Par på visning

Slik forbereder du deg til visning

Tekst: Usbl. Foto: EiendomsMegler 1 .
Førstegangskjøper? Dette må du vite om du vil inn på boligmarkedet i vår.

Hvor mye må jeg ha i egenkapital?

- Forskriftene for boliglån sier at både etablerte og førstegangskjøpere må kunne vise til 15 % egenkapital. Bankene har likevel anledning til å avvike kravet i noen tilfeller. Sikkerhet i annen eiendom, kausjonister som eksempelvis foreldre eller andre garantier kan gi deg mulighet til å låne helt opp til 100 % av boligens verdi. Husk at egenkapitalkravet gjelder totalprisen på boligen med både innskudd og andel fellesgjeld samlet.
BSU er en svært gunstig måte å spare til denne egenkapitalen på, for deg som er under 34 år. Per 2018 kan du spare 25 000 kr årlig, maksimal sparing er 300 000 kr. Her får du i tillegg et årlig skattefradrag på 5000 kr.

Hva må jeg se etter på visning?

- Forbereder du deg godt før visningen, har du ekstra god oversikt før du eventuelt skal legge inn bud. Last ned salgsoppgaven og les både salgsoppgavetekst, vedlegg og takstrapport. Kikk nærmere på detaljer det er gitt kommentarer på, både teknisk standard ved boligen og planlagte oppgraderinger på sameier og borettslag. Bruk litt ekstra tid på undersøkelser av rom som koster mye å oppgradere, som bad og kjøkken.

Hvordan vet jeg om boligen er et godt kjøp?

- Hvis du er tidlig ute og orienterer deg om salgsprisene i området, vil det være lettere å vite om prisen du byr er forsvarlig. Det gjør det også enklere å sammenligne kvaliteter som størrelse, teknisk standard, intern beliggenhet osv. Du kan få følelsen av å ha gjort et godt kjøp hvis du for eksempel har klart å se potensialet i en bolig - der andre ikke har sett mulighetene.

Hvor mye betyr finansieringsbeviset?

- I bransjen liker vi å kalle finansieringsbeviset for jaktløyve. Har du jaktløyve på inntil tre millioner kroner, er dette en oppfordret grense for hva du kan by. Banken har gjort en nøye vurdering av hvor store kostnader du kan klare å betjene per måned. Mottar du for eksempel 400 000 kr i gave, som rentefritt lån fra familie eller kanskje som arv, og dette ikke er hensyntatt ved etablering av finansieringsbeviset, kan du derimot by over. Eiendomsmegleren er opptatt av å sikre en god hjemmelsoverdragelse for både kjøper og selger. Har du for lavt finansieringsbevis til den summen du byr, vil ikke banken kunne gi eiendomsmegler finansierings-bekreftelse. Megleren kan ikke anbefale selger å akseptere budet, og du som kjøper står i fare for å få avslag, selv om du har høyeste bud i en budrunde. 

Hvilken taktikk bør jeg bruke i budrunden?

- Først og fremst - sett deg selv i en posisjon for å være med i budrunden. Vær tidlig ute med å fremskaffe finansieringsbevis og klargjør budskjema med nødvendige signaturer og kopi av ID. Gjør deg eventuelt kjent med elektronisk budgivning.
Vi ser ofte at de som vinner frem med bud, er de som ligger tett på prisantydning og kanskje er tidlig ute med bud rundt prisforventning. Her vil det naturlig nok variere ut fra om boligen har ligget kort eller lenge i markedet, og hvor mange budgivere det er.
En budrunde vil alltid få hjertet til å slå, det er så mange ukjente faktorer og umulig å vite om neste telefon fra eiendomsmegler er et tilslag eller et nytt bud. Gjør derfor noen gode vurderinger før budrunden starter og sett deg et tak på hvor mye du vil by, slik at du har noen overveide tanker før pulsen er på topp.