Oppfyll boligdrømmen

Oppfyll boligdrømmen på nyåret

Foto: EiendomsMegler 1 Midt-Norge.
Går du med planer om å kjøpe bolig på nyåret? Det er mye som skal klaffe i boligkjøpsprosessen, og gode forberedelser øker sjansene for at du finner den ideelle boligen for nettopp deg. Ønsker du å kjøpe til neste år er det mye du kan tenke på allerede nå, for å være best mulig forberedt når drømmeboligen kommer for salg.

Kartlegg dine behov

De fleste har nok en formening om hvilke kvaliteter de ønsker at deres framtidige bolig skal ha, men det kan likevel være greit å tenke litt ekstra over dette før du aktivt begynner å lete.
Hvor mange rom ønsker du deg, og hvor stor skal boligen være? Vil du bo i leilighet, halvpart eller enebolig, i blokk eller på bakkeplan? Hvor viktig er standarden på boligen, innvendig og utvendig? Ønsker du å pusse opp eller skal alt være helt nytt? Skal boligen helst ha utviklingspotensial, eller må alt være på plass fra første dag? I hvilket område og i hvilken bydel ønsker du å bo?

Skriv gjerne en prioriteringsliste, hvor du rangerer de ulike behovene etter hvor viktige de er for deg. Sannsynligheten for at du får absolutt alle ønsker oppfylt, er ikke så stor, med mindre budsjettet er svært romslig. Det kan hende du må velge noen kvaliteter på bekostning av andre. Med det i bakhodet, kan det være greit å vite at standard, spesielt på kjøkken og bad, og beliggenhet er det som koster mest. Det betyr at dersom du er villig til å fire litt på kravene om nyoppusset baderom eller populær beliggenhet, er det større sjanse for at du får oppfylt flere av de andre ønskene du har.


Skaff deg et finansieringsbevis

Før du begynner å se for deg matlaging på drømmekjøkkenet og varme sommerkvelder på en vestvendt balkong kan det være lurt å ta en tur i banken for å finne ut hvor stort budsjettet ditt er. På denne måten er det enklere å vite hva som faktisk er reelt for deg å kjøpe. Det er viktig å være tro mot budsjettet sitt i en budrunde, da megler ikke kan formidle bud uten å ha sjekket med banken at finansieringen er på plass. I banken får du et finansieringsbevis, som gjør at du kan legge inn bud dersom drømmeboligen skulle dukke opp før du hadde tenkt.

 

Les deg opp på forhånd

Når du først har funnet et interessant objekt er det lurt å lese seg opp på tilgjengelig informasjon før du går på visning. Gjør deg kjent med området boligen ligger i, for å finne ut om dette passer dine behov. Sjekk for eksempel avstanden til barnehager og skoler, og om kollektivtilbudet gjør det enkelt for deg å reise til jobb eller studiested. Det er også viktig å se nøye gjennom salgsoppgaven og tilstandsrapporten. Megler har en rådgivingsplikt, som betyr at hun må stille seg til disposisjon for å svare på eventuelle spørsmål fra interessenter. Be for eksempel om å få utfyllende informasjon om punkter i selgers egenerklæring, dersom noe er uklart. Alt dette er informasjon megler skal ha eller kan sjekke opp for deg. Selger sitter på svært mye informasjon om boligen og nabolaget, og megleren videreformidler gjerne spørsmål til selger.


Kjøpe eller selge først?

For deg som allerede eier bolig kan det være vanskelig å vite om det er smartest å selge boligen din før eller etter du kjøper en ny.
Ved å selge først minimerer du risikoen for at du blir sittende med to boliger over lengre tid dersom du ikke får solgt, noe som kan bli svært kostbart. I tillegg vet du da nøyaktig hvor mye penger du har, før du snakker med banken og eventuelt går inn i en budrunde.
Mange, spesielt familier med barn, synes likevel det er mest praktisk å kjøpe først, og på den måten sikre seg at de har et sted å bo før de selger sin nåværende bolig. Det blir derfor opp til hver enkelt å vurdere hva som er best i sin situasjon.

Uansett om du velger å kjøpe eller selge først, er det smart å starte salgsprosessen tidlig.
Selv om du ønsker å kjøpe først kan det være en god idé å kontakte en megler i forkant, for å få en verdivurdering av boligen din. Dette vil gi deg en pekepinn på hvor mye du kan forvente å selge for, som du kan ta med i betraktningen når du begynner å gå på visninger.

Lurer du på hva din bolig er verdt?

Bestill en uforpliktende verdivurdering