God timing for salg av familiebolig frem mot påske

Foto: EiendomsMegler1 Midt-Norge.
Tirsdag 5. Februar kom tall som viste at boligprisene i Trondheim økte med 1,2 % i februar.
På tross av både VM i alpin og nordiske grener har trønderne vært aktive på boligmarkedet etter nyttår, og det er omsatt flere boliger så langt i 2019 enn normalen de siste årene. Etter forrige «pristopp» våren 2017 har vi vært gjennom prisfall både høsten 2017 og høsten 2018, det har vært mye snakk om økt boliglånsrente, og boligmarkedet har vært preget av en del usikkerhet. Mye tyder på at boligkjøperne nå har lagt denne usikkerheten til side. Hvis det ikke skjer noe uventet med utviklingen i lokalt næringsliv og sysselsetting, får vi trolig et godt boligmarked i Trondheim fremover.

De siste par årene har det vært et stort volum av boliger for salg i Trondheim. Gjennom 2018 var det mer enn 850 brukte boliger å velge mellom på Finn.no - i lengre perioder mer enn 1.000. Dette har vært kjøpers marked, boligkjøperne har tatt seg god tid, og mange boligselgere har blitt frustrerte av lite besøk på visning og følelsen av at «jeg kommer aldri til å få solgt». I snitt tok det nærmere 50 dager å selge en bolig i Trondheim i fjor. Siden nyttår er imidlertid antall boliger til salgs på Finn.no redusert til under 650, og det er nå en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel. Særlig når det gjelder tomannsboliger, rekkehus og eneboliger er det relativt få boliger for salg, sammenlignet hva som normalt selges i en mars måned uten påske. På tampen av februar avholdt vi eksempelvis visning av en tomannsbolig på Trondheim Øst hvor det kom nærmere 100 besøkende. Forklaringen fra flere av de som var på visning var enkel; Ut fra det som ligger ute for salg nå, og type hus og område vi søker, er det kun dette ene huset som er aktuelt. Boligen ble solgt raskt etter visning, og til omkring 500.000,- over prisantydning. Spesielt når det gjelder tomannsboliger, rekkehus og eneboliger kan det se ut som det blir selgers marked frem mot påske.

Samtidig er det slik at mange boliger har ligget for salg over lengre tid, og det kommer lite eller ingen potensielle kjøpere hverken på 1., 2. eller 3. visning. Tilbakemeldingen fra markedet ser ut til å være veldig tydelig for disse boligene – hvis leserne av boligannonsen opplever prisen på boligen som for høy, mister de umiddelbart interessen, og drar heller ikke på visning. Riktig og edruelig prising er derfor avgjørende for å vekke interesse og få gjennomført boligsalget innen rimelig tid.

Alt i alt er boligmarkedet i Trondheim oversiktlig og velfungerende. Med et redusert antall brukte boliger for salg, ligger det til rette for bedre oppmøte på hver visning, flere budrunder og kortere tid fra annonsering til salg de neste ukene og månedene. Det høyeste prisnivået som er målt for Trondheim gjennom Eiendom Norge sin offisielle boligprisstatistikk er fra mai 2017. Jeg blir ikke overrasket om vi er tilbake på samme nivå igjen i mai 2019. I så fall skal prisene opp drøye 2 % frem til da.

Vurderer du salg av bolig? Ta kontakt med oss

Bestill uforpliktende verdivurdering