Trude og familien hennes ute i snøen

Valgte å flytte hjem til Kviteseid

Foto: Privat.
Etter å ha bodd femten år borte fra hjembygda bestemte Trude Lundevall og ektemannen, Stian Hauge, seg for å flytte tilbake til Kviteseid. – Vi vil gi barna våre den trygge oppveksten vi selv har hatt, sier Trude.

– Jeg trivdes veldig godt i Oslo, så det var ikke noe enkelt valg, men jeg angrer ikke på at vi flyttet, sier Trude Lundevall. Hun er født og oppvokst i Kviteseid, en liten kommune i Øvre Telemark, men reiste til Oslo for å begynne på frisørutdanning da hun var 16 år. I 2008 åpnet hun frisørsalong på Grünerløkka, med fokus på miljøvennlig hårpleie, og hun levde et urbant liv med leilighet, mann og to barn midt i byen.

– Det var først da eldstejenta vår skulle begynne på skolen at vi begynte å tvile på om Oslo var det rette stedet for oss. Vi synes det var litt skummelt at hun skulle begynne på en stor skole med fulle klasser. Mannen min er også fra Kviteseid, så vi hadde jo vokst opp på en helt annen måte begge to. Vi har begge hele slekta vår i Kviteseid og har mange gode barndomsminner derfra, forteller Trude.

Tilbake til hjemkommunen

– Jeg husker vi satt en søndags morgen og skrev ned fordeler og ulemper ved å bo i Oslo og i Kviteseid, sier Trude. Både hun og ektemannen kjente på den samme følelsen av at de bodde litt midlertidig i Oslo, så da det ble snakk om å ta over gården til Stians foreldre i Kviteseid valgte de å ta sjansen på å flytte tilbake til hjembygda. 

– Nå er det to og et halvt år siden vi overtok gården, som er barndomshjemmet til mannen min, og vi trives utrolig godt. Det er en helt annen ro her, forteller hun. Da de flyttet åpnet Trude en ny frisørsalong på Kviteseid, men hun har beholdt salongen på Grünerløkka, og i januar 2019 åpnet hun enda en salong på Bislett i Oslo. Paret har fortsatt en liten leilighet som hun bor i hver gang hun er på jobbtur til hovedstaden.

– Jeg er i Oslo på jobb omtrent en gang i måneden, og da koser meg veldig. Samtidig er det godt å komme hjem til roen og familien etter en tur i byen, sier Trude.

Søkte naturen

– Hverdagen vår nå er nok ikke så veldig ulik den vi hadde i Oslo, det er nok å gjøre, men det er klart at det er litt roligere når vi kommer hjem til gården etter jobb og skole. Og så er det utrolig deilig å kunne la barna leke fritt og holde på selv, det er alltid noe å finne på, sier Trude, og legger til at hun også setter pris på å bo så tett innpå naturen.

– Nærhet til naturen var en av de store fordelene ved å flytte hit. Jeg synes det er så fine verdier for ungene å vokse opp med. Det er mye stillere her enn i byen, og den stillheten liker jeg veldig godt. Mange som bor i Oslo er jo flinke til å komme seg ut i marka, men vi synes det var vanskelig å få til, sier Trude.

Paret har fått en datter til etter at de flyttet til Kviteseid, og eldste datteren har nå blitt 8 år og går i en liten klasse med ti elever på den lokale skolen.

–  Det var også noe vi tenkte mye på før vi flyttet. I Oslo er det jo ikke uvanlig med nærmere tretti elever i én klasse, og det synes jeg virker litt mange. Her er det derimot veldig trygt og oversiktlig, og hun elsker å gå på skolen, så det føles bra.

Kviteseid kommune har omlag 2500 innbyggere, og Trude vet hvem nesten alle er, på godt og vondt.

– Det hender jo jeg savner å kunne være helt anonym, men fordelen ved å bo her veier allikevel opp. Og så bor jo alle barnas besteforeldre i kommunen, så vi får veldig mye mer hjelp enn da vi bodde i Oslo, sier hun.

Ni høner og en katt

På gården har Trude og familien én katt og ni høner som gir ferske egg hver morgen, og snart blir det kanskje også noen geiter.

– Gutten min på fem år er så veldig glad i dyr, så han lurer på hvorfor vi ikke har flere. Vi har faktisk snakket om at vi kanskje kunne hatt noen geiter som kan beite på det bratte jordet nedenfor gården, så vi får se. Det er i alle fall morsomt å ha muligheten, sier Trude.

Fritidstilbudet til barna som bor i bygda er ikke like variert som i større byer, men Kviteseid har et aktivt idrettslag med både ski og fotball, og kulturskolen tilbyr musikkundervisning dans og kor.

– Barna trives veldig godt. Mangler det aktivitetstilbud kan vi alltids skape det selv. Det er forventet at man bidrar i lokalsamfunnet her, mannen min har for eksempel meldt seg inn i politikken og er i nå med i kommunestyret. Det synes han er kjempemoro, og på et så lite sted som dette får han jo vært med på å påvirke mye mer enn i en stor by, sier Trude.

Vurderer du å flytte tilbake til hjembygda med familien?

Slik flytter du til et nytt sted med barna