Godt boligmarked i Nord-Norge

Tekst: Mali A. Arnstad. Foto: SpareBank 1.
Fra mars til april steg boligprisene i Nord-Norge med 1,9 prosent. Hittil i år er det solgt 226 flere boliger i landsdelen enn på samme tid i fjor.

Det viser boligprisstatistikken for april fra Eiendom Norge. Sammenlignet med april i fjor, ble det solgt 49 prosent flere boliger i Nord-Norge. Boligprisene har økt mest i Tromsø. Fra mars til april steg de med 1,8 prosent – så nå er boligprisene 1,3 prosent høyere enn de var på samme tidspunkt i fjor.

Det er kun Tromsø og Trondheim som har hatt vekst i boligprisene sett opp mot april i fjor. De andre store byene i Eiendom Norge sin oversikt viser at boligprisene er på et lavere nivå i år i april, enn hvor de lå i fjor på samme tid.   

Fra mars til april i år steg boligprisene i Tromsø med 1,8 prosent.

 Vi hadde forventet en prisøkning, men jeg synes den er litt høyere enn vi hadde sett for oss, i alle fall for Tromsø. Snittet har ligget i april på 1,3 prosent de siste årene, og nå endte vi opp på 1,8 prosent her, sier Amundsen.

Samme tilbud som før

Akkumulert hittil i år er det i Nord-Norge solgt 226 flere boliger enn i samme periode i fjor.

Vi skal merke oss at påsken i år var i mars, mens den i fjor var i april. Det har noe å si for salget. Derfor må man se disse månedene under ett, sier administrerende direktør Kristin Amundsen i Eiendomsmegler 1 Nord-Norge. 

Færre boliger i Tromsø

I Tromsø ble det lagt ut over 50 færre boliger i april i år, enn på samme tid i fjor. Men tilbudet i ett er omtrent på samme nivå som før. Når prisene stiger samtidig som det ikke er flere boliger på markedet, er det to indikatorer som kan si noe om hvordan det blir framover.

 I Tromsø er det for eksempel lagt ut 51 færre boliger for salg hittil i år, og vi har allerede en prisstigning i april. Det forteller meg at prisene fortsatt kommer til å stige i Tromsø, sier Amundsen, og legger til:

-Men vi har en sterk aktivitet i Nord-Norge, og nå går vi går inn i høysesongen. Det blir spennende å se utviklingen.

Fort i svingene i Bodø

Gjennomsnittlig formidlingstid i Norge er på 49 dager. I Tromsø tok det 58 dager, mens for Bodø tok det bare 27.

I Bodø legges det ikke ut flere boliger for salg enn før, men det går utrolig fort å selge dem. Folk i Bodø vil kjøpe, og de vil kjøpe raskt. Da er det annerledes med Tromsø, her bruker de mye lenger tid. Selv om det er et godt boligmarked i Tromsø, kan det virke som om at kjøperne bruker god tid på å områ seg før de beslutter å kjøpe, sier direktøren. 

Hun mener at mai er en god måned for å selge boligen sin. Folk har ennå ikke begynt å reise på ferie, og mange er ute etter spesielt eneboliger.

-Jeg anbefaler å få den ut i markedet nå, for det er mange som er på boligjakt. Det er et godt marked i Tromsø og i Nord-Norge for å selge nå, sier Kristin Amundsen.