Mann på visning

Tips til boligjakten

Tekst: Usbl. Foto: EiendomsMegler 1 .
Å kjøpe og selge bolig er en spennende og nervepirrende prosess. Usbl's eksperter i EiendomsMegler 1 Oslo Akershus står klare til å hjelpe deg!

Jeg vil kjøpe en splitter ny bolig. Hva må jeg tenke på?

- Å kjøpe nybygg er en litt annen prosess enn når du kjøper en brukt bolig. Du må gjøre deg opp en formening om hvordan boligen kommer til å bli, utfra tegninger, illustrasjoner og tomtebesiktigelse. I tillegg må du ta en del valg angående kjøkken, bad og farger underveis. Kjøper du brukt, kjøper du i stedet en ferdig pakke. Nybygg er spennende, men også krevende. Sjekk infrastruktur, beliggenhet og nærhet til andre servicetilbud. Når du etter hvert overtar den nybygde boligen, vil det dukke opp en del nye spørsmål- og ofte ekstrakostnader som garderober, belysning og lignende. Det som er ekstra deilig er at alt er nytt når du endelig er på plass.

Hva bør gjøres med uteplassen før salg?

- Uteplassen bør generelt sett alltid vises frem, selv om garasje og fyring erfaringsmessig står høyere på listen om vinteren. Men så snart solen titter frem og påsken kommer, blir uteplassen svært viktig for kjøpere. Derfor bør balkongen, terrassen og hagen presenteres på best mulig måte, som alt annet når du selger. Vi har tidligere sett at mange venter til mai for å få vist frem utearealet best mulig. Når mange gjør det samme, kan det i noen tilfeller bli et tilbudsoverskudd, det blir rett og slett for mange slike boliger til salgs. Resultatet av dette er påfølgende utflating og marginal prisnedgang. I slike tilfeller hadde det nok lønnet seg å selge tidligere på året, selv om det var litt snø ute.

Ny livsfase - ny bolig?
- I de fleste livsfaser kjøper du deg opp i størrelse, og da er gjerne plass og beliggenhet det viktigste. Samlivsbrudd er derimot en livsfase der du ofte må flytte til noe mindre. I en viss alder ønsker også mange en lettstelt og mindre bolig. Dette kan skape en del utfordringer knyttet til lagringsplass og møblering. Å flytte fra enebolig, der du har bodd store deler av livet, til en mindre leilighet, kan være spesielt vanskelig for mange. Prosessen kan ta kort tid for noen, og lengre tid for andre.

Hvilken sesong er best for kjøp og salg av bolig?

- Her finnes det ikke noe fasitsvar, da det til enhver tid er vekslingskursen som er interessant. De fleste kjøper og selger i samme marked, ofte ut fra behov, eller fordi drømmeboligen er kommet for salg. Skal du imidlertid flytte fra et superpopulært område med mye tilflytting til et sted med mindre press, kan det være at "timing" spiller inn. Her vil det lønne seg å legge en god plan sammen med megler.
Det er mange hensyn å ta når du skal selge eller bytte bolig. Ta kontakt med megler så tidlig som mulig, for å få gode tips, snakke om behov og planlegge salgsprosessen. Det vil gi deg en langt mindre stressende opplevelse.