jente som vasker gulvet

Gjør boligen salgsklar

Tekst: Usbl. Foto: EiendomsMegler 1 .
Bort med private familiebilder, dobørste og Zaloflaske! Hvordan boligen din fremstår på bildene i boligannonsen og på visning, har mer å si enn du tror.

Når du har kapret drømmeboligen og gleder deg til å flytte inn, gjenstår ofte en stor og viktig oppgave: Å selge din egen bolig til best mulig pris.
Hvordan gjøre hjemmet mitt fristende for potensielle kjøpere?

- Første steg er å legge til rette for gode bilder til prospektet. Førsteinntrykket er superviktig, og boligannonsen er gjerne det første en ser. For å få fine bilder er vi avhengig av riktig interiør som fremhever boligen og gjør den ekstra innbydende. En god megler vil gi deg gode tips om hvordan du bør innrede.


Hva bør fjernes før foto og visning?

- Private fotografier og produkter med logo ser fort rotete ut på bildene i prospektet. Familiefotografier bør pakkes bort for å beskytte privatlivet. Det er viktig å finne en balanse mellom det som oppleves for personlig eller for sterilt. De som kommer på visning skal enkelt kunne forestille seg egne eiendeler og møbler i hjemmet, og for noen kan det bli vanskelig hvis boligen allerede er stappfull av møbler i en helt annen stil. Noe må du uansett alltid fjerne, som dobørsten og toalettpapiret på badet, samt Zalo-flasken på kjøkkenbenken.

Stilen min er gammeldags. Bør jeg heller tømme boligen helt?

- Hvis boligen har god standard og er innflyttingsklar, anbefaler vi alltid å vise den frem møblert. Når vi selger en bolig gir vi en idé om hvordan folk kan utnytte arealet mest mulig effektivt. Det er lettere å se for seg hva en faktisk får plass til i et hjem som allerede er møblert. Det er også enklere å forstå romløsningen og hvilke muligheter som foreligger. Ikke alle er like flinke til å visualisere dette i et tomt rom.
Skal du derimot selge et skikkelig oppussingsobjekt, kan du vurdere å tømme boligen for eiendeler. Her skal folk uansett sette sitt eget preg på boligen fra bunnen av.

Hvordan skape god stemning på visning?

- Dette varierer fra rom til rom, og fra bolig til bolig. Grønne planter og friske blomster skaper alltid en fin atmosfære. Pledd, pynteputer og levende lys gir koselig og lun stemning. Det er mange meninger knyttet til bruk av duftlys, nybakte boller og nykvernet kaffe, og noen setter sågar på en vaskemaskin med parfymert skyllemiddel rett før visning. Vi anbefaler absolutt ikke å bruke masse duftlys og parfymerte skyllemidler. Dette kan skape negative assosiasjoner, da interessenter fort kan tro at selger prøver å skjule annen lukt. Vårt råd er å ta en grundig vask med grønnsåpe en time før visning og lufte godt. Nybakte boller og nykvernet kaffe er alltid hyggelig. Hva du eventuelt serverer bør tilpasses sesong. Fyr gjerne opp i peisen hvis du har visning på kalde dager.

Når bør jeg bruke en boligstylist?

- Det kommer veldig an på hvordan boligen er innredet fra før av og din situasjon som selger. Megler vil uansett gi deg nøyaktige råd om hva som bør gjøres. Trenger du en stylist, vil du få et pristilbud på dette. Et stylingbyrå tilbyr flere ulike pakker, som veiledningstime, delstyling eller fullstyling. Boligens størrelse vil være avgjørende for totalprisen. Når du skal selge er det viktig å passe på at boligen ikke fremstår altfor personlig. Klarer du å style boligen selv, er det så klart det beste. Men hvis du ikke har tid, eller hvis du allerede har flyttet ut, er det definitivt bedre å la et stylingbyrå gjøre jobben.