik at de får til lengre treningsøkter.

Så hva koster det å innrede et treningsrom? Her er det ingen fasit, naturligvis. Alle må finne den løsningen som passer for seg. Noen vil ha en tredemølle eller en elipsemaskin, mens andre foretrekker strikker, manualer og powergyms. Derfor blir det også vanskelig å anta hva et tilstrekkelig innredet treningsrom vil koste. Men man kan trene mye med egen kroppsvekt også, og den har du allerede investert i. Da er det bare din egen motivasjon det kommer an på.

Så, hva tenker du om treningsrom? Er det et sånt du skal gå for? I så fall, gratulerer. Da trenger du ikke å lese resten av teksten.

 

Mulighet 5: Et lær å spille et instrument-rom

Nesten alle liker musikk, og veldig mange kan spille et instrument. Og sikkert enda flere skulle ønske at de kunne spille et instrument. Enten du har barn som ønsker å lære eller det gjelder deg selv, kan det være veldig praktisk å ha et øvingslokale, i dette tilfellet kalt «et lær å spille et instrument-rom». For prosessen og tiden det tar å lære å spille et instrument, kan være veldig lang.

I mange tilfeller er det dessverre også slik at de som ønsker å kunne spille et instrument, aldri kommer til å bli særlig gode. Men det betyr ikke at de ikke vil ha glede av å prøve. Hva så om du aldri får en helt ærlig applaus for prestasjonene dine? Og hva så om det skjærer i ørene når barnet ditt øver på fiolin. Det viktigste er at man har det moro, er det ikke? Vel, det blir enda mer moro om man har et eget rom forbeholdt øving. Ekstra fint er det om rommet ligger et godt stykke unna de andre i husstandens soverom eller oppholdsrom generelt. I alle fall til den som øver er flink nok til å bli klar for et publikum.

Så hva koster det å så å innrede et lær å spille et instrument-rom? Ikke så mye, nødvendigvis. Det kommer naturligvis an på instrumentet som skal øves på. For selv om mange tenker på blokkfløyte som et versting-instrument, finnes det instrumenter som lager langt mer lyd. Som trommer, for eksempel. I enkelte tilfeller kan det være fornuftig å lydisolere rommet også.

Så, hva tenker du? Blir det et lær å spille et instrument-rom? I så fall, gratulerer. Du trenger ikke å lese resten av teksten.

Det er naturligvis mange andre måter å innrede det ekstra rommet. Her har vi nevnt 5 muligheter, men du kan naturligvis også lage et hobbyrom, oppbevaringsrom, syrom, spikkerom, bildefremkallingsrom, husdyrrom, diskotek, atelier... Bare fantasien setter grenser. Og skulle du etter hvert finne at du har valgt feil ­– at du har laget et bibliotek, før du husket at du egentlig ikke liker å lese – så er det en relativt smal sak å gjøre rommet om til noe annet. Uansett hva du velger å innrede rommet til, ønsker vi deg lykke til. Vi har troen på deg!