Slik er boligmarkedet i Midt-Norge – egentlig

Foto: EiendomsMegler 1 Midt-Norge.
«Løp og kjøp!», «Nei, vent – prisene stuper!». Blir du stresset av alle skriveriene om boligmarkedets svingninger? Les dette – og senk skuldrene. I Midt-Norge er det nemlig langt mer stabilt enn krigstypene skulle tilsi.
– For det første handler overskriftene ofte om boligmarkedet i hovedstaden. For det andre er det gjerne minimale og naturlige svingninger som blir blåst ut av proporsjoner. Det sier Ida Grønli Gran, boligmarkedsanalytiker i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge.
Hun vet hva hun snakker om. Grønli Gran har nemlig erfaring med å tolke tallene og avkle overskriftene. For det er ingen hemmelighet at boligmarkedet er et hett tema å skrive om, selv når utviklingen er lite oppsiktsvekkende.

Se tallene bak klikktitlene

Titler med store ord gir klikk, men du bør ta det du leser med en klype salt. Grønli Gran forklarer:

– I februar 2018 viste tall fra Boligprisindeksen at prisene i Trondheim hadde steget med 2,8 prosent i januar. Det høres mye ut når du bare ser måned for måned, men sammenligner du med oktober 2017, ser du at prisnivået i oktober og januar er helt likt. Januar er nemlig den måneden hvor det stiger mest, og en sterk januar skyldes først og fremst en svak desember. Det er vanlig at prisene går opp på våren og ned på høsten. Før jul er markedet alltid roligere – folk har annet å gjøre enn å kjøpe og selge bolig.

Vi må altså se tallene i et litt større perspektiv, mener hun. Og hvis vi studerer de siste tallene nøyere, er det lite dramatikk å spore.

– Et stabilt marked


– Tallene for mars er ikke kjempespennende. Disse grafene viser at Midt-Norge har hatt jevn prisøkning. Det er nok en gang et stabilt marked, spesielt sammenlignet med Oslo, hvor det har vært en mye høyere prisstigning og også en større nedgang de siste to årene, sier Grønli Gran.

Boligprisutviklingen i Trondheim, Oslo, Midt-Norge og Ålesund januar 2015–mars 2018

Boligprisutvikling januar 15–mars 18

Siste tall fra Boligmeteret viser også optimisme. Rundt 90 % av trøndere og ålesundere forventer bedring i både norsk økonomi og egen økonomi de neste 12 månedene. I underkant av 90 % forventer uendrede eller høyere boligpriser.

– At folk er positive til egen og norsk økonomi er også positivt for boligmarkedet, da dette er en viktig element for et velfungerende boligmarked. Det betyr at man kan tenke mer på det som egentlig er viktigst når man skal kjøpe bolig – sin egen situasjon og egne behov.

Kjøp og selg når det passer deg


Mange forsøker å time rett, noe som er tilnærmet umulig, og da er det lett å glemme det mest grunnleggende: at du skal finne en bolig du skal trives med i årevis. Ja, kanskje resten av livet.

– Det er ingenting som tilsier at du bør vente – eller forhaste deg. Om prisene går opp eller ned 0,2 prosentpoeng er ubetydelig for kjøper og selger. Og dersom du kjøper og selger i samme marked, har det dessuten lite å si, forklarer hun.

Hun mener du heller bør la faktorer som ønsker og behov, livssituasjon og logistikk påvirke valget, snarere enn å skulle finne det perfekte tidspunktet.

Men én ting kan hun si om timing:

– Skal du selge, lønner det seg å være ute i god tid. Jo tidligere du kan informere megler om at du planlegger salg, desto lengre tid har han eller hun til å samle interessenter – og sånt blir det ofte bedre salg av.